Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2020 14:19 | Správy | Domáce správy

Rada prokurátorov sa vzbúrila: Tvrdenia Fica sú hrubo zavádzajúce a nepravdivé

Rada prokurátorov považuje tvrdenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica za hrubo zavádzajúce a nepravdivé. Vo vyhlásení to rada skonštatovala v súvislosti údajným protizákonným konaním prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka vo vzťahu k vedúcemu oddelenia Národnej kriminálnej agentúry, odbor Bratislava, Mariána K.

Fico sa odvolal na podanie prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Kataríny Kučerkovej na týchto dvoch prokurátorov. Konanie prokurátorky rada označila za neštandardné. Tá od zástupcu špeciálneho prokurátora požaduje vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k prokurátorom Repovi a Šúrekovi. "A to vo veci, o ktorej nemá žiadnu bezprostrednú vedomosť a o ktorej mohla vedieť len z počutia, navyše, od predpojatej osoby," vysvetlil predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat.

Tvrdenia Fica odprezentované na piatkovej (4. 12.) tlačovej konferencii rada považuje za súčasť diskreditačnej kampane, ktorá je proti obom prokurátorom vedená buď zo strany Mariána K., jeho manželky, Fica alebo iných. "Rada prokurátorov sa od ničím nepodložených tvrdení Fica dištancuje a vyzýva zástupcu špeciálneho prokurátora, aby ich objektívne preveril a vyvodil z nich dôsledky," spresnil Purgat.

Zdôraznil, že rada nemá pochybnosti o morálnej integrite oboch prokurátorov. Vyzvala však politikov, aby nezasahovali do práce orgánov činných v trestnom konaní a umožnili objektívne vyšetriť závažnú trestnú činnosť. "Zároveň považujeme za vrcholne neetické a nevhodné porovnávať metódy práce prokurátorov s metódami predstaviteľov nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny," vyhlásil Purgat.

 

Na stanovisko Rady prokurátorov reagoval aj Fico. Rada sa podľa neho rozhodla ísť tradičnou cestou a namiesto toho, aby súhlasila s dôsledným preverením vážnych podozrení vznesených proti prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, bez váhania a akéhokoľvek prešetrenia, zjavne na základe výzvy advokáta Daniela Lipšica, sa rozhodla jednostranne podporiť podozrivých prokurátorov a zaútočiť na poslanca Národnej rady SR (NR SR) a autorku podnetu.

„Očakávam, že za prezentáciu mimoriadne závažného podnetu prokurátorky Kučerkovej, ktorú som uskutočnil v piatok 4. decembra 2020, podnetu, ktorý samotná prokuratúra a média zamlčali, hoci bol podaný už 18. novembra 2020, budem predmetom záujmu niektorých prokurátorov a výsledkom tohto neuveriteľného škandálu bude mediálne lynčovanie autorky podnetu a trestné stíhanie poslanca NR SR – mojej osoby. Otázka je veľmi jednoduchá: Prečo boli dozorujúci prokurátori Šúrek a Repa v danej trestnej veci nahradení iným dozorujúcim prokurátorom, ak Rada prokurátorov SR ani v náznaku nepochybuje o ich ‚morálnej integrite'?,” uviedol Fico v reakcii.

Podľa Fica je aj dnešné stanovisko Rady prokurátorov dôkazom, že právny štát je na Slovensku v totálnom rozklade a zodpovedné orgány sa správajú účelovo a v súlade so záujmami médií a vládnej koalície. „Je zvláštne, že Rada prokurátorov bez akýchkoľvek dôvodov útočí na tých poslancov NR SR, ktorí dôsledne v NR SR presadzujú nezávislosť prokuratúry a odmietajú poslanecký návrh vládnej koalície smerujúci k premene prokuratúry na štátne zastupiteľstvo,” dodal Fico. „Preto aj druhá otázka je veľmi jednoduchá: želá si Rada prokurátorov SR, vzhľadom na tento bezdôvodný útok na poslanca NR SR, aby sme zvážili svoj postoj k tomuto poslaneckému návrhu a umožnili ministerke spravodlivosti SR nakladať s prokurátormi ako so svojimi podriadenými osobami?,” uzavrel.

Fico v piatok informoval, že podáva na prokurátorov Repu a Šúreka trestné oznámenie za spáchanie viacerých trestných činov. Zastupujúceho špeciálneho prokurátora požiadal, aby im okamžite pozastavil činnosť. Šéf Smeru-SD na tlačovej konferencii čítal podanie prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Kučerkovej na týchto dvoch prokurátorov.

Podľa dokumentu sa mali obaja vyhrážať jej mužovi, ktorý pracuje na NAKA, aby sa priznal v kauze Očistec a spolupracoval. Ak tak neurobí, mali mu pohroziť, že jemu i jeho manželke spravia hanbu a že pôjde do väzenia. Rovnako ho mali požiadať, aby cez manželku zistil informácie v rámci prokuratúry. Od budúceho generálneho prokurátora, ktorým má byť Maroš Žilinka, Fico tiež očakáva, že preverí zákonnosť policajných zásahov v posledných mesiacoch. Tie sú podľa neho politicky motivované.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny