Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2011 11:00 | Správy | Zahraničné správy

Expert: Lietadlo s Demitrom (†36) spadlo pre konflikt pilotov

K leteckej katastrofe pri Jaroslavli, v ktorej zahynul Pavol Demitra († 36), došlo kvôli sporom medzi veliteľom posádky a druhým pilotom.

Hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ a kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra († 36) zahynuli kvôli konfliktu medzi pilotmi lietadla. Tvrdí to legendárny ruský testovací pilot Magomed Tolbojev. Expert, ktorý lietal na všetkých strojoch sovietskej výroby, je presvedčený, že za katastrofu môžu neskoordinované úkony posádky. Informuje o tom LifeNews.

Tolbojev naštudoval všetky dostupné materiály o tragédii a dospel k záveru, že posádka prestala poslúchať svojho kapitána. Podľa neho jeden pilot nastavoval vzletový režim a druhý v tom istom čase brzdil. Stopy, ktoré ostali na konci štartovacej dráhy letiska, svedčia práve o tom, že brzdil iba jeden pilot.

„Tomu sa hovorí neskoordinovanosť činnosti posádky. Podľa vzdušného kódexu Ruskej Federácie kapitán je hlavnou osobou v lietadle. Riadi a organizuje činnosť posádky. Ak mali nejaké spory, svedčí to o tom, že kapitán nemal posádku pod kontrolou. To malo za následok dvojité úkony – jeden nastavoval vzletový režim, druhý brzdil,“ domnieva sa Tolbojev.

Podľa letca obaja piloti nedokázali sa dohodnúť, keď už prešli „rozhodovací bod“ a museli buď vzlietnuť alebo zabrzdiť. Tolbojev je presvedčený, že príčinou katastrofy nebola technická porucha. „Je pravda, že to lietadlo nie je práve najúspornejšie v porovnaní so západnými modelmi. Ale je o to spoľahlivejšie. Používame viac kovov, než plastov. Ale treba meniť prípravu pilotov,“ tvrdí Tolbojev.

1019707:fullwidth:true:true:true

Lietadlo niečo brzdilo, na dráhe ostali stopy

Experti Medzištátneho leteckého výboru (MAK), ktorí vyšetrujú katastrofu Jak-42 pri Jaroslavli, zistili, že lietadlo skutočne brzdilo krátko pred tým, než vzlietlo. Na štartovacej dráhe letiska Tunošna ostala asi 100 metrov dlhá čiara po pneumatikách.

Na fotografiách, ktoré získal portál, je vidieť stopy po brzdení. Podľa zdroja LifeNews v MAK je to skutočne stopa Jak-42 a nie hociktorého iného lietadla. Experti však tvrdia, že zrejme nešlo o havarijné brzdenie. Stopy ostali len od pravého podvozku, pri havarijnom brzdení čiary by zanechali všetky kolesá a boli by oveľa výraznejšie.

Zo stôp nie je možné určiť, čo brzdilo lietadlo. Hlavnou hypotézou naďalej ostáva neprofesionálne konanie posádky. Experti však nevylučujú, že mohla zlyhať súčasť brzdového systému. Chybu pritom nezaznamenala čierna skrinka, ktorá nahráva letové parametre.

1013699:fullwidth:true:true:true

Mechanik sa už cíti lepšie, čoskoro bude vypovedať

Jediný človek, ktorý prežil katastrofu pri Jaroslavli, mechanik lietadla Alexander Sizov sa už cíti lepšie. Z jednotky intenzívnej starostlivosti ho premiestnili do obyčajnej nemocničnej izby. Podľa lekárov v najbližších dňoch bude môcť vypovedať. Sizov je zrejme jediným človekom, ktorý dokáže vysvetliť príčiny katastrofy.

Jak-42D s hokejovým tímom Lokomotiv Jaroslavľ havaroval 7. septembra krátko po štarte z letiska Tunošna. Zo 45 ľudí na palube zahynuli všetci okrem mechanika Alexandra Sizova. Spolu so svojim tímom zahynul aj posledný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra († 36).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Politológ Abrahám o atentáte na premiéra: Najdôležitejšie je v súčasnosti upokojiť spoločnosť
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Minister Kamenický ruší pracovný program a ide domov: Robo, sme s tebou, drž sa, odkazuje
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Útok na premiéra ich donútil konať: NR SR posilňuje bezpečnostné opatrenia, TOTO zaviedli
Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Foto
Šutaj Eštok o atentáte na premiéra: Hovorí o najhoršom dni slovenskej demokracie!
Ilustračné foto
Váš Tip
Andrej šiel do lesa skúsiť šťastie, našiel hotový poklad: Hubárska sezóna tohto roka zahájená?! Sledujte ten úlovok
Petra a Lucia Molnárové
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto sú tieto dvojičky? Vyrástli z nich známe a nadané ženy
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.
Mimoparlamentné strany sú šokované útokom na premiéra: Čo mu odkazujú?
Požiar v Bratislave, Z miesta sa valí dym.
FotoVáš Tip
Požiar v Bratislave! Vagóny pohltili plamene: Z miesta sa valí hustý čierny dym FOTO
Súčasný podpredseda exekutívy EÚ Maroš Šefčovič.
Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholz je otrasený správami o streľbe na Fica: Zbabelý pokus o atentát!
Foto
Lukáč je po atentáte na premiéra v šoku: Plačem už dve hodiny!