Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2021 11:05 | Správy | Politika

Majerský: Mestá, obce a župy vo vládnom chaose ukázali, že je čas dokončiť reformy a posilniť ich

Keď bolo najťažšie, mestá, obce a župy pomohli zvládnuť ťažkú pandemickú situáciu. Ukázali, že sú schopné a pripravené na decentralizáciu. Je najvyšší čas posilniť ich kompetencie a konečne dokončiť reformu verejnej správy a volebného zákona. Vyhlásil to predseda KDH Milan Majerský.

„Kým dôvera vlády bezprecedentne padla, vplyv a sila miest, obcí a regiónov naopak výrazne vzrástli. Počas pandémie ukázali nielen to, že najlepšie poznajú problémy ľudí, ale dokážu vyriešiť aj nečakané a operatívne úlohy najvyššej náročnosti,“ uviedol Majerský. Líder hnutia, ktoré má najviac starostov a primátorov (220) i miestnych a regionálnych poslancov (2994), volá po reformách, ktoré majú pomôcť riešiť skutočné problémy ľudí v ich regiónoch.

Dnes už podľa neho nestojí otázka, či potrebujeme dokončiť reformu verejnej správy a jej decentralizáciu, ale kedy sa tak stane. „Roky počúvame, že to nie je téma dňa. Ale pandémia jednoznačne potvrdila, že o posilnení miest, obcí a regiónov kompetenčne i finančne musíme okamžite začať vážnu debatu,“ zdôraznil Majerský s tým, že téma nesmie znova zapadnúť prachom.

„Dotiahnime však aj zmenu volebného zákona a zaveďme 8 volebných obvodov pre voľby do NR SR. Ľudia si tak budú môcť zvoliť poslanca zo svojho regiónu. Ten môže na národnej úrovni riešiť problémy, ktoré ich trápia tam, kde žijú a pracujú,“ apeluje líder kresťanských demokratov s tým, že nie je správne, že tretinu NR SR dnes tvoria poslanci z Bratislavy.

 

O regióny sa podľa neho musíme oprieť nielen, keď nás donúti výnimočná situácia, ale vždy, keď to potrebuje občan. „Ak pomôžeme rásť obciam, mestám a župám, bude rásť celé Slovensko,“ podčiarkuje Majerský.

Predseda KDH zároveň upozornil, že pandémia Covid-19 nie je jediná, ktorá sužuje Slovensko. Už pridlho podľa neho zápasíme s pandémiou korupcie a klientelizmu, ku ktorým sa pridala epidémia populizmu a neodbornosti.

„Žijeme v napätí a neistote a ľudia sú z toho už vyčerpaní. Mnohých dnes trápia existenčné problémy a potrebujú okamžitú pomoc. Vidíme však, že takzvané antisystémové strany nedokážu zaviesť systém, ktorý Slovensko nutne potrebuje spolu s odbornosťou a poctivosťou,“ zhodnotil Majerský s tým, že len systém, odbornosť a poctivosť pritom dokážu obnoviť stratenú dôveru u ľudí.

Vláda podľa neho musí urobiť všetko preto, abyľudia neboli nútení opúšťať svoje domovya mohli vo svojej obci, meste, regióne či na Slovensku zostať dôstojne žiť. „Stane sa to vtedy, keď občania uvidia konkrétne riešenia vo všetkých dôležitých oblastiach, ako sú napríklad zdravie, vzdelávanie, spravodlivá sociálna politika, ale tiež podpora rodín aj v iných oblastiach.KDH takéto riešenia v najbližšom období postupne predstaví,“doplnil Majerský.

KDH dnes predstavilo aj novú víziu a komunikáciu, ktorej súčasťou je zmena vizuálu i loga. „Vnútri hnutia sme sa nachystali, dôkladne si nastavili zrkadlo. Dnes sme pripravení meniť Slovensko,“ uzavrel predseda KDH.  Viac o novej vízii hnutia nájdete na 2021.kdh.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
SMSka
Chodia vám podozrivé SMS správy? TOTO si všimnite, predídete tak veľkej škode!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Policajti na mieste našli auto mimo vozovku v poli, prevrátené na streche.
Mladícka nerozvážnosť dopadla katastrofálne: Prevrátené auto na streche! Jedna z osôb je v kritickom stave
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Robert Kaliňák poďakoval španielskej ministerke obrany: Takto to súvisí s NATO
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Jeleň vybehol na cestu a zboku narazil do motorkára, ktorý následkom zrážky spadol.
Hrozivá nehoda pod Tatrami: Motorkár sa zrazil s jeleňom! Vodič si to poriadne odniesol