Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2021 11:57 | Správy | Domáce správy

Téma otvárania kostolov je znova na stole, Laššáková a PS si nedávali servítku: Je to nezodpovedné a nebezpečné!

Najbližšia koaličná rada sa bude okrem iného venovať aj téme otvárania kostolov.

Pre agentúru SITA to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyzval na diskusiu, za akých podmienok povoliť verejné bohoslužby. Argumentuje tým, že v zariadeniach sociálnych služieb klienti a aj zamestnanci žiadajú čoraz častejšie o duchovnú službu. Zo zariadení s koronavírusom, kde sa s klientmi chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, hlásia podľa Krajniaka lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc.

Bývalej ministerke kultúry Ľubici Laššákovej (Hlas-SD) sa zdá Krajniakovo uvažovanie „ako z iného sveta”. „Nemocnice sa plnia tými najohrozenejšími, ale on chce otvoriť kostoly, aby nákaza vyčíňala medzi nimi ďalej. Nečudujem sa, že táto vláda nezvláda boj s pandémiou. Ako by aj mohla, keď viera a ideológia stoja nad vedeckými faktami a opatreniami,” napísala vo svojom profile na sociálnej sieti.

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) návrh Krajniaka odmieta. V čase vrcholiacej pandémie považujú progresívci takýto nápad za krajne nezodpovedný a nebezpečný. V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva. „Slovensko je dnes najhoršie na svete nielen v počte úmrtí, ale už aj v počte hospitalizácií s koronavírusom na milión obyvateľov. V tejto situácii vyzvať na otvorenie kostolov, aby sa v nich občania hromadne modlili za ukončenie pandémie, je krajne nezodpovedné a nebezpečné,” uviedla predsedníčka PS Irena Bihariová. Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka upozornil, že hromadné stretávanie sa v kostoloch vedci vyhodnotili ako jednu z najrizikovejších aktivít.

 

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podľa slov podpredsedu Tomáša Merašického žiada vládu, aby pred blížiacimi sa Veľkonočnými sviatkami najneskôr od konca marca umožnila veriacim účasť na bohoslužbách a cirkevných obradoch v súlade s prísnymi protipandemickými opatreniami a primeraným obmedzením maximálneho počtu zúčastnených osôb. „Návštevy bohoslužieb a duchovná služba kňazov občanom je dôležitá, veď v čase pandémie ľudia ešte viac potrebujú starostlivosť o svoj duchovný a sociálny rozmer. Žiadame preto, aby vláda našla racionálne riešenie pre verejné bohoslužby s dodržiavaním pravidiel,” doplnil predseda KDH Milan Majerský. Stanovisko poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje otváranie kostolov v momentálnej situácii za absolútne nezodpovedné. Odôvodňuje to tým, že kostoly navštevujú prevažne starší občania, ktorí sú v prípade koronavírusu najviac ohrozenou skupinoum. „Ale ak chce niekto otvoriť kostoly, tak rovno môžeme otvoriť aj služby a obchody,” doplnil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti to majú na štadión pár krokov: Pre TOTO sa však vozia dodávkou!
Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Náhorným Karabachom 20. septembra po bleskovej vojenskej operácii. (ilustračné foto)
Rusko zatvorilo vojenskú základňu: Hovoria o mieri, no z tejto strany padajú vážne obvinenia!
(ilustračné foto)
Besnenie lesného požiaru: Je nebezpečne blízko mesta! Evakuovali tisíce ľudí
Biely dom (ilustračná fotografia).
USA sa odhodlala na rázny krok: Škrt v zozname! Táto krajina nedostatočne spolupracuje voči terorizmu
Jeremy na pojednávanie prišiel bez pút na rukách.
Foto
Nočná mora Wisterovej je SPÄŤ: Tajný prevoz exmanžela, ktorý jej uniesol deti! Vera sa bojí o BEZPEČNOSŤ
Kontroverzná prehliadka sa stala hitom.
Foto
BIZARNÁ módna prehliadka: Modelky sa prechádzali po móle NAHÉ! Toto je dôvod
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol III. odhalil svoj prvý oficiálny portrét: Aký význam ukrýva motýľ a iné DETAILY?!
Herečka sa vo svojom prejave označila za čudáčku
Foto
Stiflerova mama je doktorkou umenia! Počas príhovoru adresovala všetkým výzvu
Foto
Regenda sa po zápase kajal: Som rád že tím nedoplatil na moje sprostosti
Foto
Slováci prekvapenie nepripustili: Hlavaj proti Poľsku s čistým kontom
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...