Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2021 20:13 | Správy | Zahraničné správy

V Česku rokovali o kauze Vrbětice za zatvorenými dverami: Vláda má preveriť únik informácií

Vláda by mala podľa Snemovne uložiť tajným službám a polícii, aby preskúmali únik informácií v kauze Vrbětice.

Dolná komora sa na tom uzniesla po stredajšej dvojhodinovej diskusii o zrušenej ceste vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Aj kvôli prítomnosti riaditeľov všetkých troch tajných služieb poslanci rokovali za zatvorenými dverami, konkrétne informácie k záležitosti od nich ale nezazneli.

Na rokovaní vystúpil premiér Andrej Babiš a rad diskutujúcich. Za tajné služby prehovoril len riaditeľ Úradu pre zahraničné styky a informácie Marek Šimandl. Podľa predsedu poslancov KDU-ČSL Jana Bartoška upozornil na zákonné ustanovenie, podľa ktorého spravodajcovia nemohli na pléne podávať informácie v takom rozsahu, a odkázal na príslušné komisie.

Snemovňa ale odmietla návrh, aby komisie záležitosť prediskutovali. Bartošek verí tomu, že komisia pre kontrolu činnosti spravodajských služieb o veci debatovať bude. "Rad otázok zostala nezodpovedaná," ​​uviedol. Už vo štvrtok sa schádza komisia pre kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Podľa predsedu SPD a podpredsedu Snemovne Tomia Okamuru sa uznesenia Snemovne týka úniku informácií, ktorý už rieši polícia po trestnom oznámení. Trestnému oznámenia čelí policajný prezident Jiří Švejdar.

"Nie je možné, aby informácie, ktoré sa úplne zásadne dotýkajú bezpečnosti štátu, unikali do médií," povedal novinárom Bartošek. V médiách sa podľa neho objavovali opakovane vyhradené informácie. "To znamená, nejako sa k nim ten dotyčný musel dostať. Pre nás je dôležité vedieť, kde a z akých zdrojov tieto informácie unikli," dodal.

Vystúpenie premiéra bolo podľa Bartoška skôr popisné, do podrobností nezaobchádzal. "Povinnosť pred Snemovňou splnil, každopádne na rad otázok neodpovedal," podotkol. Predseda KSČM a podpredseda Snemovne Vojtěch Filip ČTK povedal, že atmosféra stredajšej debaty bola dôstojnejšia než v utorok.

Poslanci začali cestu preberať za zatvorenými dverami v utorok popoludní kvôli informáciám českého servera Seznam Správy. Server s odkazom na svoje zdroje uviedol, že Hamáček chcel vyraziť do Ruska s plánom "vymeniť medzinárodný škandál" okolo explózie muničného skladu vo Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny Sputnik V a uskutočnenie summitu amerického a ruského prezidenta v Prahe. Hamáček to popiera.

Hamáček v stredu uviedol, že na autorov článku podá trestné oznámenie a žalobou bude po vydavateľovi požadovať desať miliónov korún. Český server Seznam Správy je podľa šéfredaktora Jiřího Kubíka pripravený pravdivosť svojich zistení na súde preukázať.

Utorková diskusia trvala asi hodinu a pol. Pozvaní riaditelia spravodajských služieb, najvyšší štátny zástupca a policajný prezident sa k slovu nedostali. Niektorí poslanci uvádzali, že debata prerástla vo vzájomné osočovanie. Najvyšší žalobca a Švejdar sa zo stredajšieho rokovania ospravedlnili. Prítomní boli vedľa Simandl riaditelia Vojenského spravodajstva Jan Beroun a Bezpečnostnej informačnej služby Michal Koudelka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!