Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2021 10:12 | Správy | Domáce správy

Korona je na ústupe: Ochorenie COVID-19 kleslo medzi príčinami úmrtí Slovákov na tretie miesto

Na Slovensku zomrelo v máji takmer 4,5 tisíca osôb, čo je najmenej za posledných osem mesiacov.

Celková nadúmrtnosť sa v spomínanom mesiaci na Slovensku znížila na šesť percent. Naďalej však zostala výrazne vyššia v skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov). Ochorenie COVID-19 kleslo medzi príčinami úmrtí na tretie miesto, keď sa podpísalo pod každé jedenáste úmrtie v SR. Počet zomretých prevyšoval o šesť percent priemer májových hodnôt v predošlých piatich rokoch. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v máji, ktoré aktuálne zverejnil Štatistický úrad SR.

Počty zomretých aj celková nadúmrtnosť v SR, ktorá porovnáva aktuálne počty zomretých s priemerom predošlých piatich rokov, sa znižujú od začiatku roka 2021. Aktuálna situácia počtu zomretých sa priblížila k stavu z predchádzajúcich rokov. „Kým ešte v marci bola nadúmrtnosť v porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov na úrovni 54 percent, v apríli už klesla na 27 percent a aktuálne v máji na 5,5 percenta. Môžeme konštatovať, že druhá vlna pandémie COVID-19 ustupuje," uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Na následky koronavírusu zomrelo v máji 394 osôb, čo bolo takmer deväť percent zo všetkých zomretých a koronavírus bol medzi príčinami úmrtí na treťom mieste. V piatom mesiaci tohto roka zomrelo najviac ľudí na choroby obehového systému (45 percent úmrtí) a na nádory (23 percent). Tieto dve skupiny ochorení patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Aj v máji naďalej platilo, že menej ľudí ako v predošlých piatich rokoch zomieralo najmä na nádory. Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňajú úmrtia na choroby dýchacej sústavy (sedem percent) a tráviacej sústavy (šesť percent).

Májová nadúmrtnosť oproti aprílu významne klesla v skupinách osôb v produktívnom (od 15 do 64 rokov) a poproduktívnom veku (65 a viac rokov). V skupine všetkých seniorov (nad 65 rokov) dosahovala nadúmrtnosť osem percent a celkovo do tejto kategórie patrilo 3,4 tisíca zomretých. Už niekoľko mesiacov je najhoršia situácia v podskupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov), v máji nadúmrtnosť v tejto vekovej skupine dosahovala 20 percent. Medzimesačne miera nadúmrtnosti v tejto podskupine klesla o viac ako polovicu. V podskupine starších seniorov nad 75 rokov prevyšoval počet zomretých päťročný priemer o tri percentá. Z hľadiska príčin úmrtí na následky ochorenia COVID-19 zomrelo aj v máji najviac ľudí vo vekovej kategórii nad 65 rokov, predstavovali takmer tri štvrtiny obetí nového vírusu v krajine.

Nadúmrtnosť, teda vyšší počet úmrtí, ako je priemer májových hodnôt v predošlých piatich rokoch, sa prejavila počas piateho mesiaca tohto roka v piatich z ôsmich slovenských regiónov. Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji, kde zomrelo o 19 percent viac ľudí, ako je priemer. Druhým v poradí bol Žilinský kraj s nadúmrtnosťou 12 percent. Trenčiansky a Trnavský kraj mali nadúmrtnosť na úrovni šiestich percent a Košický kraj na úrovni necelých troch percent V troch krajoch – Banskobystrickom, Nitrianskom a Bratislavskom zomrel v máji podľa predbežných údajov približne rovnaký alebo o niečo menší počet ľudí ako v predošlých rokoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maskotom misie sa stala komiksová postavička Snoopyho, ktorého so sebou vzali aj do kozmu.
Foto
Významná misia Apollo 10: Takto prebiehal nácvik pristátia na Mesiaci pred 55 rokmi!
Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN
Ilustračné foto
Foto
Takýto sendvič ste ešte nevideli: Jeho príprava trvala 100 hodín! Uvidíte FOTO, pochopíte
Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická