Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2021 09:49 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo školstva má ambiciózne ciele: Ktorá oblasť prejde reformou?

Poradenský systém čaká transformácia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR plánuje jeho reformu.

Zmeny budú súčasťou školského zákona, v ktorom momentálne ministerstvo školstva zapracúva dôležité pripomienky a v nasledujúcich dňoch bude predložený do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Dôvodom reformy je vytvorenie systému poradenstva, v ktorom je dieťa a jeho rozvoj vnímané celostne, v kontexte rodinného prostredia a komunity, v ktorej žije, ako aj väzieb a vzťahov, ktoré sú pre neho kľúčové. Riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania rezortu školstva Svetlana Síthová vyzdvihla potrebu inkluzívneho prístupu vo výchove, vzdelávaní a tiež aj v poradenskom systéme. Ako dodala, k zmene pristúpili aj po tom, ako Štátna školská inšpekcia dlhodobo upozorňuje na nedostatky v školských zariadeniach výchovného poradenstva a prevencie.

"V triedach základných škôl je momentálne 75 137 detí, ktoré majú špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby," uviedla pre TASR Síthová. Momentálne poskytujú poradenstvo a prevenciu dva druhy zariadení, a to centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) a centrá špeciálno-pedagogického poradenstva (CŠPP). CPPPaP sa zameriavajú na služby deťom a žiakom bez zdravotného postihnutia a CŠPP na deti a žiakov so zdravotným postihnutím.

 

Hlavný poradca ministra školstva v oblasti poradenského systému Ivan Juráš poukázal na náročnosť orientácie v tomto systéme. Problémom je aj to, že momentálne neexistuje miesto, kde by sa všetky pohľady spojili, zosúladili a poskytli komplexnosť poskytovaných služieb z oboch typov zariadení. Zmenou podľa Síthovej chcú docieliť aj to, aby sa dalo ľahšie orientovať v systéme pomoci pre deti a ich rodiny.

Pilierom reformy sú štandardy poskytovaných služieb, čím sa zabezpečí miera kvality. Rovnako komplexná odborná starostlivosť dostupná pre deti a rodiny "pod jednou strechou". Po novom by mala fungovať prepojenosť systému v piatich nadväzujúcich podporných úrovniach. Prvú budú tvoriť učitelia v škole za opory inkluzívnych tímov, druhú školský podporný tím v škole. Podpornú úroveň tretieho a štvrtého stupňa budú tvoriť centrá poradenstva a prevencie a piatu špecializované centrum poradenstva a prevencie, ktoré budú poskytovať vysokošpecializovanú odború činnosť.

"Systém poradenstva a prevencie bude na jednotlivých úrovniach prepojený, čím sa zabezpečí rýchly a integrovaný prístup dieťaťa k podpore a poradenstvu," uviedla Síthová. Ako dodala, vznikne aj nová pozícia, ktorou bude koordinátor klienta. Okrem toho bude súčasťou systému aj multidisciplinárny tím. Spolupráca a prepojenosť odborníkov je podľa nej kľúčovým nositeľom vzájomnej odbornej opory.

Síthová dodala, že počet centier sa znižovať nebude, dôležité je zjednotenie a prepojenie systému. Rezort školstva plánuje, že by zmeny v poradenskom systéme mohli začať platiť od januára 2023.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska?! Zarážajúce slová Tuska: Aha, čo povedal o NATO
(ilustračné foto)
Muž s mečom útočil na ľudí! Pobodal niekoľko osôb, nezastavil sa ani pred policajtmi
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok počas úvodnej tlačovej konferencie vo svojej volebnej centrále.
Ivan Korčok prezradil, koho podporí v eurovoľbách! Adresoval aj výzvu vláde
Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil
Talentovaná Lilla († 17) skolabovala počas školského turnaja vo futbale.
Foto
Futbalistka Lilla († 17) odpadla na zápase, o 3 dni zomrela: Dramatický boj o život a odkaz do neba
Kúpele (ilustračné foto).
Budú môcť rekreačné poukazy využiť aj ďalšie osoby? Aha, čo navrhujú poslanci
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Sprísnia sa podmienky na lyžiarskych tratiach? Poslanci plánujú zmenu: Pozrite sa, o čo ide
Vodič BMW neprispôsobil rýchlosť jazdy, skončil vo zvodidlách.
Foto
Desivá nehoda vo Zvolene: Vodič pretrhol zvodidlá! Čo sa tam stalo?
Foto
Slávny bojovník prežíva obrovskú bolesť: Prosím, pomôžte mi...
(ilustračné foto)
Vodiča autobusu v Levoči zadržala polícia: Nepochopíte, v akom stave chcel šoférovať
Vykurovanie
Obávate sa nedoplatkov za vykurovanie? Zrejme nemusíte! Aha, čo tvrdia výrobcovia tepla