Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2021 12:41 | Správy | Domáce správy

Horná Nitra má najviac nakazených s ťažkým priebehom: Smutné podozrenie odborníkov, prečo je to tak

Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom v okrese Prievidza je vážna.

Zdravotníci tam evidujú pacientov, ktorí majú najťažšie stavy ochorenia COVID-19. Dodržiavanie opatrení prídu kontrolovať do okresu i vojaci, hygienici zase zakázali predaj nápojov cez výdajné okienka.

"Situácia v okrese je veľmi zlá a je svojím spôsobom výnimočná. V rámci COVID automatu sme síce zaradení do bordovej oblasti, ale momentálne sme najhorší, čo sa týka ťažkých priebehov ochorenia COVID-19, ktoré si vyžadujú liečenie na pľúcnej ventilácii," povedal v utorok prednosta Okresného úradu v Prievidzi Juraj Gordan.

Zdravotníci podľa neho v súčasnosti rozhodujú o živote a smrti pacientov, čo majú potvrdzovať i informácie z Ministerstva zdravotníctva SR. "Nie je možné z okresu Prievidza posielať ťažké prípady do iných nemocníc, pretože nie je kde. V okrese je nemocnica zahltená," podotkol.

 

Odborníci sa zaoberajú i otázkou, čo spôsobuje ťažkú epidemiologickú situáciu na hornej Nitre. "Zrejme to súvisí s dlhodobým stavom obyvateľstva v okrese, ktoré je postihnuté tunajším priemyslom. Obštrukčná choroba pľúc, ktorú dlhodobo zaznamenávajú u obyvateľov vo vysokej miere zrejme spôsobuje to, že sme ďaleko na predných miestach aj v ťažkých priebehoch COVID-19," vysvetlil Gordan.

Dodržiavanie opatrení v okrese prídu kontrolovať i príslušníci Ozbrojených síl SR. Vojaci by mali doplniť hliadky mestskej a štátnej polície, ktoré sú poddimenzované pre mnoho práceneschopných príslušníkov, ozrejmil prednosta. "Armáda príde na pomoc a doplní chýbajúce počty mestských i štátnych policajtov, aby ľudia videli pohyb týchto zložiek a uvedomili si, že táto situácia je naozaj veľmi vážna," dodal Gordan.

Reakciou na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na hornej Nitre, ako i v bojnickej nemocnici, je i nová vyhláška Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach. Vyhlášku v podobe zákazu predaja alkoholických a nealkoholických nápojov na priamy konzum alebo so sebou prijal nad rámec vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR a platí pre okresy Prievidza a Partizánske, ozrejmila regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

"Reštaurácie a ďalšie prevádzky tak budú musieť pozastaviť tento predaj, keďže sme tam zaznamenávali vysokú koncentráciu ľudí, ktorí tam stáli a popíjali. Potrebujeme znížiť mobilitu a pripomíname, že platí zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania," uzavrela Tornócziová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Monika je talentovaná umelkyňa.
Foto
Hilmerová narovinu: FUNENIE do mikrofónu? Pobaví vás, čo urobila! Jedna FOTO hovorí za všetko
Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro