Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2021 00:00 | PR články
PR článok

Prerastá vám stres cez hlavu? Tu sú 4 overené triky, ako ho potlačíte!

Ak sa aj vám čoraz častejšie stáva, že vybuchnete, a frázy typu “kľud” alebo “nestresuj” majú opačný efekt, je ten najvyšší čas vyskúšať niečo nové. Preto vám prinášame 4 triky, ako docieliť “hladinu zen” a zachovať si pokojnú myseľ.

#1 Vôňou proti stresu

Skvelým spôsobom pre upokojenie nervov po náročnom dni je aromaterapia.
Túto relaxačnú techniku založenú na čuchových vnemoch a pocitoch, ktoré v nás vyvolávajú, používali už starí Egypťania.
Keďže náš čuch je priamo prepojený s mozgom, rôzne vône dokážu v našej mysli podnietiť rôzne reakcie. Akonáhle niečo zacítime, náš mozog vyvolá v tele adekvátnu reakciu - napríklad keď ovoniame čerstvo upečený koláč, spustia sa nám sliny.
Nervy v našom nose dokážu tiež rozpoznať pachy a spojiť si ich so spomienkami. Preto v nás určité vône môžu vyvolať pocit šťastia a upokojenia.
Takže - ak sa po príchode z práce cítite unavení a nervózni, skúste si pripraviť horúci kúpeľ a pridať do neho prírodnú vonnú soľ, prípadne si zapáliť aromatickú sviečku. Tie totiž obsahujú látky, ktoré pomôžu pozitívne ovplyvniť vašu myseľ a pomôcť tak z tela odbúrať stres, migrénu, nespavosť aj pocity úzkosti.

 #2 Tajomstvo z ríše starých Aztékov

Keď ide o bylinky na nervy a stres, jednou z najefektívnejších bojovníčok proti syndrómu chronickej únavy a úzkosti je práve maca peruánska. Viaceré vedecké štúdie potvrdili pozitívne účinky tejto rastliny na podporu zdravej mysle a schopnosť sústrediť sa. Už srtaré civilizácie v Peru používali koreň z mace pri zmierňovaní búrlivých emócií, depresie či výkyvov nálad. Aj vďaka týmto schopnostiam je maca vyhľadávaným doplnkom výživy pri menopauze a zmierňovaní hladiny stresu. Maca má navyše priaznivý vplyv na pokožku, podporuje rast vlasov a čistí pleť, čím pomáha zbaviť sa akné prirodzenou cestou.

#3 Sila byliniek

Upokojiť rozbúrenú myseľ môže pomôcť aj kombinácia tých správnych byliniek, vitamínov a minerálov. Napríklad látky obsiahnuté v medovke lekárskej, mučenke pleťovej a valeriáne lekárskej pomáhajú podporiť duševnú pohodu a relaxáciu. Spojenie týchto rastlín s vitamínmi C a B6, ktoré napomáhajú k dobrej nálade, podporuje správnu psychickú činnosť a činnosť nervovej sústavy. Dôležitú úlohu pri upokojení nervov však hrá aj esenciálna aminokyselina L-tryptofán. Tá sa totiž podieľa na produkcii serotonínu, hormónu šťastia.

#4 “V zdravom tele zdravý duch”

Viaceré vedecké štúdie preukázali, že duševný a fyzický stav organizmu sa navzájom ovplyvňujú. To asi nepočujete prvýkrát.
Ak je ľudská psychika dlhodobo vystavovaná stresujúcim podmienkam, negatívne následky sa skôr či neskôr prejavia aj na zdravotnom stave daného človeka. Inak povedané, ak sa o svoju telesnú stránku staráte rovnako dobre ako aj o tú psychickú, vaše telo je v rovnováhe, a môže tak správne fungovať.  
K upokojeniu nervov či dosiahnutiu vnútorného pokoja teda dokážete prispieť aj pohybom. Dokonca je vedecky dokázané, že pri cvičení sa v tele vytvára serotonín, ktorý potláča pocity úzkosti a podráždenosti, čím odbúrava stres
Odborníci preto odporúčajú dospelým ľuďom vykonávať denne 30 minút stredne intenzívnej fyzickej aktivity.
Pohyb a správna životospráva sú základom pevného zdravia a psychickej pohody, preto netreba podceňovať silu esenciálnych vitamínov a dbať na ich pravidelné dopĺňanie.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?