Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2020 20:01 | Správy | Domáce správy

Európska komisia predstavila program boja proti terorizmu: Posilní aj Europol

Európska komisia (EK) v stredu predstavila nový program boja proti terorizmu. V rámci neho zintenzívni boj proti násilnému extrémizmu a terorizmu a posilní svoju odolnosť voči teroristickým hrozbám.

Úlohou programu, ktorý stavia na práci z ostatných rokov, je "podporiť členské štáty, aby vedeli teroristické hrozby lepšie predvídať, predchádzať im, chrániť pred nimi a reagovať na ne". V tlačovej správe o tom informovala Martina Štefániková zo Zastúpenia EK v SR.

Europol, agentúra Európskej únie (EÚ) pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva, bude podľa novonavrhnutej revízie mandátu poskytovať členským štátom lepšiu operačnú podporu pri vyšetrovaniach. Tiež bude môcť spracovávať veľké a komplexné súbory údajov, zlepšiť spoluprácu s Európskou prokuratúrou i s partnerskými krajinami mimo EÚ a prispieť k vývoju nových technológií.

 

Zmienený program má niekoľko cieľov. Jedným z nich je hľadanie slabých miest a budovanie kapacít na predvídanie hrozieb, čo zahŕňa zaistenie kvalitných vstupných údajov pre Spravodajské a situačné centrum EÚ (EU INTCEN), zriadenie poradných misií na podporu členských štátov pri posudzovaní rizík a podporu výskumu v oblasti bezpečnosti a investície do nových technológií.

Ďalším je prostredníctvom opatrení proti radikalizácii brániť útokom, a to s pomocou pravidiel odstraňovania teroristického obsahu na internete. Internetové fórum EÚ vypracuje usmernenie o online moderovaní verejne dostupných materiálov s extrémistickým obsahom. Akčný plán pre integráciu a začlenenie a posilnenie preventívnych opatrení vo väzniciach s osobitou pozornosťou venovanou rehabilitácii a reintegrácii radikálnych väzňov, majú zase dopomôcť k budovaniu odolných spoločenstiev.

Cieľom programu je aj bezpečnostná koncepcia a zníženie zraniteľnosti na ochranu miest a ľudí. To chce EÚ dosiahnuť intenzívnejším úsilím o fyzickú ochranu verejného priestoru vrátane bohoslužobných miest, uplatnením spomínanej navrhovanej koncepcie, opatreniami na zvýšenie odolnosti kritickej infraštruktúry či podporou členských štátov pri systematických kontrolách v príslušných databázach na vonkajších hraniciach. EK tiež navrhne zriadenie systému, ktorý znemožní, aby osoba, ktorej v niektorom členskom štáte z bezpečnostných dôvodov zamietli držbu strelnej zbrane, nemohla podať podobnú žiadosť v inom štáte.

Program má tiež dosiahnuť lepšiu reakciu na útoky prostredníctvom zvýšenia úrovne operačnej podpory, stíhania a práv obetí. Pre to je dôležitá spolupráca a celoeurópska výmena informácií. "Komisia v roku 2021 navrhne kódex EÚ v oblasti policajnej spolupráce s cieľom zintenzívniť spoluprácu medzi orgánmi presadzovania práva, ktorej súčasťou je aj boj proti terorizmu. EK sa bude usilovať nájsť právne, operačné a technické riešenia, ktoré umožnia zachovať účinnosť šifrovania na ochranu súkromia a bezpečnú komunikáciu, a zároveň efektívne reagovať na trestnú činnosť a terorizmus. Komisia navyše posilní ochranu obetí teroristických útokov, ktorej súčasťou je aj ich prístup k odškodneniu," uviedla EK, ktorá tiež vymenuje koordinátora protieroristickej činnosti. Ten bude v rámci nej a v spolupráci s členskými štátmi a Európskym parlamentom koordinovať protiteroristickú politiku a financovanie EÚ.

Nový program nadväzuje na stratégiu EÚ pre bezpečnostnú úniu na roky 2020 až 2025. V rámci nej sa EK zaviazala sústrediť na prioritné oblasti, kde môže obohatiť podporu členských štátov v úsilí o bezpečnosť obyvateľov Európy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky
Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
(ilustračné foto)
Váš Tip
V Trenčíne pred vyše rokom vysadili symbolickú lipu: Zaplačete, ako dopadla!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí