Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2020 11:30 | Správy | Domáce správy

Sulík sa objavil na vláde po 3 dňoch od príletu z Dubaja: Porušil karanténu?!

Minister hospodárstva Richard Sulík (52) sa uplynulú nedeľu vrátil z týždňovej dovolenky v Dubaji.

Ako sám hovorí, potreboval oddych, no neskôr pripomenul, že tam aj pracoval. Všetko by bolo bez otáznikov, keby po návrate z červenej krajiny mimo EÚ strávil päť dní v domácej izolácii a na piaty deň by sa podrobil PCR testu, ako kážu súčasné nariadenia. To však neurobil a v stredu - tri dni po prílete, už sedel na zasadnutí vlády po boku premiéra Matoviča. Sulík na dovolenku odcestoval v domnienke, že Slovensko čaká pokojný týždeň. O svojej ceste dopredu informoval premiéra a vyrazil za slnkom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Potreboval som ísť na dovolenku,“ zdôvodňoval minulý týždeň z Dubaja. Doplnil tiež, že v luxusnej destinácii sa však venoval aj práci, konkrétne výstave EXPO, ktorá bude budúci rok práve v Spojených arabských emirátoch. „Termín u pani ministerky zahraničnej spolupráce v Emirátoch Reem Ebrahim Al Hashimy som dostal na utorok. Keďže sa tam lieta len vo štvrtky až nedele, v nedeľu som sadol do lietadla,“ vysvetľoval Sulík, ktorý tam následne strávil týždeň. „Aj minister si potrebuje oddýchnuť,“ dodal.

Novému Času sa podarilo zachytiť ministra pri návrate v nedeľu. Z Dubaja priletel na viedenské letisko a podľa pravidiel mali jeho kroky smerovať do domácej izolácie, z ktorej sa mal najskôr na piaty deň vydať na PCR test. Minister sa však už v stredu ráno, teda tri dni po prílete, zúčastnil na rokovaní vlády. Ani tam však nikto jeho prítomnosť neriešil. Vynára sa tak otázka, či teda kompetentní ministri alebo sám premiér vedia, aké pravidlá platia po príchode z dovolenky, ako cestu nazval Sulík, na Slovensko.

 

Nevedel o zmene nariadení?

Úrad verejného zdravotníctva nám potvrdil, že mesto Dubaj spadá pod červené krajiny mimo EÚ, čiže po príchode platí povinnosť registrovať sa na stránke korona.gov.sk, zostať v karanténe a na piaty deň absolvovať PCR test. Nariadenie platí od 9. novembra, dovtedy stačilo mať po návrate z krajiny negatívny PCR test. „Vyhláška zároveň stanovuje viacero výnimiek, kedy sa tento postup nemusí uplatňovať,“ pripomenula hovorkyňa Daša Račková a poukázala na to, že tie sa vzťahujú napríklad na štátnych zamestnancov na pracovnej ceste. Zostali teda len dve možnosti - buď Sulík o zrušení možnosti mať negatívny PCR test nevedel, alebo má udelenú výnimku.

„Nemá výnimku, lebo nemusel ísť do karantény po návrate z Dubaja. Karanténa nie je povinná po návrate z Dubaja. Treba tam len PCR test a ten mal. Má ho urobený, takže všetko je v poriadku,“ priznala ministrova hovorkyňa Katarína Matejková. Z jej vyjadrenia teda vyplýva, že Sulík bol v tom, že mu postačuje len negatívny test. Na povrch sa tak dostáva otázka, či minister dostane za porušenie nariadení pokutu. Sám totiž označoval svoju cestu za dovolenku. Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 1 659 eur.

 

Aké sú pravidlá podľa vyhlášky ÚVZ

- po návrate z červenej krajiny mimo Európskej únie musí človek nastúpiť do domácej karantény a na piaty deň sa podrobiť PCR testu

- zaregistrovať sa na webe korona.gov.sk a kontaktovať svojho lekára

- existuje aj množstvo výnimiek z povinnej karantény, na Sulíka sa teoreticky mohli vzťahovať dve:

1. štátni zamestnanci vyslaní na zahraničnú pracovnú cestu (Sulík však priznal, že išiel na dovolenku a v rámci nej mal pracovnú povinnosť, nešlo teda o pracovnú cestu)

2. úrad môže udeliť výnimku na základe písomnej žiadosti ministra a v tom prípade možno prísť na územie SR s negatívnym výsledkom testu (hovorkyňa Sulíka však potvrdila, že výnimku nemá)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tokyo, Japan – January 2, 2019: In Japan, New Year's celebration ceremony will be held at the Imperial Palace in New Year. That day is January 2.Many citizens gather there and celebrate with the Emperor and the Royal Family. People will shake a lot of national flags and pray for happiness. Current Emperor retires April 30, 2019. On May 1, the Crown Prince attends the Emperor. ‘Heisei’ of the Japanese era will change to a new era.
Japonsko môžu čakať historické zmeny: Trvalo sedem rokov, kým o tom začali diskutovať!
ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Bojový dron
Ukrajina útočila na Kryme: Rusi sa z výsledku nepotešia! Prišli o dôležité stroje
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Šialenec chcel zapáliť synagógu, postihol ho fatálny osud: Nové zistenia! Takýto príkaz ho čakal
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin obviňuje Ukrajinu: Čo sa deje na fronte, je ich chyba! Vyvrcholí bitka k obsadeniu mesta?
Nemocnica
Perfektná novinka v Prešove! Rakovinu pľúc odhalia novou metódou
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Izraelská reakcia na obvinenia z genocídy: Opakovanie klamstva z neho pravdu nespraví