Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2010 12:00 | Správy | Domáce správy

Záhadná zmluva: Takto sa kupovala priazeň Smeru?!

Podozrivé sponzorstvo za 32 miliónov Sk (1,06 milióna €) na ovládnutie ministerstiev a štátnych podnikov strana odmieta.

Financovanie politických strán sa opäť stáva témou číslo jeden! Na verejnosť prenikla zmluva o sponzorstve spred volieb z roku 2002. Hlavnými aktérmi mali byť bývalý šéf kampane strany Smer Fedor Flašík a dnes už zosnulý miliardár Ľubomír Blaško.

Predmetom dohody, ktorej kópiu získal Nový Čas, je finančná podpora Smeru, za ktorú si sponzor nárokuje ovládnutie strategických štátnych podnikov, ministerstiev i parlamentu! Naozaj je politika len špinavý biznis, alebo dokument podvrhli neprajníci pred blížiacimi sa voľbami? Pán Fico, je čas prehovoriť...

Zmluva o spolupráci medzi dotknutými stranami je datovaná na apríl 2002. V šiestich článkoch sumarizuje práva a povinnosti oboch strán. Na dokumente nie je pečiatka žiadneho notára, preto vyzerá len ako písomná dohoda dvoch strán, ktoré si absolútne dôverujú... Z dokumentu vyplýva, že Blaško ako sponzor Smeru pred kampaňou prispieval sumou 500-tisíc Sk (16 597 €) mesačne, čo za dohodnuté obdobie predstavuje spolu 16 miliónov Sk (531-tisíc €). Okrem toho mal dať aj mimoriadny jednorazový príspevok 16 miliónov Sk (531-tisíc €).

Ako protihodnotu mohol Blaško určiť spomedzi členov strany kandidátov do prvej dvadsiatky kandidátnej listiny Smeru pre voľby 2002, minimálne tri posty v najvyšších riadiacich orgánoch spoločnosti s majetkovou účasťou štátu a pozíciu štátneho tajomníka v niektorom z hospodárskych rezortov. Flašík, ktorý bol v tom čase koordinátorom financovania a šéfom volebnej kampane Smeru, tvrdí , že s Blaškom zmluvu nepodpisoval.

Podnikateľ náhle zomrel v roku 2004, firmy po ňom riadi jeho manželka Mária Blašková (38). Na otázku, či jej manžel sponzoroval Smer, odpovedala: „Nie, nevedela som o tom.“ Akékoľvek podozrenia o takýchto praktikách pri financovaní popiera aj Smer. Na osem konkrétnych otázok odpovedali jednou vetou: „Smer-SD ani Agentúra Smer, s. r. o., neprijali žiadny dar od spomínaného pána,“ povedala hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová.

Sponzorskú zmluvu Nový Čas ukázal aj jednému zo zakladajúcich členov Smeru. Ten potvrdil, že vedel o jej existencii a skôr, ako sme mu ju ukázali, ovládal aj sumy, ktoré sú v tejto zmluve uvedené. Považuje ju za pravú. „Pozícia Flašíka a Beňovej bola v tom čase mimoriadne silná,“ dodal zakladajúci člen Smeru.

Strana vo voľbách 2002 získala 13,46 percenta hlasov a skončila tretia za HZDS (19,5 %) a SDKÚ (15,9 %). Vládu nakoniec zložila koalícia SDKÚ, SMK, KDH a ANO. Napriek tomu podozrenie o predvolebných príspevkoch za miesta v štátnych akciovkách či ministerstvách vyráža dych. Pán premiér Fico, naozaj takéto praktiky fungujú v slovenskej politike? Naozaj dostávajú sponzori strán a ich dosadení ľudia teplé manažérske miesta v štátnych akciovkách?

Kto bol Ľubomír Blaško

Ľubomír Blaško, ktorý zomrel náhle v roku 2004, ovládal prostredníctvom firmy Moravia Steel firmu Třinecké železiarne. Okrem toho podnikal v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy, vlastnil aj filmové ateliéry na Barrandove. Po jeho smrti sa o firmu stará jeho manželka Mária Blašková (38), ktorá patrí s majetkom asi 250 miliónov € medzi najbohatších ľudí na Slovensku.

Fedor Flašík: Zmluva neexistovala!

Existovala zmluva medzi vami a pánom Blaškom o podpore Smeru?
- Je to nezmysel, žiadna taká zmluva s pánom Blaškom neexistovala.

Stretávali ste sa s pánom Blaškom?
- Nie, nie.

Čiže tie sumy, ktoré sú na zmluve - 16 miliónov, ďalších 16 miliónov v niekoľkých splátkach...
- To máte, toto mi ukazoval i už pred dvomi týždňami zo SME. To tu koluje už neviem koľko, to je úplný nezmysel.

Je tu podpis, ktorý sa podobá na váš.
- Ale to nie je problém. Mne pred dvomi týždňami ukazovali a povedal som, že je to nezmysel. Úplný nezmysel.

Čiže pán Blaško nesponzoroval v roku 2002 Smer?
- Nie.

Čiže si ani nenárokoval miesta na kandidátke?
- Nikdy som žiadnu zmluvu s pánom Blaškom nepodpísal. Nikdy som na túto tému s pánom Blaškom nehovoril. Ja som ho videl možnože štyrikrát na spoločenskej akcii. On bol niekde úplne inde. Úplne inde sa pohyboval ako ja.

A pán Fico sa s ním v tom čase nestretával?
- Netuším, neviem.

Čiže táto zmluva je podľa vás hlúposť?
- Blbosť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo