Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2010 16:00 | Správy | Domáce správy

Radi sa bojíte? Oravský hrad je plný paranormálnych javov!

O Oravskom hrade kolujú duchárske historky už niekoľko storočí. Málokto vie, že v roku 2008 tam americkí "lovci duchov" urobili výskum.

Ten potvrdil paranormálne javy. A zamestnanci hradu majú so "strašením" tiež svoje skúsenosti. Oravský hrad patrí k najnavštevovanejším slovenským pamiatkam. Jeho tajomná atmosféra priťahuje ľudí ako magnet. V 20. rokoch minulého storočia tu dokonca nakrútili Nemci legendárny nemý horor Nosferatu o grófovi-upírovi. Zdá sa, že strašidlá a "duchovia" majú Oravský hrad v obľube aj dnes...

Svetlo sviečky a postava

Medzi pracovníkmi múzea koluje historka o svetle v priestore hradu. "Jeden zo zamestnancov počas nočnej služby pri kontrole odrazu zazrel v okne Stredného hradu pohybujúce sa svetlo, akoby niekto niesol zažatú sviečku. Svetlo sa pohybovalo v okne Erbovej miestnosti, prešlo do Rytierskej sály a zmizlo. Podlahy boli práve čerstvo natreté, ale kolega, ktorý to tam bežal skontrolovať, na nich nevidel žiadne stopy. A nemohol to byť ani odraz mesiaca, pretože obloha bola zatiahnutá," hovorí historička Oravského múzea Iveta Floreková. "Mnoho pracovníkov, najmä tí empatickejší, cítia zvláštne vibrácie, ktoré môžu byť vyvolané aj samotným tajomným prostredím."

Medzinárodní lovci duchov

Zrejme, aby utíchli rozpory o duchoch, pred dvoma rokmi sa na Oravskom hrade uskutočnil výskum amerického tímu. Paranormálne javy skúmalo šesť špecialistov, tzv. medzinárodní lovci duchov. Hradom a jeho dejinami ich sprevádzal historik Peter Pálka. Vedcom okrem dejín „predstavil“ i najznámejších duchov Oravy.

„Biela pani bola ženou rytiera Dvonča, ktorý jej na Dušičky odsekol ruku. Neborka žila iba do Kvetnej nedele. Čierna pani bola zas druhá manželka Juraja Thurza. Bola dobrou hospodárkou a dodnes vraj kontroluje s lampášom v ruke svoje majetky.“

Špeciálny tím meral paranormálnu aktivitu pomocou tepelných prístrojov a zaznamenával zvuk. Všetci výskumníci mali v jednotlivých priestoroch hradu pocit, že sa okolo nich niečo pohybuje, videli pohybujúce sa tiene a počuli zvuky kľučky pri otváraní a zatváraní dverí.

„Jedna z výskumníčok tvrdila, že v priestore prírodovednej expozície mala pocit, akoby sa jej niečo objavilo pred tvárou a chcelo ju to zastaviť. Ďalší na základe tepelnej energie videli, že sa po schodoch v priestore citadely niečo červené prechádza,“ dodala Floreková.

Americký tím z hradu odchádzal spokojný. Rozhovory s historikom a svedkami aj výsledky meraní im potvrdili, že v priestoroch Oravského hradu naozaj sú paranormálne aktivity. Teda, že na jednom z našich najvýznamnejších hradov straší. A turisti tak majú o dôvod viac prísť si tento hrad pozrieť na vlastné oči...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát
(ilustračné foto)
Rusko na pokraji obrovského úspechu: Ak sa im to podarí... Mrazivé správy
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Priepastný rozdiel v platoch Slovákov! Títo pracujúci zarobia o 600 eur menej
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó
Maďarsko si duplo: Bruselu nepodľahneme! Toto odmietajú spraviť
Roman Michelko
V novej STVR bude viac reklám: Michelko tvrdí, že televízia by mohla byť novou šťukou na reklamnom trhu
(ilustračné foto)
Ruské úrady zakročili: Uzavreli dve letiská! Obavy zo zásahu Ukrajiny?
steelwork
Požičal si lešenie za 400 eur a odpadnete, čo s ním spravil: Tak to je sila
Sídlo Ministerstva životného prostredia
Polícia začala pre oneskorené uhrádzanie faktúr envirorezortu trestné stíhanie: Čo sa dialo za úradovania Budaja?
Zoskokmi si čistí hlavu, no zároveň ho tento adrenalínový šport núti cibriť si pozornosť.
FotoVáš Tip
Ladislav miluje extrémny adrenalín aj v 82 rokoch: Narodeniny oslávil rekordným zoskokom!
Kotlár bol so Šimkovičovou tvárou dezinformačnej TV Slovan.
Šepkalo sa, že má so Šimkovičovou románik: Náhly ROZCHOD a zvláštny odkaz Kotlára!
Bitka o Slováka: Chce ho slávny klub aj tri tímy z Bundesligy!