Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2021 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rozhovor s hercom Jurajom Sarvašom: Prežil som krásny život, mnohokrát ťažký, jedna vec ma však mrzí

Stretnutia s niektorými ľuďmi sú nezabudnuteľné. Keď mi pred šiestimi rokmi herec Juraj Sarvaš daroval knihu Spoza kulís 2 s venovaním: „Na prvé a verím, že nie posledné stretnutie,“ dúfala som, že to tak bude.

Netajíte sa, že vaším obľúbeným básnikom je Andrej Sládkovič. Prečo práve on – samozrejme, ak si odmyslím, že vás krstili v kostole, kde ako kňaz pôsobil.

Jeho básne hladia dušu. Veď si zoberte záver najdlhšej ľúbostnej básne na svete – Marína, klenotu slovenskej romantickej poézie:

Marína moja! Teda tak sme my

ako tie Božie plamene,

ako tie kvety na chladnej zemi,

ako tie drahé kamene;

padajú hviezdy, aj my padneme,

vädnú tie kvety, aj my zvädneme,

a klenoty hruda kryje:

Ale tie hviezdy predsi svietili,

a pekný život tie kvety žili,

a diamant v hrude nezhnije!

To je odkaz pre človeka, takto by sme mali žiť!

Prežívame časy, ktoré kultúre nežičia. Ako ste sa vyrovnali so situáciou?

Narodil som sa v roku 1931, za hroznej svetovej hospodárskej krízy ako ôsme dieťa. Bol som pohrobok, otec zomrel skôr, ako som sa narodil, na následky zranení z 1. svetovej vojny. Matka nás vychovávala sama, bez prostriedkov. Nikdy na ňu nezabudnem, pretože to bola matka matiek. Slovenské matky vždy boli také. Vzdávam im hlbokú úctu. Miroslav Válek ich velebí v básni slovami:

Rad matkám. Za lásku a za život. A milujúcim ženám zlato! Za to len, že sú. Za číru nežnosť. Za ten pevný bod nášho vesmíru... To už vyznávam vám, Marika, ako žene a matke!

Ste milý, dojalo ma to. Ale vráťme sa k vám a k tomu, ako prežívate pandémiu?

Takže pokračujem - po svetovej kríze som prežil aj Povstanie. Roznášal som povstalecké noviny, a to som mal len 13 rokov. Chodil som do hôr, do skupiny Slobodného slovenského vysielača, kde ako redaktori pôsobili básnici Ivan Teren, Andrej Sarvaš, Ctibor Štítnický... Prišiel rok 1948 a znárodnenie. Mojej mame ešte za 1. svetovej vojny na týfus zomreli prvé dve deti. Bolo to hrozné. Bola to veľká pandémia. Čítal som históriu epidémie cholery, len v Uhorsku v roku 1831 zomrelo na choleru okolo 250 000 ľudí. Trvala rok a po roku to začalo ustupovať. A ja si dávam otázku, prečo táto covidová pandémia nejako neustupuje? Veď si pamätám chrípku, mali sme týždeň-dva chrípkové prázdniny a išli sme do školy. Teraz prišiel covid, zastal čas, zastavil sa svet. Všetci hovoria, že budeme lepší, že bolo treba si vydýchnuť.

A vy čo hovoríte?

Dobre, bolo treba si vydýchnuť, ale keď sledujem televíziu a noviny, zrazu sa tam objavujú najmä ľudia zlí, je to samá nehoda, vražda, podvod... Dávam si otázku, je tá poézia potrebná? Sú tí básnici potrební? Sú tie veľké humánne osobnosti potrebné, aby toto vrátili? Sú rozpory aj v medicínskej oblasti. Jedni tvrdia, že treba sa zaočkovať, druhí tvrdia – a dokazujú to aj vedecky – že nie je treba sa očkovať. Moji lekári hovoria – očkovať sa, tak som sa dal zaočkovať. Všetci strašia, že príde jeseň a bude to zas horšie, ale mám nádej, že to predsa len prejde. Prežívam epidémiu tak, ako môžem, všetko čo treba, dodržiavam, nosím rúška, umývam si ruky... Myslím si, že sa to dá prekonať.

Ešte nedávno boli divadlá zatvorené, kultúrne stánky vo všeobecnosti zívali prázdnotou. Ako ste vnímali stopku pre kultúru?

Je mi ľúto, že dobrá kultúra sa zastavila – lebo je aj pakultúra. Divadlo je potrebné nielen pre zábavu, hoci aj to treba. Ale tie komédie, ktoré boli, aj Molière, vždy niesli aj posolstvo pre ľudí. Bezbrehú zábavu v divadle, len pre rozptýlenie, tú ja neuznávam. Neuznávam niektoré seriá­ly. Nechcem urážať, ale nemôže byť smerodajná, povedzme, Horná Dolná. Ale kultúra v najlepšom zmysle slova je prepotrebná pre človeka. Technika vystúpila do popredia, ale nemôže technika zabíjať dušu človeka! Technické vymoženosti sú potrebné, ale nesmú prevážiť! Nemôžu ľudia čítať všetko na internete, uvidíte, že kniha sa raz vráti do popredia. My, keď sme robili pondelňajšie inscenácie na vysokej úrovni, od antiky počnúc cez Molièra a Shakespeara, až k súčasným hrám od Bukovčana, Soloviča, Zahradníka... Tak na to sa ľudia dívali. V celej republike sa tešili na pondelkový večer. Ako zvolenský herec som chodil do Prahy vysielať Nedeľné chvíľky poézie.

Myslíte si, že by sa dnes ľudia dívali na pondelkové inscenácie, či na Nedeľnú chvíľku poézie? Nie sme už poznačení tou konzumnou, nenáročnou kultúrou?

Zoberme si slovenskú kinematografiu, ktorá sa začala po roku 1946 filmom Paľa Bielika Vlčie diery. Alebo film Štyridsaťštyri (1957), v ktorom som hral. Oba filmy získali prestížne ocenenia. A tiež už spomínané inscenácie. Nehovorím, že všetko, ale väčšinou to boli kvalitné diela, vynikajúce herecké výkony. Ono je to tak - to, čo ľuďom dáte, to prijímajú. Ak im dáte zábavu, pri ktorej nemusia rozmýšľať, čo je to? Umenie musí ľudí viesť. Antika bola na vysokej úrovni, lebo viedla Grékov cez divadelné hry cez Sofokla, Aristotela... Niektorí vravia, že Nedeľná chvíľka poézie by sa už nepočúvala. Nie je to pravda. Básne ľudí vychovávajú. Bezbrehá demokracia nie je dobrá. Tak ako absolutizmus nie je dobrý. Niekedy som veľký skeptik.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!