Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2012 20:50 | Správy | Domáce správy

Bývalý arcibiskup Bezák prehovoril: Sokol sa cítil ako feudálne knieža!

Dnes prvýkrát po svojom odvolaní prehovoril k ľuďom bývalý arcibiskup Róbert Bezák (52).

Arcibiskup neprehovoril v chráme Božom, ale pred kamerami televízie Markíza. V rozhovore hovoril o hospodárení v Trnavskej arcidiecéze, o vzťahu s Jánom Sokolom, ale aj o svojej údajnej homosexualite.

Z Róberta Bezáka aj napriek tomu, čím všetkým prešiel, vyžaroval pokoj a rozvaha. Cíti sa však prekvapený, smutný, sklamaný a nahnevaný. Ako dôvody svojho odvolania uviedol neprekonateľný generačný rozdiel, žiarlivosť pre popularitu, či strach z odhalenia finančných nezrovnalostí. Nitky podľa neho smerujú k jeho predchodcovi Jánovi Sokolovi.

1490428:gallery:false:true:true

„Pán arcibiskup Sokol mal svoju víziu. Preňho aj to miesto arcibiskupa bolo také absolútne miesto, keď chápem seba ako feudálneho pána, ako knieža,“ povedal. Otvorene pomenoval praktiky Sokola v otázkach financií. „Sám arcibiskup Sokol priznal, že vraj bola ťažká politická doba, neboli isté vlády. Teda, manažujme si svoje financie tak, aby sme nemali problémy, že o ne môžeme prísť. To je dosť nebezpečná veta, samozrejme, s ktorou nemôžem súhlasiť, lebo druhí ľudia si ich manažujú len tak, ako sa dá v tomto štáte,“ vysvetlil Bezák. „Ťažko sa dá vysvetliť, že potrebujem mať biskupský úrad, veľké množstvo účtov. To cítim ako takú trošku hanbu za cirkev - keď vám v banke povedia, no, konečne ste sa objavili, už sme s tým mali problémy. Zrazu som zistil, nie je to tá snaha o pravdivosť z mojej strany, ale skôr ľudia akoby očakávali, veď takto nemôžete existovať! Všetci ľudia všetko vedia, sú takzvané verejné tajomstvá. A máme sa tváriť, že nič také nie je?“ zamýšľal sa Bezák. Podľa polície sú v Trnavskej arcidiecéze v súčasnosti vykonávané vyšetrovacie úkony a zabezpečované dôkazy.

Bývalý arcibiskup musel pred svojím odvolaním Vatikánu odpovedať aj na veľmi chúlostivé otázky týkajúce sa homosexuality. Pýtali sa ho, či navštevoval telocvične, sauny, kúpaliská, verejné sprchy s osobami pochybnej povesti. Bezák odpovedal, že otázke nerozumie. V televízii odpovedal, že sa ho to dotklo asi najviac, lebo sa cíti ako urastený chlap. „Detvania, kde som istý čas pôsobil, ma volali Jánošík,“ vysvetlil.

1487756:fullwidth:false:true:true

Z trnavského arcibiskupa je v súčasnosti radový duchovný, ktorý pôsobí v Bratislave. Jeho príjem je na úrovni životného minima, asi 400 eur. „V tej výške arcibiskupa, ktorý je šéfom veľkého prostredia, keď potrebuje zdroje, tak sú mu k dispozícii, kúpi si auto, zabezpečenie. Odrazu som sa stal prostým duchovným v takom tabuľkovom vyjadrení, čiže som padol na úroveň životného minima."

Odvolanie Bezáka

Pápež Benedikt XVI. 2. júla tohto roku odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola. Róbert Bezák po odchode z Trnavskej arcidiecézy pracuje ako radový duchovný v Bratislave.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo