Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2010 09:45 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Razia v Cityfarme: Súvisí s neplatením miliónových faktúr?

Majiteľ Cityfarmy Erik Kovács žije v honosnom sídle vo Višňovom, no dodávatelia do jeho lekární museli pre nezaplatené faktúry prepúšťať svojich zamestnancov.

Farmaceutickú spoločnosť na Považí obsadili kukláči! >>

Stredajší zásah polície bol podľa Cityfarmy teatrálny >>

Slovenská lekárnická komora o kauze Cityfarmy: Pacienti sa báť nemusia! >>

Razia v sídle spoločnosti Cityfarma v Novom Meste nad Váhom, ktorá prevádzkuje sieť 57 lekární na Slovensku, môže súvisieť s miliónovými dlhmi, ktoré má sieť voči distribútorom liekov. Tých situácia dohnala až k tomu, že sa s niektorými pracovníkmi rozlúčili. Len v Inforame, ktorej Cityfarma dlhuje 16 mil. €, museli prepustiť sto ľudí.

Policajti Úradu boja proti korupcii vtrhli v stredu spolu s kukláčmi do sídla spoločnosti v Novom Meste nad Váhom. Previerka tam prebiehala aj včera. Polícia však stále neposkytla bližšie informácie o tom, čo vlastne v sídle Cityfarmy hľadajú. „Bežia procesné úkony, zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ reagoval hovorca policajného prezídia Martin Korch.

524147

Podľa našich informácií Cityfarma svojím konaním takmer položila na kolená distribútorov liekov. Bratislavskej Inforame nezaplatili faktúry za 16 mil. €. „Spoločnosť Cityfarma prestala našej spoločnosti v marci 2009 uhrádzať všetky pohľadávky. Boli sme nútení zastaviť dodávky, lebo táto suma sa šplhala do závratných výšok,“ povedal konateľ Inforamy Daniel Hornáček. V posledných týždňoch im Cityfarma zaplatila faktúry za niekoľko desaťtisíc eur, aby sa vyhla trestnému stíhaniu zo strany veriteľov. „Tým, že spoločnosť Cityfarma neplatila, nás dostala do kritickej situácie. To vyústilo do toho, že sme museli prepustiť približne 100 našich zamestnancov,“ dodal Hornáček. Podľa neho ak by konatelia spoločnosti boli také neviniatka, ako sa prezentujú, tak by generálna prokuratúra nekonala tak, ako v stredu tohto týždňa.

Neuhradené záväzky majú mať aj k ďalším dodávateľom - spoločnosti Medard z Nitry a bratislavskému Phoenixu. Kým dodávatelia liekov sú takmer na kolenách, majiteľ Cityfarmy žije v megasídle vo Višňovom. K obrovskému sídlu Erika Kovácsa vedie iba nenápadná prašná cestička. Z jednej strany ohradzuje usadlosť od cesty kamenný múr, v strede ktorého je železná masívna brána s elektrickým vrátnikom a kamerami.

524139

Nikde nie je zvonček. Na návštevy upozorňuje obyvateľov štekot psov. V sídle sme videli dvoch mužov. „Držte sa na dva metre od toho plota!“ kričal na nás jeden z nich. Na otázku, kde je Erik Kovács, lebo sa s ním chceme rozprávať, neodpovedal, iba nahnevane kričal, že sme na súkromnom pozemku a máme ho opustiť.

524136

Ten istý muž prišiel o pár desiatok minút neskôr, v spoločnosti iného muža, aj do sídla Cityfarmy v Novom Meste nad Váhom. S novinármi však nekomunikoval. Hovorkyňa firmy Jana Lešková povedala, že do firmy stále nemá prístup. Nevedela ani, kde je jej šéf E. Kovács. „Spolupracuje s políciou a je jej k dispozícii v prípade, že bude predvolaný na výsluch,“ povedala hovorkyňa. O tom, čo robia policajti v Cityfarme, netušila. „Hovorila som s právnikom, ktorý mi citoval rozhodnutie, na základe ktorého bola urobená prehliadka. Nie je nám vôbec jasné, aký je skutočný dôvod, čo vlastne hľadajú. Tá formulácia bola taká zložitá a nezrozumiteľná, že vzniká podozrenie, že bude upresnená, ak sa potvrdí nejaký trestný čin. Ľudovo povedané: Potrebujeme niečo nájsť, za čo ho potom zavrieme!“ povedala hovorkyňa.

524154

Kto je za Cityfarmou?

Spoločnosť Cityfarma prevádzkuje 57 lekární. Podľa obchodného registra predsedom predstavenstva je Viliam Fuchs, v dozornej rade Jozef Durdík, Peter Zmatek a Erik Kovács. Práve Kovács bol v minulosti obvinený z vydierania, výtržníctva, poškodzovania veriteľa, nepriamej korupcie a neodvedenia dane a poistného. Dôvodom mal byť podľa vyšetrovateľa fakt, že zastrašoval a aj napadol vtedajších členov lekárnickej komory kvôli získaniu licencií na vytvorenie nedovoleného reťazca verejných lekární. Ani v jednej veci súd nerozhodol. Podľa zákona nemôže mať jeden držiteľ lekárenského povolenia viac lekární. Zákon nakoniec obišli tým, že každá lekáreň je samostatným právnym subjektom.

Farmaceutickú spoločnosť na Považí obsadili kukláči!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Výška minimálnej mzdy porastie: Kedy a o KOĽKO by sa mala zvýšiť?!
Tokyo, Japan – January 2, 2019: In Japan, New Year's celebration ceremony will be held at the Imperial Palace in New Year. That day is January 2.Many citizens gather there and celebrate with the Emperor and the Royal Family. People will shake a lot of national flags and pray for happiness. Current Emperor retires April 30, 2019. On May 1, the Crown Prince attends the Emperor. ‘Heisei’ of the Japanese era will change to a new era.
Japonsko môžu čakať historické zmeny: Trvalo sedem rokov, kým o tom začali diskutovať!
ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Bojový dron
Ukrajina útočila na Kryme: Rusi sa z výsledku nepotešia! Prišli o dôležité stroje
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Šialenec chcel zapáliť synagógu, postihol ho fatálny osud: Nové zistenia! Takýto príkaz ho čakal
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod