Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Bratislavské UFO zbavujú opachy: Čo pod ním vyrastie namiesto čiernej stavby ?

Konečne zmizne! Most SNP, ikonu hlavného mesta, dlho špatila čierna stavba, na čo sa sťažovali obyvatelia, turisti a dokonca aj kompetentní.

Prevádzkovateľ známej reštaurácie a vyhliadky UFO na Moste SNP v roku 2018 najprv avizoval, že chce priestory len inovovať, lenže napokon na petržalskom nábreží vyrástla nepovolená a nevzhľadná drevostavba. Odpudivú konštrukciu napokon začali rozoberať v stredu a mesto už ohlásilo, že pod mostom môže vzniknúť nový atraktívny objekt.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Spoločnosť Zemegula, s. r. o., ktorá prevádzkuje reštauráciu a vyhliadku UFO na Moste SNP, začala s výstavbou objektu ešte v roku 2018. Proti tomu sa vtedy síce ohradil vtedajší primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a uviedol, že čierna stavba tam určite nebude.

Lenže opak bol pravdou a na petržalskej strane popri renovácii schodiska a plošiny vedúcej k vstupu do pylónu mosta, kde sa nachádza výťah na vrchol mostnej konštrukcie, pribudla nevzhľadná a ilegálna obria drevená konštrukcia. Investor síce uviedol, že by v nej mali otvoriť cyklistické a turistické centrum s kaviarňou, no verejnosť sa týchto služieb nedočkala.

 

Vlastník konštrukcie navyše ani nerešpektoval fakt, že Most SNP bol v tom čase v konaní na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Z toho automaticky vyplývalo, že s ním mal zaobchádzať, akoby ňou aj bol. Po dokončení objektu sa takmer dva roky nič nedialo, až napokon v stredu začali čiernu stavbu demontovať. „Nájomca priestorov reštaurácie UFO na pylóne Mosta SNP začal so samotným odstraňovaním nepovolenej stavby vstupného objektu,“ uviedol primátor Vallo s tým, že mesto dlhodobo podnikalo príslušné kroky k tomu, aby drevený skelet spod mosta odstránili.

„Mesto s nájomcom rokovalo o nahradení tejto stavby vhodným vstupným objektom, ktorý národnej kultúrnej pamiatke, ktorou Most SNP je, prináleží. Sme presvedčení, že konštrukcia v tejto podobe na dané miesto jednoznačne nepatrila,“ dodal. Mesto už začalo riešiť aj trest za výstavbu tohto objektu.

„Prebieha konanie na Krajskom pamiatkovom úrade o uložení pokuty za správny delikt - zrealizovanie nepovolenej stavby. Záležitosť legálnosti stavby z hľadiska stavebného povolenia sa aktuálne presúva na špeciálny stavebný úrad - hlavné mesto. Sankcie zatiaľ udelené neboli,“ konštatovala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. Situáciu stroho zhodnotil aj majiteľ spoločnosti, ktorá riešila čiernu stavbu. „Nejdeme proti veterným mlynom. Stanovisko magistrátu je aj naším,“ uviedol majiteľ spoločnosti Zemegula.

Novinky pod mostom

Pri stavbe drevenej konštrukcie však odstránili pôvodné zábradlia, schodiská aj terasu, ktoré tvorili nástupný priestor do výťahu. Mesto preto žiada o obnovu stavu z roku 2018 a zadalo súťaž na návrh na vstupné priestory do reštaurácie a vyhliadky na Moste SNP.

„Pri tvorbe tohto priestoru musia architekti rešpektovať požiadavky Krajského pamiatkového úradu (keďže pracujú s pamiatkovo chránenou stavbou), chránená je celá hmotovo-priestorová podstata a architektonický výraz oceľovej konštrukcie zaveseného dvojúrovňového mosta. Návrh by mal vo vhodnej miere odrážať význam mosta, umožňovať prevádzku reštaurácie s vyhliadkou a zároveň zohľadňovať prítomnosť modernej architektúry 60. rokov 20. storočia, akou je Most SNP,“ uviedla Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu.

Architektonická súťaž

Matúš Vallo, primátor Bratislavy

- Teoreticky tu môže vzniknúť aj architektonicky príťažlivý a citlivý nový vstup, ktorý zlepší kvalitu služieb v blízkosti dôležitej modernej pamiatky, ale aj turistického bodu. Nové architektonické riešenie nástupu do priestorov navrchu mostného pylóna bude hlavné mesto hľadať architektonickou súťažou návrhov, ktorú pripravuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Vzhľadom na to, že Most SNP je národnou kultúrnou pamiatkou, pri príprave súťažných podkladov spolupracuje MIB s Krajským pamiatkovým úradom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, mb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


driving a car
Polícia zastavila vodiča, v tom sa to začalo: Jedna horšia správa ako druhá! Budete si ťukať na čelo
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Poslanci diskutujú o regulácii výskytu medveďov: Takto by to podľa PS mohlo vyzerať
(ilustračné foto)
Zmrazené ruské aktíva: Putinovi sa nebude páčiť, čo s nimi chce EÚ spraviť! Padla dohoda
Nemocnica
Chorobnosť v Banskobystrickom kraji stúpa! Na viacerých oddeleniach zakázali návštevy
Vyjadrenie hovorkyne Bieleho domu o Ukrajine a nacizme boli sfalšované.
Pred ruskými oslavami ľudia šírili nechutný hoax: Pozor, toto video je falošné!
Weston na surové mäso nepoužíva ani koreniny. Preferuje jeho prirodzenú chuť.
Kontaminovaná populárna zmes korenia?! Dve spoločnosti čelia obrovskému problému
S herečkou Dubayovou sa pretancoval až do 9. kola.
Foto
Šokujúce priznanie Adamca z Let’s Dance: Sexuálne obťažovanie priamo na parkete?!
(ilustračné foto)
Lietadlo z Londýna postihli silné turbulencie: Jeden človek zomrel!
(ilustračné foto).
Súd rozhodol o ruskom vedcovi: Aha, čo s ním spravia za vlastizradu
Videli ste Milana?
Polícia pátra po Milanovi: Pred 2 dňami ušiel! V TOMTO meste by sa mal zdržiavať
20.5. došlo na košickej stanici k hrozivému incidentu.
Foto
Momenty hrôzy v Košiciach: Žena ostala zakliesnená pod autobusom, ten pokračoval v ceste! Desivé detaily
Na obrázku predseda KDH Milan Majerský a predseda SaS Branislav Gröhling
Koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť! SaS a KDH o dohode na uznesení: Nová politická kultúra?