Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2021 14:15 | Správy | Politika

Vláda prijala novú koncepciu boja proti extrémizmu a radikalizácii

Ochrana demokratického právneho štátu a vytváranie prostredia odmietajúceho akékoľvek prejavy extrémizmu a nenávistných prejavov sú hlavnými cieľmi Koncepcie boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024.

Materiál Ministerstva vnútra SR v stredu schválila vláda. Hlavnými úlohami koncepcie majú byť obnova dôvery v inštitúcie, podpora deradikalizácie, spoločenskej integrácie a sociálnej prevencie, ale aj zaistenie ochrany základov demokratického právneho štátu a jeho hodnôt vrátane bezpečnosti obyvateľov pred konaním osôb alebo hnutí obhajujúcich extrémistické ideológie. Posilniť sa má tiež demokratická kultúra v spoločnosti zvyšovaním povedomia o ľudských právach a odbúravaním negatívnych stereotypov.

Dokument nadväzuje na Koncepciu boja proti extrémizmu na roky 2015 - 2019. Záber pôsobnosti však rozširuje z ministerstva vnútra aj na štátnych zamestnancov ostatných zainteresovaných rezortov. "Ďalej sa zameriava na informovanie verejnosti, v rámci ktorého sa orientuje na predchádzanie negatívnych javov, akými radikalizácia, extrémizmus a taktiež nenávistné prejavy jednoznačne sú," konštatuje sa v dokumente.

Na naplnenie spomínaných úloh sa napríklad majú z pohľadu extrémizmu analyzovať právne predpisy či religiózna scéna v SR. V rámci pripravovanej reformy Policajného zboru by sa tiež mohla zvýšiť analytická kapacita v rámci jeho prezídia. Zameriavala by sa na zber, centralizáciu, triedenie a vyhodnocovanie informácií v oblasti boja proti extrémizmu. Každoročne by sa mohol zrealizovať aj prieskum verejnej mienky zameraný na tému extrémizmu a radikalizácie a subjektívneho pocitu bezpečia obyvateľstva. Vypracovať by sa mohla aj analýza učebných textov občianskej náuky s odporúčaniami na zmeny.

 

Dokument obsahuje tiež analýzu a trendy vývoja radikalizácie a extrémizmu v SR a Európskej únii. Vymedzuje tiež základné pojmy.

Plnenie cieľov koncepcie by malo byť predmetom monitorovacej správy o stave extrémizmu v SR s návrhom na aktualizáciu úloh na dvojročnej báze, ktorá bude následne do 31. októbra rokov 2022 a 2024 predložená na rokovanie vlády. Čiastkové ciele by mal priebežne vyhodnocovať výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie a poradné orgány vlády. Zistenia budú tiež využité a reflektované ako časť podkladov pre tvorbu nasledujúcej koncepcie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Kým Ukrajina evakuuje, Putin chváli ruských vojakov: Takéto slová im venoval!
Po dokončení bude vynikať moderným mobiliárom.
Foto
Obyvatelia Stropkova sa majú na čo tešiť: Hrdina SNP tam bude mať vlastný park
Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Fotopasca v Malých Karpatoch zachytila nádherné stvorenia.
Váš Tip
Pútavé zábery zo slovenskej prírody: Kto všetko sa špacíroval pred fotopascou?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
ATENTÁT na Fica! Premiéra postrelili v Handlovej, vezú ho do nemocnice
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí vpravo) počas stretnutia v stredu 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Urýchlená akcia zo strany USA! Na Ukrajinu mieri niečo neuveriteľné: Stojí pred veľkým rozhodnutím
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou!
Foto
NEBEZPEČNÁ kozmetika: Obľúbené sprchové gély, voňavky či farby na vlasy predstavujú riziko!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!