Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2021 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rozhovor s hercom Jurajom Sarvašom: Prežil som krásny život, mnohokrát ťažký, jedna vec ma však mrzí

Stretnutia s niektorými ľuďmi sú nezabudnuteľné. Keď mi pred šiestimi rokmi herec Juraj Sarvaš daroval knihu Spoza kulís 2 s venovaním: „Na prvé a verím, že nie posledné stretnutie,“ dúfala som, že to tak bude.

Ale nádej zomiera posledná...

Určite máte pravdu. Lebo na druhej strane, stále je tu dostatok kvalitnej kultúry. Pred časom ma oslovili z folklórneho súboru Podpoľanec z Detvy, ktorý účinkoval v šou Zem spieva, či by som počas ich tanečného vystúpenia nezarecitoval verš Sládkoviča. Tí mladí ľudia tancovali, rozvírili pódium, naraz zastali, ja som prišiel na javisko ako Sládkovič a zarecitoval som: Lebo skutočne pažiť zelená zakvitla kvetmi-devami, medzi ktorými strojná Elena oko najvábnejšie mámi... Dorecitoval som s brkom v ruke a oni sa opäť pustili do tanca. Malo to obrovský ohlas u obecenstva. To je tá moja nádej, nádej v týchto mladých ľudí. Ale ak pôjdeme súčasnou bezbrehou pakultúrou ďalej, ak sa nespamätáme, pôjdeme do záhuby.

V básňach sa hádam najčastejšie oslavuje žena. Ženy boli vždy inšpiráciou pre umelcov. Akú rolu zohrali vo vašom živote?

Uznávam ženy. So svojou manželkou, herečkou Zlaticou Gillovou (89), s ktorou mám dcéru Svetlanu (59), mimochodom, tiež herečku, sme sa rozviedli. Musím však povedať, že v dobrom. Rozdelila nás profesia, ja som dostal angažmán do Národného divadla, Zlatka chcela hrať vo zvolenskom divadle. Pre mňa bola Bratislava inšpiratívna aj vo vzťahu k básnikom. Naozaj, ako vravíte, básnici - počnúc Sládkovičom a jeho Marínou: Ja sladké túžby, túžby po kráse spievam peknotou nadšený... - sa k láske k ženám vyznávajú vari v každej básni. Neviem, či to mám dané v génoch, no od mladosti som mal veľký vzťah k ženám. Už v piatej ľudovej som bol zaľúbený do jedného dievčaťa. Ako študent v oktáve som mal lásky a písal som o nich a pre ne básne. Žena mužovi dáva nežnosť, dáva mu krásu, iný pohľad na svet. Žena je stvorená na obraz Boží vo svojej kráse, vo svojej postave, v iných oblúkoch ako muž. Aj Diskobolos bol pekný, ale my muži sa nemôžeme porovnávať so ženami. Keď vidím ženu – matku s dcérkou, ten pohľad ma nadchýna, až k slzám ma dojíma, že aká je to krása! Ján Smrek má nádhernú báseň o matke a dcére: Prekrásna matka! Hoc sú už jej vlasy strieborne lesklé, predsa jej však neubudlo z krásy. Bo svetu dala krásnu dcéru a svet sa díva na obe a kochá sa v ich podobe...

Otvoriť galériu
Čím vám ženy skrášľovali život?

Inšpirovali ma k poézii aj k životu. Ja som sa vždy tešil na stretnutie so svojou láskou. Mal som niekoľko lások, trvali trebárs päť rokov, no nikdy som sa už viac nehnal do ženby. A vy ženy ste veľké diplomatky. Hoci sme boli do seba zaľúbení, ale keď prešlo päť-šesť rokov a už sa začalo rozmýšľať o manželstve, vtedy som začal ustupovať.

Prečo ste sa bránili ďalšiemu manželstvu? Báli ste sa, že stratíte slobodu?

Presne! Mám v sebe zakódovanú určitú voľnosť. Ale zas nie takú bezbrehú slobodu. Už ako dospelý mladík som nemal rád, keď sa ma mama pýtala, kam idem a kedy prídem. Takže keď sa začalo spomínať manželstvo, rozišli sme sa. Mnohokrát ma to aj mrzelo. Kým neprišla zase ďalšia krásna žena, nová láska. Ale všetko bolo na úrovni. Láska bola láska, keď sme išli do kaviarne, keď sme išli v noci po nábreží, nemuseli sme sa báť, keď som išiel na Železnú studničku, milovali sme sa pod hviezdami a nemuseli sme sa báť ničoho. To je ďalšia otázka doby – že tá naša nebola taká kriminálna.

Dvadsať rokov žijete s lekárkou Evou. Čím vás očarila?

Mal som sedemdesiat, vtedy už človek premýšľa inak. Evka je o sedemnásť rokov mladšia, zaujala ma svojou nežnosťou. Okrem toho, ja som mal aj mám k lekárom veľký vzťah. Koniec-koncov, ak by som nebol hercom, asi by som vyštudoval medicínu. Lekári mi niekoľkokrát zachraňovali život, mám medzi nimi veľa priateľov. S Evkou sme sa spoznali v kostole. Chodievali sme partia na omšu, odtiaľ sme išli všetci do kaviarne, kde sme debatovali. Evka sa práve vrátila od priateľky z New Yorku, bola tam v čase teroristického útoku na Dvojičky. Rozprávali sme sa, rozhovory plynuli, až sme časom priateľstvo povýšili na vzťah. Myslím, že sa navzájom dopĺňame. S úsmevom vždy hovorím, že Evka je detská lekárka a my starci potrebujeme mať detské lekárky, lebo sme ako deti! Ale ja, našťastie, nemám vážnejšie ťažkosti. (smiech)

Je niečo, čo ľutujete?

Čo sa týka mojej profesie, nemôžem byť nespokojný. Aj keď som nehral toľko v divadle, mal som svojho koníčka – recitoval som, písal som scenáre, bola tu aj televízia... Nemôžem sa sťažovať. Vo zvolenskom divadle som hral nádhernú rolu Fiesca v Schillerovej hre Fiescovo sprisahanie v Janove. To sa rovná role Hamleta v Shakespearovi, no postavu Hamleta som nikdy nehral. V Hamletovi som však hral v Národnom divadle postavu Rosencranta. Čo sa týka života, prežil som krásny život, mnohokrát ťažký. Za mladi sme nemali vždy dostatok, boli sme aj hladní. Ale materinská láska to vykompenzovala. Žili sme v láske a v určitej povojnovej pohode. Mrzí ma však, že som sa nenaučil po anglicky. Ale ďakujem Bohu za myseľ. Lebo hovorí sa, že pomôž si, človeče, aj Pán Boh ti pomôže. A ja ešte dodávam – a naši lekári dobrí.

A čo by ste ešte chceli stihnúť?

Rád by som ešte chodil do hory, aby ma nohy niesli k stromom. Oprieť sa o tú jedľu, o tú brezu a čerpať sily. Keď som bol chorý, vravel som si – do 90-ky dožijem, potom by som rád do 95-ky napísal ešte knihu pamätí o svojom živote a potom niekde zaspať. Je taká poviedka o ružových záhradách s voňavými kvetmi - ten, kto už cíti, že sa musí odobrať z tohto sveta, ide do tej záhrady, sadne si na lavičku a vôňa ho uspí a prenesie do neba. Krásna predstava!

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!