Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

EXKLUZÍVNE! Nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic: Ako sa budem správať k Matovičovi a spol.

Poslanci na piatkovom rokovaní parlamentu zvolili do funkcie špeciálneho prokurátora len druhého človeka v histórii. Po Dušanovi Kováčikovi (59), ktorý je momentálne vo väzbe, prichádza advokát a bývalý politik Daniel Lipšic (47).

Budete sa naďalej stretávať s ľuďmi z politiky, ktorých poznáte?

- Svoje kontakty obmedzím úplne. Nechcem vám povedať, že sa nestretnem s Milanom Krajniakom, keď pôjdeme spolu vo výťahu, lebo bývame na jednom poschodí, ale nijakým spôsobom nechcem udržiavať kontakt s politikmi. S výnimkou toho, ak prídu v nejakej konkrétnej veci na Úrad Špeciálnej prokuratúry, tak samozrejme, že v prípade, ak pôjde o nejakú oblasť, ktorá patrí pod kompetenciu ÚŠP, tak sa stretneme, ale oficiálne, v kancelárii v Pezinku.

Určite rozumiete výhradám opozície, ktorá hovorí, že ste boli na volebnej noci OĽaNO a rok na to si sadnete do kresla špeciálneho prokurátora. Nemal by sa človek na takto významnom poste aj zdať nezávislý, nielen ním byť?

- Hovoril som to už na híringu, že nie sú podstatné pre mňa sľuby, ale skutky a ja som bol vo dvoch vysokých exekutívnych funkciách, ktoré priamo súviseli s trestnou politikou a myslím, že každý si vie overiť - aj novinári aj verejnosť, či som v tých pozíciách postupoval nestranne a či prebiehali trestné stíhania aj ľudí z vlastnej vlády z vlastnej strany, ako som sa k tomu staval alebo nie. A teraz spomeniem kauzu Bielik, kauzu Ďurkovský, kauzu Osrblie, kauzu Gorila, koniec koncov, ktorá začala byť vyšetrovaná až na základe mnou zriadeného vyšetrovacieho tímu v roku 2012.

Takže myslím si, že sľuby v tomto nie sú také podstatné. Každý z nás aj v bežnom živote hodnotí ľudí podľa skutkov, nie podľa sľubov a tým, že ako som už viackrát spomenul, nie som nepopísaný listom, tak sa dá ľahko overiť v exekutívnych funkciách, ktorých som bol, ako som postupoval, či som postupoval nestranne, alebo som robil nejaké politické preferencie. Chcem povedať, že vôbec akákoľvek politická úvaha pri vedení alebo nevedení trestného stíhania je absolútne neprípustná.

Stále sa rieši vaša objednávka vraždy. Podozrivým je v tomto prípade Marian Kočner, ktorého vyšetruje ÚŠP. Ako sa dá zamedziť tomu, aby Kočner nemohol hovoriť, že ste mu vybavili stíhanie ako úhlavnému nepriateľovi?

- On ma považoval za úhlavného nepriateľa. Ja ho za úhlavného nepriateľa nepovažujem. Ale ani iné významné osobnosti bielych golierov. Či je to Norbert Bödör alebo Zoroslav Kollár. Vnímam ich postoj ku mne, dočítal som sa o ňom, niektorí ho aj verejne komunikovali. Ja žiadnu osobnú nenávisť k ani jednému z nich necítim. Poviem to tiež na prípade, aby to bolo možno zrozumiteľné.

Ja som mal možnosť vypočúvať Mariana Kočnera dvakrát na súde v kauze glance house, v kauze zmenky a potom vo veci vraždy Jána Kuciaka, kde odmietol odpovedať na moje otázky. Každý si tam mohol posúdiť, že či mnou uvedený výsluch bol vedený naozaj s nadhľadom bez nejakej negatívnej emócie. Druhá vec je, že aj vo veciach, kde som priamo poškodený, v kauze Očistec, kde som bol sledovaný aj v kauze, kde prebieha trestné stíhanie vo veci sledovania tou skupinou, ktorú organizoval Peter Tóth. Každú túto vec by som nemohol dozorovať, ale ani v žiadnom inom konaní o nej rozhodovať ako nadriadený prokurátor.

Ako vnímate tvrdenia Smeru o politických väzňoch a mučení ich nominantov vo väzbe?

- Nechcem veľmi komentovať, už v súčasnosti vôbec nie vyjadrenia politikov. Myslím si, že prokurátor musí byť zdržanlivý pri komentovaní politikov práve kvôli tomu, aby sa aj trestné stíhania javili ako nestranné.

Keď sa vás pýtam, že či vy osobne vidíte napríklad nejaký politický motív pri súčasných obvinených, ktorí sú vo väzbe?

- Nevidím a neviem ani z koho strany by ten politický motív bol. Poznám prokurátorov, ktorí tieto veci dozorujú a vylučujem akýkoľvek politický motív. Aj v minulosti v  prípadoch vplyvných ľudí  často v rámci svojej obhajoby argumentovali tým, že ide o nejaké politické trestné stíhania. Beriem to ako súčasť obhajoby argumentácie.

Aký máte napríklad názor na to, že generálny prokurátor nechal preskúmať tvrdenia Igora Matoviča o tom, že Sulík môže za tisícky mŕtvych v posledných mesiacoch?

- Myslím si, že prokuratúra a vôbec orgány činné v trestnom konaní sú povinné konať z úradnej povinnosti. Ak vznikne nejaké podozrenie voči komukoľvek, tak je potrebné ho preveriť.

Nebudete zatiaľ špecifikovať, či vidíte vy nejaký trestný čin v takýchto vyjadreniach?

- Určite nie.

Otvoriť galériu

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia