Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2021 15:19 | Správy | Domáce správy

Stavebníci majú obavy a burcujú vládu: Bezprecedentný nárast cien materiálov

Nárast cien stavených materiálov dosahuje bezprecedentné úrovne. Môže to predstavovať riziko pri oživovaní segmentu stavebníctva v pokrízovom období.

Zhodli sa na tom diskutéri na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva, ktoré zorganizovala spoločnosť CEEC Research. Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Katarína Bruncková počas diskusie upozornila, že pre zásadné zdražovanie stavebných materiálov bude potrebné, aby štát komunikoval so stavebným sektorom. Informácie z posledných dní o zdražovaní materiálov rezort výstavby podľa jej slov netešia.

"Máme naozaj obavu z udržateľnosti zazmluvnených cien, ktoré sú osobitne pri verejných zákazkách. Z tohto pohľadu bude potrebné komunikovať so stavebným sektorom a so zástupcami samospráv tak, aby sme boli pripravení na prípady, že sa stane to, že jednoducho stavebný sektor bude otrasený nejakým radikálnym a nečakaným zvyšovaním cien," uviedla Bruncková.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik v tomto duchu vyzval vládu, aby túto situáciu riešila. Podotkol, že eviduje obavy o kapacity stavebníctva. Podľa neho sa segment dokáže v strednodobom horizonte prispôsobiť kapacite, nevie to však urobiť z roka na rok. "Pokiaľ jeden rok je 20-percentný prepad a na druhý rok je 30-percentný nárast, tak to je problém," uviedol s tým, že problém to predstavuje nielen pre zhotoviteľov, ale aj pre výrobcov stavebných materiálov, čo je koniec koncov jednou z príčin, prečo ceny materiálov enormne narástli.

Celosvetovo eviduje Kováčik nárast spotreby materiálov, pretože mnohé krajiny sa snažia "preinvestovať sa z krízy", čiže zvyšujú verejné investície, čo zase tlačí na dopyt po materiáloch, a tým pádom pochopiteľne, pre ich nedostatok, rastie aj ich cena. "Cenový nárast je za posledných 15 rokov bezprecedentný, medzimesačne je v niektorých komunitách, ako je stavebná oceľ , niektoré plasty – v desiatkach percent medzimesačne," upozornil Kováčik s tým, že takéto nárasty nie je možné kryť štandardnými zmluvnými nástrojmi, preto by sa tým vláda mala zaoberať. Je to totiž aj problém plánovania investícií.

Člen predstavenstva Slovenskej komory stavebných inžinierov Ján Jakubov podotkol, že pri cenách materiálov je ťažké predvídať ich budúci vývoj. Vo všeobecnosti si myslí, že dosahy pandémie na celý segment stavebníctva bude vidno až začiatkom roka 2022. Jedným z jej dosahov je práve nárast cien stavebných materiálov a hmôt. "Pravdepodobne to nebude len problémom Slovenska, ale je to celosvetový problém," uzavrel.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Jeleň vybehol na cestu a zboku narazil do motorkára, ktorý následkom zrážky spadol.
Hrozivá nehoda pod Tatrami: Motorkár sa zrazil s jeleňom! Vodič si to poriadne odniesol