Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2021 20:01 | Správy | Zahraničné správy

Česko začína uvoľňovať opatrenia: Do škôl sa vrátia žiaci prvého stupňa, takéto sú pravidlá

Česká vláda v utorok rozhodla, že od 12. apríla sa do škôl vrátia žiaci prvého stupňa základných škôl aj deti v predškolskom veku. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Podľa návrhu ministrov školstva Roberta Plagu a zdravotníctva Jana Blatného bude návrat žiakov prvého stupňa prebiehať podľa rotačného princípu. To znamená, že by sa školáci po týždňoch striedali. Zatiaľ čo jedna trieda bude počas týždňa v škole, druhá bude v rovnakom čase doma. Nasledujúci týždeň to bude naopak. K tomuto plánu má však výhrady premiér Andrej Babiš, pripomína iDNES.

Žiaci budú musieť v škole dvakrát týždenne podstúpiť antigénový test na covid. Podľa ministerstva školstva nie je možné, aby si deti robili test doma samé. Pri testovaní detí v škole bude môcť byť prítomný ich zákonný zástupca.

 

Ministri sa tiež v utorok zaoberali aj podobou protipandemických opatrení po uplynutí núdzového stavu, ktorý končí v nedeľu 11. apríla. Vláda už podľa premiéra Babiša nebude žiadať o jeho predĺženie, čo znamená, že s jeho uplynutím sa zároveň skončí zákaz cestovania medzi okresmi i nočný zákaz vychádzania. Po novom sa bude môcť v interiéri spoločne stretnúť maximálne desať ľudí, v exteriéri 20.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Blatného od stredy umožní nemocniciam poskytovať inú než neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Toto obmedzenie platilo od decembra. Blatný okrem toho potvrdil, že druhú dávku vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bude možné podávať 38 až 42 dní po zaočkovaní prvou dávkou. To umožní, aby aspoň jednu dávku vakcíny dostalo viac ľudí.

Minister Blatný tiež po rokovaní kabinetu potvrdil to, čo avizoval ešte pred jeho začatím - že vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii ponúkne Česko voľné nemocničné lôžka okolitým krajinám. ČR má podľa neho k dispozícii približne 50 lôžok.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček skôr počas utorka na svojom twitterovom účte informoval, že V Česku sa od 12. apríla otvoria obchody s detským oblečením a obuvou, papiernictvá, čistiarne, práčovne, zámočníctva či farmárske trhy. Zoologické a botanické záhrady budú môcť od tohto dátumu taktiež obnoviť prevádzku vo vonkajších priestoroch. Kapacitu návštevníkov však budú musieť obmedziť na 20 percent. Podľa Havlíčka sa otvoria aj opravovne zariadení pre domácnosti i predaj náhradných dielov do automobilov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
Odborníci o tom, čo čaká Slovensko po atentáte: Ako útok ovplyvní nálady v spoločnosti?
Na snímke diváci počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024.
Foto
V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie