Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2012 19:33 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Zásah policajtov pri bitke v Zlatých Moravciach prešetrí inšpekcia

Policajný zásah pri silvestrovskej bitke medzi skupinou Rómov a okoloidúcich ľudí v Zlatých Moravciach už vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra.

Oznámil to minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa dnes stretol so zlatomoravským primátorom Petrom Lednárom. Ku konfliktu malo dôjsť počas silvestrovskej noci, kedy podľa niektorých svedkov skupina Rómov palicami a konármi zo stromov napadla iných občanov.

„Bol som informovaný, že štyri privolané hliadky nereagovali adekvátne razantne, neriešili útočníkov, nezdokumentovali riadne situáciu a dokonca malo dôjsť k stretu policajta s napadnutou osobou,“ uviedol minister po rozhovore s Lednárom. Aj na základe týchto informácií sa Lipšic rozhodol nechať prípad dôkladne vyšetriť. „Policajti v poriadkovej polícii sa nesmú báť fyzických stretov. Sú na to, aby chránili občanov pred výtržníkmi. Policajti musia vedieť rozlišovať medzi napadnutými a tými, ktorí sú útočníkmi. Ak policajt nevie rozlišovať medzi útočníkom a napadnutým, nemá čo robiť v policajnom zbore,“ skonštatoval Lipšic.

Situácia medzi Rómami a ostatnými je napätá už dlhšie

Podľa primátora Zlatých Moraviec je spolunažívanie rómskej komunity s ostatnými obyvateľmi napäté už dlhšiu dobu. Preto musel na situáciu v meste reagovať. „Začali po tom incidente za mnou chodiť ľudia, ktorí to nepovažujú za prvý prípad, že polícia nezasahovala tak, ako sa podľa ich mienky malo zasahovať. A boli to desiatky ľudí, ktorí ma zastavovali. Musel som reagovať a dovolil som si hneď osloviť ministra. Zareagoval perfektne a ozval sa mi a dnes sme spolu hovorili,“ uviedol Lednár.

Prvé výsledky vyšetrovania inšpekcie by mohli byť známe v priebehu niekoľkých dní. V prípade, že sa preukáže pochybenie zasahujúcich policajtov, budú voči nim vyvodené dôsledky. „Polícia musí vedieť garantovať bezpečnosť ľudí. Vždy, keď zlyhá, bude nasledovať vyšetrovanie. Nemôžeme ku každej ruvačke vysielať špeciálne jednotky. Musia to zvládnuť aj pohotovostné motorizované jednotky,“ skonštatoval Lipšic.

Ozvala sa aj Slovenská pospolitosť

Na napätú situáciu v meste už zareagovala aj Slovenská pospolitosť, ktorá na 14. januára zvolala do Zlatých Moraviec protestné zhromaždenie. „Zhováral som sa s nimi, nesúhlasím s tým. V ten deň máme v meste aj primátorskú zabíjačku. Aby som im však neuprel právo na zhromažďovanie, povolil som im stretnutie v mestskom amfiteátri, po ukončení mestského podujatia,“ uviedol Lednár.

Bitka medzi Rómami a okoloidúcimi ľuďmi sa odohrala na Robotníckej ulici. Slovná potýčka mala prerásť do otvoreného konfliktu, pri ktorom podľa svedkov Rómovia brutálne bili aj ženy. Privolaní policajti sa mali na konflikt iba prizerať a nezasiahli. Podľa informácií kolujúcich na internete sa dokonca pridali na stranu útočníkov a jedného z napadnutých ľudí kopali. Polícia to v oficiálnom stanovisku poprela. Podľa zástupcu krajského policajného riaditeľa Milana Kirscha policajné hliadky iba ukončili slovnú hádku medzi dvoma skupinami ľudí. „Mám ale podozrenie na nedostatočné postupy polície, preto sa začalo vyšetrovanie,“ dodal Kirsch.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
Flašík s rakovinou bojoval dlhé roky.
Flašíka († 66) zabila rakovina, ktorú je ťažké diagnostikovať: Spoznajte jej PRÍZNAKY!
handcuffs and white powder, salt drug addiction.
Polícia zadržala muža: Padnete na zadok, ako mal pašovať obrovské množstvo kokaínu
(ilustračné foto)
Opitý mladík bez vodičáku sadol do cudzieho auta: Naštartoval a ZBABRAL všetko, čo sa dalo
Letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála M. R. Štefánika
Foto
Milan Rastislav Štefánik zomrel pred 105 rokmi: Dojemné, čo spravili na letisku v Bratislave
Ponorka Titan.
Foto
Novinky o smrteľnej tragédii ponorky Titan: Štúdia vysvetľuje DÔVOD, prečo mala vybuchnúť
Polícia pátra po 29-ročnej Marcele Síkeľovej z Kysuckého Nového Mesta
Foto
Marcela má ísť do basy, záhadne zmizla: Aha, čo má bruneta na rováši! Ak ju uvidíte, volajte políciu
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí