Snaživí členovia OZ zameraného na tradičnú kultúru a zachovanie remesiel si povedali, že ich úlohou je okrem iného aj utužovanie vzťahov v komunite či pomoc obyvateľom. A to spĺňa tradičná pec situovaná pri rieke Torysa.
„Ľudia si prinesú vlastné cesto a môžu si svojpomocne upiecť, na čo majú chuť. My im pomôžeme. Kým sa dobroty pečú, obyvatelia nášho mesta sa môžu porozprávať, vymeniť si recepty a vzniká komunita,“ priblížila šéfka OZ Runa Tkáčiková (52).
Pec rozpaľujú každý druhý piatok popoludní. „Väčšina ľudí má už pracovný týždeň za sebou a pred sebou sobotu a nedeľu. Nálada je vtedy uvoľnenejšia,“ prízvukuje.
Z hliny a zo slamy
Piecť môžu prísť nielen Veľkošarišania, ale i ľudia z iných miest a dedín. Staviteľom myšlienka napadla počas pandémie COVID-19, keď ľudia doma piekli častejšie ako dovtedy, ale nemohli sa združovať. Pec začali stavať vlani na jeseň a prvýkrát v nej piekli v polovici apríla.
„Je postavená z tradičných materiálov, teda z hliny, zo slamy a z piesku. Má kapacitu 15 chlebíkov. Pečenie sa vždy začína o 17.00 hodine a druhá várka nasleduje o 18.00. Trvá 45 minút pri teplote 220 - 270 °C. Je potrebné prihlásiť sa emailom, telefonicky alebo na sociálnej sieti,“ uzavrela Runa Tkáčiková.