Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2011 16:30 | Správy | Domáce správy

Otvorenie škôlky v Malackách: Na Hlinu liali Rómovia vodu

Na Družstevnej ulici v Malackách pred obydlím rómskych rodín dnes otvorili dve unimobunky.

Ide o iniciatívu občianskeho aktivistu Alojza Hlinu a nezávislého poslanca mestského zastupiteľstva Juraja Říhu.

So súhlasom mesta umiestnili unimobunky, ktoré by mali slúžiť ako dočasné sociálne zariadenie a škôlka pre rómske deti z dvoch neprispôsobivých rodín. "Ide o modelové zariadenie, v ktorom budú asistovať dobrovoľníci päť-šesť hodín denne," uviedol Hlina, ktorý projekt spolufinancuje. "Je to občianska iniciatíva. Keď sa osvedčí, môže byť inšpiráciou pre samosprávu," tvrdí Hlina. V prípade záujmu sa nebráni komunikácii so samosprávou.

Kontajner so sociálnymi zariadeniami obsahuje tri umývadlá, dve sprchy a tri toalety, ktoré deti môžu využívať bez obmedzenia. V druhom bude škôlka. "Otázkou je, ako iniciatívu prijmú tí, ktorým je určená, ale to ukáže čas. Mesto nemá komunitných pracovníkov a preto vítame každú pomoc v medziach zákona, ktorá by pomohla situáciu zlepšiť. Nielen rómskym rodinám, žijúcim na pozemku v hygienicky nevyhovujúcich chatrčiach, ale aj ich susedom, ktorým Rómovia výrazne znižujú kvalitu bývania i života," povedal primátor mesta Jozef Ondrejka.

Rómovia o túto aktivitu dosiaľ veľký záujem neprejavili, skôr naopak, pomoc odmietajú. Pri otvorení škôlky vylievali na Alojza Hlinu vedrá vody a hlasito prejavovali svoju nespokojnosť. Podarilo sa im však vodou zasiahnuť aj ich dve príbuzné, ktoré sa v tom čase vracali domov. Úrad práce rómskym deťom ponúkol aj pobytový tábor pre deti zo sociálne slabých rodín, no rodičia ponuku neprijali.

Šarkőzy zaradil spiatočku, už nechce riešiť Malacky

Štefan Šarkőzy požiadal splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity o odstúpenie z pozície koordinátora riešenia situácie v Malackách. Splnomocnenec vlády Miroslav Pollák rozhodnutie Štefana Šarkőzyho akceptoval.

Vo svojom stanovisku Štefan Šarkőzy uvádza: „Je pre mňa dôležité, aby sa situácia v Malackách riešila bez emócií, preto som požiadal splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity o odstúpenie z pozície koordinátora riešenia situácie v Malackách. Situáciu je treba riešiť racionálne a nie rozdúchavať problém zverejňovaním skreslených informácií v médiách. Od začiatku mi ide o to, aby sa v Malackách našlo riešenie, ktoré nielenže pomôže všetkým zainteresovaným, ale bude aj akceptovateľné pre všetky strany. Z doterajších stretnutí so zástupcami mesta mám dobrý pocit a verím, že mesto bude pokračovať v naštartovaných líniách, ktoré sme spolu prerokovali.“

Splnomocnenec už hľadá pre Rómov náhradné bývanie

Rómsky splnomocnenec Miroslav Pollák rieši problém, ktorý vznikol v Malackách medzi rodinou Dobrovodských a ich neprispôsobivými susedmi. "Na pokyn predsedníčky vlády Slovenskej republiky venuje osobitnú pozornosť a ponúka riešenia splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák s cieľom vyriešiť náhradné ubytovanie pre rómsku rodinu," informovali z tlačového odboru úradu vlády.

Medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi trvajú nezhody už niekoľko rokov. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie sa a drobné krádeže neprispôsobivej rodiny. Jednému mužovi sa údajne vyhrážali smrťou. Okrem toho si problémová rodina na cudzom pozemku postavila tri čierne stavby. Jednu čiernu stavbu už stavebný úrad nechal zbúrať. Malacky v súvislosti s problémovou rodinou dvakrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?