Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2021 14:31 | Správy | Domáce správy

Kandidát na špeciálneho prokurátora Špirko: Boríme sa s preukázaním vlastnej dôveryhodnosti

Na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa boríme s preukázaním vlastnej dôveryhodnosti vzhľadom na to, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vo väzbe. Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko tak odpovedal na otázku podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) na vypočúvaní pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR.

Podľa Špirka prokurátori ÚŠP čelia v súčasnosti aj častejším útokom zo strany odbornej a neodbornej verejnosti. „Podľa môjho názoru neopodstatneným spôsobom atakujú či už prokurátorov ÚŠP, alebo samotnú inštitúciu ako takú,“ povedal kandidát s prihliadnutím na aktuálne kauzy. „Ja osobne vnímam, že doterajšie prostredie ÚŠP sa riadilo spontánne, svojvoľne,“ uviedol Špirko o svojej koncepcii riadenia ÚŠP. Dodal, že chce nastaviť jasné pravidlá riadenia nadriadeného prokurátora, špeciálneho prokurátora a jeho zástupcu.

Špirko v koncepcii navrhuje aj vytvorenie oddelenia vyšetrovania, ktoré by zabezpečovalo vyšetrovanie trestných vecí ÚŠP. Zložené by, ako uviedol, bolo z vyšetrovacích a analytických orgánov. Navyše si myslí, že analytické oddelenia by mali byť na každej prokuratúre. „Vytvorili sa tu určité zoskupenia na riadiacich pozíciách činnosti jednotlivých zložiek Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a tie určitým neštandardným spôsobom zasahovali do jednotlivých či už vyšetrovacích spisov, vedenia vyšetrovania, či priamo do činnosti vyšetrovateľov alebo operatívcov. Čoho prejavom sú aj v dnešnom období trestné stíhania bývalého vedia NAKA,“ vysvetlil Špirko s tým, že práve to sa snaží v koncepcii vyriešiť.

Špirko, ktorý pôvodne dozoroval vyšetrovanie bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v kauze Ladislava Bašternáka, čelil opakovaným obvineniam. V roku 2016 aj 2017 čelil obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V tejto súvislosti podal Špirko na Kaliňáka trestné oznámenie za snahu o diskreditáciu jeho osoby. „Moje trestné oznámenie, čo som dával, tak tam to bolo ukončené na generálnej prokuratúre, bolo to odmietnuté. Moje obe sťažnosti boli zamietnuté. Avšak po zverejnení Threemy a okolností, ku ktorým sa takýmto spôsobom dopracoval a nejakých poznatkov, ktoré tam vyplynuli, tak zvažujem ich ešte opätovne raz vyhodnotiť v kontexte toho, čo som oznamoval,“ povedal na vypočutí.

 

Do konfliktu sa Špirko dostal aj s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý na neho podal aj návrh na disciplinárnej konanie. Špirko totiž verejne vystúpil pred novinármi s podozreniami voči exministrom Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi a tým údajne porušil interné predpisy generálnej prokuratúry. Ako na vypočutí vysvetlil, disciplinárna komisia ho v jednom prípade oslobodila spod obvinenia a za jeho mediálne vystúpenie bol uznaný za vinného, no trest nedostal.

Špirko po vypočutí médiám povedal, že nepovažuje za nevýhodu, že nemá riadiacu prax. „Nie som poznačený nejakými atribútmi riadenia, nejakými zaužívanými praktikami. Práve prichádzam s tým, čo som pretavil aj do vlastnej koncepcie rozvoja,“ skonštatoval kandidát. Doplnil, že personálu aj peňazí je na takéto reformy dostatok. „Tieto náklady na personálne doplnenie hrubým odhadom predstavujú možno 500-tisíc eur. V našich pomeroch, keďže ÚŠP vyšetruje naozaj najzávažnejšiu trestnú činnosť, je to hodnota jednej vratky v jeden trestnej veci. Štát nemôže jednoducho prehliadať potreby špeciálnej prokuratúry,“ uzavrel Špirko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Odhalili, čo chce Biden poslať Izraelu: Desivá zásielka za miliardu!