Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Dátový analytik o vývoji koronavírusu na Slovensku: Strašná predpoveď do začiatku mája, hrozí až 10 000 mŕtvych?!

Situácia je mimoriadne vážna. Len počas víkendu sme v nemocniciach mali rekordné množstvo ľudí s koronavírusom - vyše 2 900.

Prejdime k vláde. Kde spravila posledné mesiace najväčšiu chybu?

- Najväčšiu chybu spravila priamo vláda pri neprijatí tvrdých obmedzení mobility a pri nenariadení zákazu vychádzania na Kysuciach koncom októbra, na Považí a na severe Slovenska v polovici novembra, začiatkom decembra v Ponitrí a na Myjave.

Neskôr nepočúvala odporúčania k tvrdému lockdownu v strede decembra a nakoniec tento neprijala ani od 19. decembra. K tomu otvorenie fitiek, kostolov, kín, divadiel, plavární od polovice novembra a následne lyžiarskych stredísk v decembri skazu dokonalo a tisíce úmrtí a plné nemocnice sú priamo dôsledkom ich nekonania. Vláda robila jednu chybu za druhou. Niet ich za čo pochváliť.


Je správne, že premiér neodovzdal riadenie koronakrízy inému človeku?

- Pohľad zvonka nesvedčí o tom, že by premiér riadenie boja s pandémiou riadil. Venoval sa iným bojom a bitkám. Naopak, signálmi, ktoré vysielal, výrazne pomohol k rastu mobility (účasťou na svadbe bez rúška v auguste a opatreniami s nárastom počtu hostí na oslavách v septembri). Signály sú dôležité, obyvateľstvo stratilo zábrany a rešpekt. Ostatní ministri mu významne sekundovali. Riadenie boja s pandémiou mal mať od marca v rukách niekto iný.

 

Čo hovoríte na celoplošné testovanie? Premiér naznačuje, že je mu opätovne naklonený. Bolo by v súčasných podmienkach vhodné a možné?

- Testovanie v ohniskách zásadne pomáha. Ak je opakované, čo je potrebné a odporúčané, tak je v boji s pandémiou zásadným a účinným prostriedkom. Celoplošné testovania sú náročnou operáciou na peniaze a aj zdroje (armáda, samospráva, zdravotníci, zabezpečenie) a nie sú opakovane realizovateľné. V súčasných podmienkach potrebujeme testovať v ohniskách - postihnutých okresoch, a nie v Gelnici, Veľkom Krtíši, Snine, Sobranciach, v Námestove, v Komárne, a v dvadsiatke iných okresov. Koncept testovania v mobilných odberových miestach v postihnutých okresoch bol super nápad, ich kapacitu je potrebné rozšíriť z dnešných 75-tisíc testov denne na asi dvojnásobok a hlavne testovať vo veľkých fabrikách a postihnutých okresoch.


Už teraz sú informácie, že Izrael napríklad zaočkoval za pár dní 10% populácie a každý ďalší deň zaočkuje ďalšie státisíce. Je Slovensko pripravené na masívne očkovanie?

- Izrael poňal vakcináciu ako bojovú operáciu v kombinácii s už tretím lockdownom a určil si v boji s pandémiou vakcináciu väčsiny populácie ako zbraň a cieľ. Lockdowny ich ničia ekonomicky a zrátali si, že je lacnejšie a efektívnejšie očkovať, ako mať každý štvrťrok lockdown.

Slovensko nejde očkovať masívne, ale selektívne, a aj tu si myslím, že len hľadáme vhodný plán. Potrebujeme zaočkovať starých ľudí nad 90 a následne nad 80 rokov, tí nám plnia nemocnice. Takýto plán som nevidel.


Na Slovensku sa spomína Veľká noc ako termín, kedy by sa mali bežní ľudia dostať k
 vakcíne. Je možné, že budeme zaočkovaní v tom čase v dostatočnej miere?

- Určite nie. Celá Európska únia má problém so včasnými a skorými dodávkami vakcín. Do Veľkej noci budeme očkovať len niektoré skupiny a aj to asi len prvou dávkou. To má ďaleko od dostatočnej miery.

 

Ministerstvo spustí aj kampaň na očkovanie. Ako presviedčať ľudí, ktorí majú nedôveru v očkovanie?

- Momentálne máme nedostatok vakcín. Ľudia sa presvedčia postupne. Urobil sa dobrý krok a niektoré osobnosti boja s pandémiou išli príkladom, dali sa zaočkovať. Výborne. Presviedčať dnes odporcov na očkovanie, ktoré im nevieme ponúknuť skôr ako o 4 - 6 mesiacov je podľa mňa škoda času. Je to, ako presviedčať ľudí, že lyžovanie je super vec pre zdravie, ale naháňame ich na vlek, ktorý nestíha vytiahnuť na svah ani tých, ktorí už stoja v rade. My nerozumieme pojmom stratégia, taktika, plán, aktivity, zdroje a cieľ. Opakujeme to isté a dúfame v iný výsledok.


Kedy odhadujete, že sa situácia na Slovensku vráti do normálu? Budeme mať už COVID-free leto?

- My sme si na Slovensku COVID-free leto už spravili. V roku 2020. Toto opakovať nesmieme. COVID-free leto budú mať zaočkovaní občania a na Slovensku aj vyše milióna, možno dva milióny obyvateľov s prekonaným COVID-om.

Tí, čo budú mať protilátky, budú na tom v lete veľmi dobre a je čas rozmýšľať, ako im umožniť relatívne normálny život s COVID-pasom. V mojej rodine má väčšina z nás už „po tom“ a s nepríjemným priebehom. Na rodinnú oslavu so súrodencami a bratrancami neviem ísť iba ja. Ostatní sú už o. k. Len nevládzu ani lyžovať, ani behať, a ani grilovať. Bude to náročné.

 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva