Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2021 11:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Šikovná Xénia zo Svidníka sa presadila ručnou výrobou čiapok: Moju šiltovku mal aj cikajúci chlapček v Bruseli

Ak je niekto šikovný, presadí sa hocikde. Dôkazom je Xénia Gajdošová (40) zo Svidníka, ktorá v českom Liberci vlastnými rukami vyrába šiltovky. Jeden z jej výrobkov mala na hlave dokonca aj svetoznáma socha Manekenn pis, teda cikajúceho chlapčeka v Bruseli. O jej ručne šité výrobky je veľký záujem.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Xénia sa vybrala do sveta už pred 20 rokmi. „Po skončení štúdia na odevnej škole vo Svidníku som išla do Liberca študovať textilnú fakultu,” spomína húževnatá mladá žena, ktorá prešla viacerými zamestnaniami. Veľmi ju bavili ručné práce a preto pred časom začala vyrábať ploché čapice so šiltom, takzvané bekovky.

Stroj skryla do skrine

„Asi pred 4-5 rokmi som na internete narazila na stránky malej americkej firmy, ktorá vyrábala šiltovky. Hneď ma to zaujalo. S takouto výrobou som nemala žiadne skúsenosti, ale vedela som, že ma to bude baviť,” vysvetľuje žena, ktorá síce žije už 20 rokov v Česku, ale stále rozpráva plynulo slovensky. Ručná výroba šiltoviek ju úplne pohltila. „Postupne som nakúpila niekoľko starších strojov ešte československej výroby a pracujem na nich. Niektoré aj bez vedomia manžela, ktorý by si myslel, že som sa zbláznila. Jeden stroj, ktorý som aktuálne ani nepotrebovala, som rozobrala úplne na skrutky a skryla do skrine. Potom som sa bála, aby mi nevyhodil nejaké skrutky, keby na ne natrafil, lebo by som ho už nikdy nedala dohromady,” opisuje vtipné okolnosti súvisiace s jej koníčkom a prácou zároveň.

Otvoriť galériu
11silt4-nov
Zdroj: nov

Dopyt stúpa

Ručná výroba šiltovky je podľa Xénie zložitý proces, hoci sa to na prvý pohľad nezdá. „Musia sa nastrihať a vystužiť predné diely, pripraví sa plastový šilt, potítko, štítky. Všetko sa zošije, potom sa prišívajú nášivky a podšívky,” prezradila šikovná Slovenka, ktorá nevyrába šiltovky na bežiacom páse, ako napríklad Ázijci. S tým však súvisí kvalita a cena. Obe zložky sú vyššie ako pri strojovej výrobe. Nároční zákazníci to však dokážu oceniť. A kvalitu ocenila aj dizajnérka Alice Klouzková, ktorá Xéniu požiadala, aby vyrobila čiapku pre cikajúceho chlapčeka v Bruseli, ktorého obliekli v rámci propagácie Česka do odevov z modrotlače. „Spolupracovala som však aj so slovenskými firmami. Je to však čoraz zložitejšie, lebo za deň dokážem vyrobiť maximálne 5 šiltoviek a dopyt stále stúpa. Budem musieť pouvažovať, ako to zariadiť, aby som ich vedela vyprodukovať viac,” uzavrela rodená Svidníčanka, ktorá má vlastný xstyleshop.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny