Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 20:55 | Správy | Zahraničné správy

České ministerstvo odsúdilo Lukašenkov režim: Tvrdí, že vystúpenie Prataseviča bolo vynútené

Za vynútené a zjavne zmanipulované v piatok české ministerstvo zahraničia označilo štvrtkové vystúpenie bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviče v bieloruskej štátnej televízii.

Zadržovaný novinár sa v ňom priznal k organizovaniu protivládnych protestov a povedal, že rešpektuje prezidenta Alexandra Lukašenka. Taktiež Pratesevičova rodina a bieloruská opozícia uviedli, že rozhovor bol vedený pod nátlakom.

"Je neuveriteľné, že v 21. storočí Lukašenkov režim používa voči svojim oponentom metódy známe z čias najbrutálnejších stalinských represií 30. až 50. rokov 20. storočia. Tieto metódy, ktoré jednoznačne nepatria do civilizovanej Európy, odsudzujeme. Vyzývame na okamžité prepustenie Ramana Prataseviča a všetkých ďalších politických väzňov v Bielorusku, ktorých počet každým týždňom povážlivo narastá, "uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, ktoré poskytlo ČTK.

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali Prataseviča a jeho partnerku Sofiu Sapegovú 23. mája v Minsku po vynútenom pristátí lietadla Ryanair, ktoré s nimi a ďalšími cestujúcimi mierilo z Atén do Vilniusu v Litve.

Zadržanie sa podľa ministerstva uskutočnilo v rozpore s medzinárodným právom. ČR preto podporila zavedenie sankcií EÚ voči Lukašenkovi a ďalším, ktorí "prostredníctvom brutálnych represií pomáhajú udržiavať jeho autoritársky režim pri moci", uviedlo ministerstvo. Pripomenulo, že Česko bolo jednou z prvých krajín, ktorá zakázala na svojom území lety bieloruskej spoločnosti Belavia a aktívne podporilo piatkové rozhodnutie Rady EÚ o zákaze preletov bieloruských leteckých dopravcov do únijného vzdušného priestoru.

"V stredu sa stretnem s predstaviteľkou bieloruskej opozície Svjatlanou Cichanouskou. Budeme diskutovať o situácii v Bielorusku a samozrejme aj o prípade Ramana Prataseviča, Ihara Losika a ďalších politických väzňov," uviedol minister zahraničia Jakub Kulhánek. Cichanouská príde do Prahy začiatkom budúceho týždňa na pozvanie predsedu Senátu Miloša Vystrčil (ODS). Bieloruské úrady už skôr Prataseviča označili za extrémistu, ktorý podnecoval k násiliu, a tvrdia, že priznania opozičníkov v televízii sú dobrovoľné.

Západné štáty za vynútené pristátie lietadla Lukašenka kritizujú a zároveň zaviedli voči bieloruským činiteľom sankcie kvôli potlačeniu protestov po minuloročných prezidentských voľbách. Ich víťazom bieloruské orgány opäť vyhlásili Lukašenka, ale podľa mnohých v skutočnosti vyhrala Cichanouská, ktorá sa krátko po voľbách uchýlila do susednej Litvy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Businessman and files
V Kysuckom Novom Meste vznikne nová výrobňa priemyselných batérií: Zamestná 90 ľudí
(ilustračné foto)
TOTO u predčasniatka rodičia nemôžu zanedbať: Pozor, začať nemôžete hneď
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Hoci ich zväčša vidíme v oblekoch a kravatách, aj politici sa vedia hodiť do športového.
Foto
Šampionát spojil koaličných a opozičných politikov: Takto fandíme našim hokejistom! Kto je ich obľúbenec?
(ilustračné foto)
Váš Tip
V Trenčíne pred vyše rokom vysadili symbolickú lipu: Zaplačete, ako dopadla!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Odhalili, čo chce Biden poslať Izraelu: Desivá zásielka za miliardu!
Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Kvôli vade v Boeingu zomrelo 346 ľudí: Dočkajú sa rodiny konečne spravodlivosti?!
Koncom novembra otriasla severom Slovenska tragédia, pri ktorej počas sychravého rána vyhasli životy dvoch mladíkov Adriána († 28) na Nissane X-Trail a Radka († 26) na Volkswagene Passat.
Foto
Elena smúti za milovaným synom: Čo prezradil mŕtvy Radko († 26) mame vo sne? Pravda o tragickej nehode