Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 03:00 | Správy | Zahraničné správy

Vedci pracujú na prevratnej novinke: Oznámia nám hodinky, že máme koronavírus?

Čo je vo svete nové v súvislosti s pandémiou?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Nové metódy

Vedci po celom svete medzitým horúčkovito skúmajú nové a nové možnosti boja proti pandémii. Vskutku originálny prístup zvolil britský vedecký tím, ktorý sa pozrel spätne na najčastejšie zadávané výrazy do vyhľadávača Google v rôznych častiach sveta. Britskí vedci prišli na to, že až s prekvapujúcou pravidelnosťou sa tu opakuje rovnaký vzorec: V určitej krajine alebo oblasti začnú ľudia vo zvýšenej miere vyhľadávať výrazy týkajúce sa symptómov koronavírusu, ako sú napríklad horúčka, či strata chuti a čuchu. A približne o 17 dní nato sa situácia v tejto krajine alebo oblasti naozaj výrazne zhorší.

Z iného konca na to idú vedci z tajného vládneho laboratória Porton Down. Tí už začali s testovaním inteligentných hodiniek, ktoré by mohli svojho nositeľa samy upozorniť, že s vysokou pravdepodobnosťou sa nakazil koronavírusom. Sledujú totiž rôzne parametre od tepu až po hladinu kyslíka v krvi.

Strach v Tirolsku

Vyhlásený raj lyžiarov a turistov a jeden z najkrajších kútov Európy. Zároveň však aktuálne veľmi nebezpečné miesto, ktorému, ako všetci radia, sa treba radšej vyhnúť. V Tirolsku, spolkovej krajine v západnom cípe Rakúska, totiž zúri nový juhoafrický variant koronavírusu. Ten je podľa našich doterajších znalostí ešte omnoho nebezpečnejší ako doterajšie kmene vírusu. Okrem iného je podľa všetkého výrazne odolnejší voči vakcínam.

Rakúska vláda už varovala občanov ostatných spolkových krajín, aby do Tirolska cestovali len vtedy, ak je to absolútne nevyhnutné. Ešte silnejšie opatrenia zvažuje nemecké Bavorsko, kde je na stole aj úplné uzatvorenie hraníc s Tirolskom. Bavorskí predstavitelia totiž už dlho prezentujú ostré výhrady voči tirolskému prístupu, ktorý je podľa nich v tejto situácii až hriešne benevolentný. Mnohí tirolskí predstavitelia sa stavajú proti opatreniam centrálnej viedenskej vlády.

Šéf miestnej obchodnej komory Christoph Walser napríklad trvá na tom, aby sa aj v Tirolsku otvárali obchody a ostatné prevádzky rovnako, ako v ostatných častiach Rakúska. To, že je v Tirolsku už 165 potvrdených a 112 pravdepodobných prípadov nákazy juhoafrickým variantom, preňho nehrá žiadnu rolu. Tirolský guvernér Günther Platter argumentuje, že v jeho spolkovej krajine viac a dôslednejšie testujú, a iba preto majú horšie štatistiky.

 

Všetci sa však boja toho, aby sa neopakovala situácia z minulej jari, keď sa koronavírus masovo rozšíril do mnohých európskych krajín práve z Tirolska. Dôvodom boli nedostatočné, alebo skôr úplne absentujúce opatrenia vo viacerých tirolských lyžiarskych strediskách.

Ďaleko pozitívnejšie správy prichádzajú zatiaľ aspoň z druhého konca sveta. V Austrálii vykonali v utorok vyše 37-tisíc testov, pozitívnych bolo nula. Stalo sa tak vôbec prvýkrát.

Testujú aj zvieratá

To, že koronavírus už nie je len záležitosťou ľudí, zas ukazuje najnovší vývoj v Južnej Kórei, kde už začali testovať aj psy a mačky. Hoci zatiaľ neexistujú presvedčivé dáta o tom, že by sa toto ochorenie prenášalo medzi ľuďmi a ich domácimi miláčikmi, nie je to ani vylúčené. Testovanie prebieha zatiaľ len v Soule a majitelia naň môžu priniesť svoje domáce zvieratá iba vtedy, ak u nich zaznamenali sprievodné znaky koronavírusu, ako sú ťažkosti s dýchaním či horúčky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Černák vyhlásil, že je pripravený na život vonku a chcel by ho dožiť plnohodnotne.
Foto
Obmäkčí Černák súd príbehom o mame, charite a náprave? Opúšťal sa takmer pol hodiny: Čo ho má dostať na slobodu!
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?