Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2021 13:06 | Správy | Zahraničné správy

Rozhorčený Babiš si otvoril ústa kvôli deleniu vakcín: Čo sa odohráva za zatvorenými dverami?

Premiér Andrej Babiš (ANO) nerozumie tomu, ako mohlo portugalské predsedníctvo vo štvrtok večer oznámiť kompromis o rozdelení dodatočných desiatich miliónov vakcín od firiem Pfizer / BioNTech v EÚ, keď s ním ČR, Rakúsko a Slovinsko nesúhlasí. Povedal to v sobotu ČTK.

Kľúč, podľa ktorého sa majú vakcíny rozdeliť, nie je podľa neho solidárny a vybalancovaný. Riešenie vzniklo pod vplyvom veľkých štátov a nasilu, doplnil Babiš.

Česku podľa plánu pripadne pomerná časť vakcín, nezíska dávky navyše. Devätnásť štátov sa časti svojho prídelu vzdalo v prospech Slovenska, Bulharska, Chorvátska, Estónska a Lotyšska. "Solidarita sa prejavuje len v deklaráciách pre médiá. Pri jednaní za zatvorenými dverami žiadna neexistuje," napísal v sobotu ČTK Babiš. Pri rokovaniach podľa neho prevládla túžba potrestať rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, že sa proti nevyváženej distribúcii vakcín v EÚ skôr ozval.

Babiš uviedol, že s návrhom rozdelenia Česká republika nesúhlasí. "Nesúhlasí ani Rakúsko a Slovinsko. Nerozumiem, ako portugalské predsedníctvo mohlo vyhlásiť kompromis, o ktorom mal byť konsenzus všetkých štátov, za schválený, keď nebol dosiahnutý," dodal. Riešenie je zlé a nevyvážené, uviedol.

 

Za hlavný problém český premiér považuje, že systém kompenzuje len štáty, ktoré si objednali málo vakcíny Pfizeru. "Nie je to solidárne a vybalansované," podotkol. Česko má jedny z najhorších štatistík nakazených a mŕtvych, ale je jedným zo štátov s najmenej dodanými dávkami, konštatoval Babiš. "Sme na 65 percentách priemeru," uviedol. Portugalské riešenie podľa neho vzniklo pod silným vplyvom veľkých štátov a s porušením všetkých procedúr. Medzi štátmi EÚ tak podľa Babiša prevládla túžba potrestať Kurza za to, že sa ozval. "Prevládol nad skutočnou solidaritou a snahou riešiť problém koronavírusu spoločne," uviedol.

Portugalské predsedníctvo EÚ pôvodne navrhlo, aby tri milióny dávok boli rezervované pre šesticu krajín v najväčšej núdzi, konkrétne Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Zvyšných sedem miliónov dávok malo byť ako zvyčajne rozdelené podľa počtu obyvateľov medzi všetkých 27 členov EÚ. To sa však nepáčilo Prahe, Viedni a Ľubľane.

Portál Politico v sobotu následný výsledok rokovaní označil za zahanbujúceho porážku Kurza, Babiša a šéfa slovinskej vlády Janeza Janšu. Podľa webu najviac stratil Babiš, ktorý svojím postojom pripravil ČR o desiatky tisíc dávok navyše. Rakúsko a Slovinsko vďaka tomu, že sa k návrhu Portugalska odmietli pripojiť, získali trochu vakcín navyše, naopak ČR z "balíka solidarity" mohla získať asi 140 000 dávok. To, že sa k nemu odmietla pripojiť, viedlo k čistej strate 70 000 dávok, píše Politico s odvolaním na diplomatov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne