Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2021 16:10 | Správy | Domáce správy

Seniori, pozor na podvodníkov! Dôležité informácie o sčítaní obyvateľov

Seniori by mali byť opatrní aj pri sčítaní obyvateľov a dávať si pozor na podvodníkov.

Asistované sčítanie sa začne až od 1. apríla, dovtedy by seniori nemali púšťať žiadne osoby vydávajúce sa za mobilných asistentov k sebe domov. Aj od apríla budú chodiť mobilní asistenti k občanom len ak o asistované sčítanie sami dopredu telefonicky požiadajú. Preukážu sa aj príslušnými preukazmi. Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

"V súvislosti so vzniknutou situáciou pandémie COVID-19 sa vyskytli prípady, kedy podvodníci kontaktovali seniorov telefonicky. Upozorňujeme seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin najmä vo vzťahu k Sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 a akúkoľvek osobu vydávajúcu sa za sčítacieho komisára alebo za asistenta sčítania v čase od 15. 2. do 31. 3. 2021 nevpustili do svojich príbytkov," zdôraznil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Doplnil, že asistované sčítanie sa začne až od apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021. Aj v tomto čase môže podľa jeho slov ľudí navštíviť mobilný asistent iba na základe toho, že o asistované sčítanie sami požiadali telefonicky. "Zároveň sa každý mobilný asistent sčítania musí preukázať preukazom asistenta sčítania. Presný dátum, kedy bude vo vašom meste, obci asistované sčítanie a kedy vás môže mobilný asistent navštíviť, bude včas oznámený," uviedol.

 

Informácie o sčítaní obyvateľov môžu občania podľa jeho slov získať každý deň od 8.00 h do 20.00 h na telefónnom čísle +421 2 20 92 49 19. Kaliňák poznamenal, že upozornením chcú predísť zneužitiu dôvery a vyhnúť sa rizikám. Upozornia na to podľa jeho slov aj mestá a obce.

S upozornením ZMOS-u sa stotožňuje aj Štatistický úrad (ŠÚ) SR, obyvateľov vyzýva na opatrnosť. "Stotožňujeme sa s upozornením, aby si dávali pozor na rôznych podvodníkov," uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, a poukázala na aktuálny prípad dvoch podvodníkov v obci Zálesie.

Zdôraznila, že v súčasnosti sa uskutočňuje elektronické samosčítanie v rámci rodiny a príbuzenských vzťahov, a preto až do konca marca nie je žiadny dôvod na to, aby ktokoľvek cudzí prišiel k občanovi priamo domov. Pomoc sčítacích asistentov bude aktuálna až počas asistovaného sčítania, jeho začiatok bude závisieť od vývoja pandemickej situácie. K dispozícii budú stacionárni a mobilní asistenti, v oboch prípadoch bude však procesy koordinovať obec.

V rámci obce budú zverejnené kontaktné miesta a časy, keď budú môcť občania tieto kontaktné miesta navštíviť a kde im so sčítaním pomôže sčítací stacionárny asistent. Obyvatelia, ktorí sú imobilní, si budú môcť domov objednať tzv. mobilného asistenta. "Ale toto sa udeje len na základe telefonátu na obec alebo na call centrum, kde si tohto asistenta môžu objednať od 1. apríla. Nebude sa to diať živelne, ale po predchádzajúcom dohovore obyvateľa s call centrom alebo obecným či miestnym úradom," podotkla Stauder.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maca stavila na prístroj, ktorý jej pomáha vo formovaní postavy.
Foto
Zábranská za lenivé chudnutie vyhadzuje tisíce eur: Aha, na VÝSLEDOK po takomto (ne)cvičení!
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa rozprávajú počas summitu EÚ 1. februára 2024 v Bruseli.
Viktor Orbán posiela z Maďarska silnú správu: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch
Na snímke výbuch sopky Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok 13. mája 2024.
Najvyšší stupeň POHOTOVOSTI: Sopka neprestáva zlovestne chrliť! Čo bude s obyvateľmi?
ilustračné foto
Rusi odrážajú ukrajinskú protivzdušnú obranu: Na Kryme došlo k poškodeniu dôležitej inštitúcie!
ideal for websites and magazines layouts
Historický okamih: Odsúdili bývalého ministra! Strašné zločiny sa nedali ďalej prehliadať
Foto
Slafkovský stále na MS nedal gól! Rady hokejových kanonierov: Ako zlomí strelecké prekliatie?
V oddychovej zóne Tajovka v Banskej Bystrici je aj prvé mestské oficiálne ohnisko.
FotoVáš Tip
Banskobystričania už môžu využívať oddychovú zónu Tajovka: TAKTO vyzerá! Je tam niečo, čo v meste nemá obdobu
Foto
Dúbravka absolvoval emotívnu rozlúčku spolu s rodinou: Chytal v Newcastli naposledy?
Okresné mesto Tachov sa nachádza na západe Česka.
Obyvatelia sa búria: OMYLOM im zmenili NÁZOV obce! Ako je to možné?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (vľavo) odmieta, že by pri tomto útoku zlyhali bezpečnostné zložky.
Chcel strelec na premiéra útočiť už skôr? Minister chyby odmieta, postup preverí inšpekcia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Sankcie na extrémistických židovských osadníkov: Strašné, čo mali spraviť Palestínčanom
Rodina dúfa, že im podarí telo mladého muža dopraviť čo najskôr domov, kde sa s ním rozlúčia.
Otec († 36) dvoch detí tragicky zomrel na dovolenke v Turecku: Zabila ho bežná atrakcia?!