Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2020 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Rýchle šírenie korony v šoubiznise: Bola rozbuškou výnimka pre umelcov?! Opísali hrozivé príznaky

Prognózy o druhej vlne ochorenia COVID-19 sa naplnili a od konca leta sa vírus opäť masovo šíri.

Po tvrdých vládnych opatreniach a plošnom testovaní sa počty ako-tak znížili, ale v posledných mesiacoch začala korona výrazne kosiť medzi celebritnými tvárami. Napriek protipandemickým opatreniam, ktoré zaviedli divadlá či televízie, sa počty nakazených umelcov a ľudí pôsobiacich v štáboch výrazne zvýšili. Bolo to v dobe, keď im bola Úradom verejného zdravotníctva udelená výnimka, týkajúca sa nosenia rúšok. Voľné pracovné alebo neformálne stretnutia či práca v blízkom kontakte s kolegami tak zrejme boli rozbuškou, ktorá celú situáciu ešte zhoršila.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Koronavírus ochromil medzi inými aj umeleckú obec a všetko, čo s ňou súvisí. S rozpútaním druhej vlny ochorenia COVID-19 prišli aj nové nariadenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) pod taktovkou hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Všetci ľudia v našej krajine sú totiž povinní nosiť ochranné pomôcky tváre. „Povinnosť sa nevzťahuje na výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,“ píše sa vo vyhláške ÚVZ SR. Vďaka tejto výnimke je tak nosenie rúšok medzi umelcami a štábmi oveľa benevolentnejšie.

Pritom pri nakrúcaní seriálov sa bežne v štúdiách pohybujú desiatky ľudí, od maskérok, kostymérok, zvukárov, osvetľovačov, kameramanov, produkcie, hercov až po iných ľudí, ktorí pracujú v blízkom kontakte. Inak to nie je ani v dabingových a v nahrávacích štúdiách či počas divadelných skúšok.

 

Napriek tomu, že si televízie zabezpečili vlastné testovanie, sa medzi zainteresovanými ľuďmi objavujú stále nové pozitívne prípady, nevynímajúc aj markizácky seriál Oteckovia, či jojkársky Nový život. Problémy zaznamenávajú aj divadlá či najnovšie Fun rádio, kde bol pozitívne testovaný ich moderátor Sajfa. „Aspoň my v ,umeleckej brandži ‘ sme trošku s rúškami, odstupom a opatreniami poľavili,“ priznal moderátor, ktorého boj s koronou sa ešte len začal.

Neopatrnosť?!

Napriek tomu, že sa ľudia z umeleckej brandže častejšie testujú, prípady stále narastajú. Či je za tým poľavenie v opatreniach, alebo len vyskytnutie sa v nesprávny čas na nesprávnom mieste, nemožno s istotou tvrdiť. Producent a moderátor Dano Dangl, ktorý s koronou bojuje, sám priznal, že aj on vo veľkom riešil pracovné stretnutia či dokonca pracovné cesty do zahraničia. Inak to nebolo ani pri Milanovi Kňažkovi, ktorý bol pracovne v Česku.

V podobnom tempe nepoľavovala ani Adela Vinczeová, ktorá s Danglom ešte nedávno nakrúcala zábavnú šou 2 na 1 a, samozrejme, bez rúšok. Kde sa však nakazili, nie je isté, ale blízke kontakty a stretávanie sa či už v pracovnom prostredí, ale aj v tom domácom je v súčasnom období veľmi rizikové. A podľa informácií Nového Času sa nastavené pravidlá nedodržiavajú tak striktne, ako by sa mali, a členovia umeleckej obce spolu trávia čas aj mimo pracovného času. A práve to môže mať za následok fakt, že medzi nich korona zavítala a drží sa ich ako kliešť.

 

Otvoriť galériu
Prvá bola pozitívna Adela.
Zdroj: instagram/viktorvincze

Ako prvá bola minulý týždeň s pozitívnym testom konfrontovaná moderátorka, ktorá bola dovtedy pracovne vyťažená. Viktor, ktorý s ňou žije v jednej domácnosti, mal test negatívny a dokonca odmoderoval štvrtkové Televízne noviny. Korona si však našla aj jeho. „V sobotu večer ma začali tlačiť pľúca. V nedeľu teplota rovno vystrelila nad 40 stupňov. Paralen ju stlačí na 38, no o dve hodiny je zakaždým späť. V noci šialená zimnica. Aby som bol schopný zaspať, musel som si ľahnúť v čiapke. Prvá teplota po zobudení 40,1, už nastupuje aj hrdlo. Minimálne počas svojho dospelého života si takýto stav nepamätám a očividne mi nepomohli ani ranné ľadové sprchy. Vraj choroba starých, obéznych a s inými diagnózami. Nechcem nikoho strašiť, to vôbec nie, moja manželka má zatiaľ relatívne pohodový priebeh. Ale táto choroba má, očividne, nepredvídateľné prejavy a je jej jedno, aký máme na ňu názor.“

 

Otvoriť galériu

Producent a moderátor netuší, kde sa nakazil. Ako však priznal, žil a pracoval tak ako predtým, čo sa mu zrejme aj vypomstilo. „Mali sme niekoľko stretnutí, niekoľko výrob, ja som bol dokonca pracovne odcestovaný, čiže sa nedá povedať, kde som sa mohol nakaziť,“ priznal Dano, ktorý bojuje s príznakmi vírusu. „Taký som nejaký spomalený. Fungujem na 60 - 70 %, takže nie som úplne v koži, ale nejako to zvládam."

 

Otvoriť galériu
Milan Kňažko
Zdroj: amk

Herec a bývalý politik bojuje s koronou do dnešných dní. Ešte v októbri tohto roka priznal, že ho koronavírus psychicky ničí. Jeho stav sa totiž zhoršil natoľko, že musel byť hospitalizovaný v nemocnici, kde bojoval s horúčkami a so zápalom pľúc. Prišiel aj o svoj legendárny hlas a dozvuky ochorenia pociťuje dodnes. Pre koronu prišiel aj o pár kíl a choroba sa mu výrazne vpísala aj do tváre.

 

Otvoriť galériu
Matej Sajfa Cifra
Zdroj: amč

Rádiový spíker a moderátor mal pozitívny test na koronavírus krátko po tom, čo oznámila nákazu aj Adela Vinczeová. Tá spolu s ním moderuje reláciu v rádiu každý piatok. Napriek tomu, že nahrávajú v provizórnom štúdiu mimo ostatných zamestnancov rádia, oni dvaja sa nakazili. Či to však bolo navzájom, nevedno. So Sajfom v domácnosti však žije aj jeho žena Veronika a dcérka Sára, ktoré sú zatiaľ negatívne.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Traja mladíci sa tragicky utopili v rieke na Ukrajine: Snažili sa utiecť pred vojnou?
V Bratislave sa zrazil kamión s električkou.
Foto
V centre Bratislavy sa zrazil kamión s električkou: Hlásia zranených! Tvoria sa kolóny
Mirka zdokumentovala svoju prechádzku popri Váhu.
FotoVáš Tip
Zábery ako z rozprávky: Mirka šla na prechádzku pri rieku Váh, AHA, ako dokonalo zachytila rôznofarebnosť jari!
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Rázne slová Šutaja Eštoka v súvislosti s vyhrážkami o výbušninách: Avizoval prísnejšie tresty!
(ilustračné foto)
Krajina v strachu: Zaznamenali nebezpečný VÍRUS! Spôsobuje krvácanie z očí aj uší
(ilustračné foto)
Obrovský podvod! Polícia zhabala falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
Varovanie pred búrkami
Vážne varovanie meteorológov: Slováci, pripravte sa na NEBEZPEČNÝ jav! Tu si dávajte pozor
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia