Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2009 14:14 | Správy | Domáce správy

Riaditeľ predal majetok nemocnice za 100 eur: Ide o podvod?

Bývalý riaditeľ Všeobecnej nemocnice s poliklinikou vo Veľkom Krtíši predal majetok nemocnice v hodnote vyše 6,63 milióna eur za 100 eur aj s DPH!

Bývalý riaditeľ neziskovej organizácie Všeobecná nemocnica s poliklinikou (NsP) Veľký Krtíš Martin Vachula predal podvodným spôsobom väčšinu jej majetku v celkovej hodnote vyše 6,63 milióna eur súkromnej firme za 100 eur vrátane DPH, uviedol to na dnešnej tlačovej besede právny zástupca správnej rady veľkokrtíšskej NsP Ján Sitarčík. Dodal, že už v tejto veci podal trestné oznámenie pre podozrenie zo zločinu podvodu. Má tiež podozrenie, že tento podvod bol spáchaný v spolupáchateľstve formou zločineckej skupiny.

Podľa zmluvy uzavretej 31. augusta kúpila pozemky nemocnice a viaceré jej budovy vrátane polikliniky a lekárskej služby prvej pomoci firma Business Commercial Finance, s.r.o. Nekúpila len budovy lôžkovej časti. Správna rada však, ako dnes okrem Sitarčíka potvrdil aj jej predseda Boris Ševcech, žiadny takýto predaj neodsúhlasila a vtedajší riaditeľ Vachula mal právo disponovať len majetkom do 1 660 eur.

S Vachulom sa agentúre SITA nepodarilo skontaktovať, keďže nezdvíha telefón. Redaktorke TV Markíza však poslal SMS s textom: "kúpna zmluva bola dňa 16. 09. 09 zrušená.

Podľa Sitarčíka len šťastnou zhodou okolností nebol predaj dokonaný. Katastrálny úrad totiž pre nedostatky v zmluve prerušil konanie o návrhu na vklad. Dodatok, ktorý tieto nedostatky odstraňovali, Vachula doručil na kataster 18. septembra, kedy však už nebol riaditeľom, keďže 17. septembra ho správna rada odvolala. Na celý obchod prišla správna rada v piatok minulý týždeň. V pondelok dal nový riaditeľ nemocnice Martin Naništa návrh na späťvzatie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností.

Sitarčík tiež podal žalobu o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy a požiadal o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by súd zakázal nakladať s majetkom nemocnice až do skončenia sporu. Podľa Sitarčíka je zmluva evidentne protizákonná a účelová a jej naplnením by došlo k likvidácii poskytovania zdravotnej starostlivosti vo veľkokrtíšskej nemocnici. Žalobu o určenie jej neplatnosti podávajú pre právnu istotu. Predaj pozemkov a budov je hrozbou pre existenciu nemocnice aj z toho dôvodu, že by musela vrátiť takmer 2,16 milióna eur, ktoré získala z eurofondov na nedávnu rekonštrukciu.

Jedným zo zriaďovateľov neziskovej organizácie Všeobecná NsP Veľký Krtíš je štát prostredníctvom ministerstva zdravotníctva, ktorý má v jej sedemčlennej správnej rade troch zástupcov. Pondelkový nástup nového riaditeľa v nemocnici bol sprevádzaný výmenou zámkov na kanceláriách za asistencie polície. Časť lekárov nového riaditeľa bojkotuje. Podľa Naništu by však súčasná situácia nemala mať dopad na pacientov.

Čo je za tým? Viac sa o celej kauze dočítate v zajtrajšom vydaní denníka Nový Čas!

186600:gallery:true

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
Váš Tip
Belohorcová tesne pred 50-kou popiera zákony starnutia: Pre takýto SEXI zadok by vraždili aj dvadsiatky!
Izraelská polícia (ilustračná fotografia).
Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta: Muži zákona s ním nemali zľutovanie
Michal Šimečka, Robert Fico.
Prieskum volieb do NR SR: Tesný rozdiel medzi prvým a druhým miestom, kto by sa do parlamentu nedostal?