Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2012 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dočolomanský († 66) by mal 70: Kolegovia za ním stále smútia

Nikdy na neho nezabudnú. Aj to je odkaz, ktorý deklarujú kolegovia Michala Dočolomanského († 66), ktorý zomrel po ťažkej chorobe pred takmer štyrmi rokmi.

V divadle má stále svoje pomyslené miesto a mnohí na neho spomínajú nielen v čase, keď to prikazuje kalendár. Nezabudnuteľný herec ostal v srdciach mnohých ľudí. „Ako keby nikdy neodišiel, stále je tu s nami,“ zhodujú sa herci.


Rok 2008 priniesol do hereckého sveta obrovskú stratu. Zomrela hviezda divadelných dosiek, na ktorú dodnes spomína nielen divadelný svet. Michal Dočolomanský bol človek s veľkým srdcom, kolegovia ho obdivovali, ľudia milovali. Každému ponúkal čosi iné, no vždy v tom bolo niečo fascinujúce a úžasné. Herec však začal chradnúť, trápili ho zdravotné ťažkosti, až už jedného dňa do divadla neprišiel a domovom sa mu stala nemocnica.

Do poslednej chvíle bojoval s rakovinou pľúc svojsky, obľúbenú cigaretku si nedokázal odpreť a stále hovoril, že sa z toho dostane. Nedostal. A herecký svet prišiel o jednu z najvýraznejších postáv desaťročia. Na poslednej rozlúčke na doskách, ktoré pre neho znamenali svet plakali stovky hercov. Tí istí herci, ktorí s ním plakali od šťastia počas spoločného hrania, či prestávok v šatni. „Dočko“, ako ho familiárne prezývali, bol pre nich viac ako kolega. „Mal neobyčajnú charizmu, bol k ľuďom láskavý, doslova vyrábal dobrú náladu. Miško miloval deti a vymýšľal pre nich kúzla a oni nemohli z neho spustiť oči,“ vyjadrila sa o ňom Milka Vášaryová, ktorej dodnes veľmi chýba.


„Vždy je veľmi smutné, keď niekto odíde. Moji kolegovia, ktorí už nie sú medzi nami mi veľmi chýbajú. Alle on ako keby nikdy neodišiel, je v divadle stále s nami,“ povedala herečka. „Spomínam na neho dosť často, nielen počas výročia. Keď počujem jeho piesne, alebo sa pozriem na jeho fotku,“ povedala Božidara Turzonovová. Rovnaký názor má aj Maroš Kramár. Aj keď s Dočolomanským toľko nehral, stretávali sa pomerne často a vždy si mali čo povedať. „Bol to príjemný, dobrosrdečný a dobrý človek s veľkým „č“. Veľmi silný zážitok s hercom má aj spevák Peter Nagy. Stretli sa náhodou v roku 1993 na koncerte, ktorý „Dočko“ moderoval. „Bolo to naše prvé stretnutie. Každý sme boli v inom svete, ja spevák, on herec, ale potom sme sa ešte občas stretli v zákulisí. Mal neuveriteľnú charizmu,“ spomína Nagy.


Herec Oldo Hlaváček, s ktorým ho dlhých 46 rokov spájala jedna šatňa v nej dodnes zapaľuje sviečku. A nielen on. Aj keď divadlo neorganizuje žiadne oficiálne spomienky, herci na neho spomínajú súkromne a často sa debata v divadelnom klube, kam všetci radi po predstavení zájdu zvrtne na ich kolegu, kamaráta a blízkeho človeka...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?