Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2021 09:00 | Správy

Hlasová pedagogička zo šou Tvoja tvár Janka Daňová otvorene: Po rozvode býva s mamou a synom

Je neprehliadnuteľnou súčasťou speváckych súťaží. Len nedávno sa skončila šou Tvoja tvár znie povedome, v ktorej hlasová pedagogička Jana Daňová (47) pomáhala účinkujúcim zvládnuť a zaspievať vyžrebovanú pesničku čo najlepšie.

Najviac mi rezonujú spomienky na natáčanie televízneho muzikálu Niekto ako ja, kde som si zahrala hlavnú dievčenskú postavu Jojku, tiež 13-ročnú slečnu. Otca mi hral nezabudnuteľný Dežo Ursíny. Nahrávali sme spolu aj pesničky, ktoré pre tento hudobný film zložil. Bol to naozaj zážitok. V profesionálnych divadelných muzikáloch som začala účinkovať po ukončení vysokoškolského štúdia hudby na bratislavskej PdF UK a to bolo tiež zaujímavé obdobie.

Mali ste vtedy veľkú konkurentku v Darine Rolincovej. Nie je vám ľúto, že ste sa nevenovali naďalej speváckej kariére ako ona?
Kariéra detskej speváčky sa mi rozbehla príchodom do Bratislavy. Vtedy už Darinka spolupracovala s Karlom Gottom v Prahe a časom tam aj odišla. Mňa oslovili na spoluprácu Peter Guldán, Ali Brezovský a Ľudovít Beladič – tím autorov, ktorý s Darinkou pôvodne úzko spolupracoval, písali jej pesničky. Neskôr sa k nám pridal aj Igor Bázlik. Darinka bola už vtedy hviezda a veľmi populárna a celá naša generácia k nej „vzhliadala“, aj ja som ju veľmi obdivovala. Ako konkurentku som ju nikdy nebrala, to zaujímalo skôr novinárov, väčšinou sa ma na ňu v tejto súvislosti pýtali oni.

Osobne sme sa s Darinkou stretli na pár akciách, kde sme obe vystupovali, aj som u nich doma bola dvakrát na návšteve, keď este bývala v bratislavskej Dúbravke. Bola ku mne vždy veľmi milá a priateľská. Potom sme už v kontakte neboli. Keď sme v roku 2009 pripravovali narodeninové prekvapenie pre Františka Tugendlieba – koncert jeho bývalých žiakov pri priležitosti jeho 80. narodenín, vtedy som kontaktovala Daru cez jej sestru Janku a Dara poslala Františkovi veľmi pekný audio pozdrav s vinšom.

Ste spokojnejšia ako hlasová pedagogička?
Momentálne mám viac práce ako hlasový pedagóg, učím a pomáham iným, aby sa im dobre spievalo, a neľutujem to. Prečo by som mala? Táto práca ma tiež baví, napĺňa a zároveň aj posúva. Prišla postupne a som rada, že v kontakte s hudbou a umením ostávam takto aj naďalej a odovzdávam ďalej to, čo viem. Aktívne spievanie som úplne na klinec nezavesila. Spievala som vlastne skoro stále, aj keď som nebola tak veľmi ľudom na očiach a stihla som toho pomerne dosť: muzikály Kráľ Dávid, Cyrano z predmestia, Krysař, Hamlet, Pomáda, Dobroland, Bambi, dva vlastné albumy s pôvodnou tvorbou - Nedopovedané, Daňovej priznanie, spoluprácu s výnimočnou acapella formáciu Fragile, s Justinom Topoľským. Ako vokalistka som si zaspievala s Petrom Nagyom, ďalej v projekte Lýra 50, na koncertoch pre jubilujúcich pánov textárov Kamila Peteraja a Ľuboša Zemana. Ostatné tri roky som spolupracovala ako vokalistka s Richardom Müllerom a jeho kapelou RM Band.

Myslíte si, že zo syna Števka bude spevák či hudobník? Má po kom zdediť gény...
Števko je prapravnukom hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského, tvorcu našej národnej hudby. Niečo z hudobnych génov na neho isto preskočilo. Aktívny a uznavaný hudobník je aj Števkov tato  - bubeník Štefan Bugala, pravnuk  Schneidera-Trnavského. Z tejto vetvy cítiť silnú náklonnosť k hudbe a do istej miery aj zodpovednosť za talent, ktorý Števko dostal do vienka. Niečo zdedil aj po mne, keď sa to znásobí, verím, že to v živote uplatní. Radi Števka podporíme v tom, čo ho baví a napĺňa. Ešte je asi predčasné hovoriť o hudobnej či speváckej kariére, netlačím na neho, skôr dozerám, usmerňujem a uvidíme čo život prinesie. Budem rada, keď bude v prvom rade zdravý a šťastný a dúfam, že si svoje miesto v živote nájde.

Ako vyzerá váš bežný deň - rodinný a pracovný život?
Aktuálne sme ukončili projekt Tvoja tvár znie povedome, ktorý bol pre mňa časovo náročný. Sú to tri mesiace intenzívnej práce, ktorá ma vždy pohltí. Teraz opäť začínam s prezenčnou výučbou spevu, nakoľko sa opatrenia trochu uvoľňujú a budem sa môcť viac venovať aj svojim spevákom. Aktuálne sa rozbieha ďalší ročník SuperStar, mala by som tam byť opäť ako „voice coach“.  Čo sa týka rodinného života, venujem sa predovšetkým synovi Števkovi, najviac, ako viem, a vládzem.

Po rozvode sme ostali bývať v našom dome aj s mojom mamou, ktorej som veľmi vďačná aj za to, ako nám vždy pomáhala a vôbec, že je ešte tu a s nami. Má dosť podlomené zdravie, ale drží sa statočne. Ak Pán Boh dá, v lete by mala osláviť osemdesiate narodeniny. V stálom kontakte som aj so svojou jedinou sestrou Beou, švagrom Vladkom a čerstvo 15-ročnou neterkou Emmkou, pomáhame si a podporujeme sa navzájom.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú