Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavský župan Droba varuje pred najhorším: Ak sa nič neurobí, hrozí kolaps!

Ak v rámci boja proti novému koronavírusu neurobíme nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v Bratislavskom kraji.

 Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba po stredajšom rokovaní bezpečnostnej rady kraja, ktorá bola zameraná na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Kraj preto žiada Ministerstvo zdravotníctva SR, aby začali krízu čím skôr riešiť. "Situáciu v kraji považujeme za mimoriadne vážnu. Pozerám sa spolu s analytikmi na tie čísla a musím skonštatovať, že nemám dobré správy. Ak neurobíme nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v kraji," povedal Droba, ktorý vytýka nedostatok komunikácie a krízového riadenia zo strany kompetentných.

Poukázal na nedostatok zdravotníckeho personálu, chýbajúce miesta v nemocniciach, ale taktiež na odkladanie tzv. bielych operácií nesúvisiacich s ochorením COVID-19 či odkladanie a nerealizovanie mnohých preventívnych vyšetrení. Najhoršie je na tom podľa neho Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá eviduje zvýšené požiadavky na prijatie pacientov s ochorením COVID-19, pričom je pomaly na pokraji kapacít. Predstavitelia nemocnice žiadajú o pomoc kolegov z iných zdravotníckych zariadení. Bratislavský kraj zároveň požaduje transparentný systém predbežného odmeňovania zdravotníckeho personálu, ale aj väčšiu osvetu.

Podľa riaditeľa odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáša Szalaya sa bezpečnostná rada kraja zhodla, že ministerstvo zdravotníctva túto krízu neriadi. "Cenné je, že sme sa stretli a že sme s ostatnými zdravotníckymi zariadeniami v kraji o tomto rozprávali. Krízové riadenie v rámci zdravotníctva nefunguje alebo nefunguje dostatočne dobre," poznamenal Szalay. Zdôraznil, že výzva na spoluprácu zdravotníkov má zabrániť tretej vlne reprofilizácie nemocníc, kedy by mohlo byť ohrozené aj poskytovanie tzv. bielej zdravotnej starostlivosti. Situáciu podľa neho komplikuje aj prekladanie pacientov zo severných okresov do Bratislavy, ktoré už nie sú schopné zvládať prílev pacientov.

 

Podľa hlavného krajského odborníka pre všeobecných lekárov pre dospelých Petra Lipovského je tiež dôležité znížiť mobilitu pacientov. Apeluje na to, že každý respiračný infekt, zvýšená teplota či viróza vyžaduje čo najskoršiu izoláciu v domácom prostredí. "Čiže nie za každú cenu niekam chodiť a dožadovať sa vyšetrení. Nie vždy je to konštruktívne," povedal Lipovský. Ernest Caban z Asociácie dopravnej zdravotnej služby poznamenal, že bude potrebné opätovne otvoriť otázku financovania. Stretnutie na pôde BSK označil za "ojedinelé." Na bezpečnostnej rade kraja sa okrem predstaviteľov Úradu BSK zúčastnili aj predstavitelia nemocníc, odborníci na zdravotníctvo, zdravotné poisťovne, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava a ďalšie inštitúcie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo
Radioactivity sign in Chernobyl Outskirts 2019 closeup
Na Slovensku sa merala výška radiácie: Je naša krajina v bezpečí?
Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky.
Foto
Slovensko prišlo o ďalšiu osobnosť: Zomrel spisovateľ Ján Uličiansky († 68)
(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
SMSka
Chodia vám podozrivé SMS správy? TOTO si všimnite, predídete tak veľkej škode!