Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 75 g hladkej múky
- 60 g strúhaného syra
- 1 veľké vajce
- 40 g krupice
- 8 g soli
Dobrá rada: Krokety môžeme piecť aj na panvici na masti alebo vo fritéze v oleji.
1. Omyté a očistené zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich prelisujeme, pridáme k nim múku (trochu necháme bokom na tvarovanie kroketiek), krupicu a strúhaný syr. Zmes mierne osolíme, prepracujeme a necháme čiastočne vychladnúť.
2. Do vlažnej zmesi pridáme rozšľahané, mierne osolené vajíčko a zmes opäť premiešame. S použitím múky tvarujeme krokety, ukladáme na plech a pečieme dozlatista v rúre pri 220 °C.
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 2 veľké cibule
- 2 vajcia
- ½ lyžičky rasce
- ¼ lyžičky čierneho mletého korenia
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžičku majoránu
- 8 lyžíc strúhanky
- 1 lyžičku soli
- 3 lyžice oleja
1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť a odstránime šupku. Cibule nakrájame a dozlatista ich opečieme na panvici s 3 lyžicami oleja.
2. Do misy dáme nahrubo nastrúhané zemiaky, 2 vajcia, 1/2 lyžičky mletej rasce, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžičky petržlenovej vňate, 1 lyžičku majoránu, vychladnutú cibuľu z panvice a zmes rozmixujeme ručným mixérom.
3. Na zahustenie zmesi použijeme 8 lyžíc čerstvej strúhanky. Ak sa cesto stále lepí na steny misy, pridáme viac strúhanky. Podľa chuti dosolíme, dobre premiešame a tvarujeme krokety s priemerom asi 3 cm.
4. Vyprážame v nízkej vrstve oleja dozlatista. Preložíme na niekoľko sekúnd na savé obrúsky, a potom podávame ako prílohu, alebo so zeleninovým šalátom.