Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Výtvarník Peter Horváth bol pri zrode Nežnej revolúcie: Na ulici som skončil dobrovoľne!

Pred 31 rokmi, v novembri 1989, padol komunistický režim v Európe, ústavou garantované vedúce postavenie komunistickej strany bolo zrušené.

Keď bolo jasné, že veci sa dali do pohybu, zmobilizovali sa umelci a zvolali stretnutie. Rudo Sikora chystal práve výstavu a mal kľúče od Umeleckej besedy. Stretli sme sa najprv u Mira Cipára, bolo nás tam jedenásť, najmä výtvarníkov. Spísala sa výzva na podporu Pražskej výzvy. Vtedy neboli mobily, išli sme potom domov a všetci sme telefonovali známym a kamarátom a tí zas ďalším s odkazom, že sa stretneme o piatej v Umeleckej besede.

Nehovorili sme do telefónu, že prečo sa stretneme, len že je to dôležité v rámci toho, čo sa deje. V Umeleckej besede sme už mali prichystaný text a hárky. Na to, že to bolo zvolané spontánne, prišlo dosť veľa ľudí, počítam, že asi tristo. My, výtvarníci, sme ani nemali ambíciu byť v politike, chceli sme len podporiť. Prečítali sme tam výzvu, no niektorí sa ju báli podpísať. Nikto totiž netušil, čo bude,“ vraví.

Vyhadzov od Budaja

Umelci sa v novembri 1989 stali jednou z významných skupín, ktoré ovplyvnili revolučné zmeny. Okrem výtvarníkov bola silná aj ochranárska iniciatíva Bratisalva/nahlas. „Začalo sa chodiť po divadlách. Po študentských internátoch sme rozdávali papiere s výzvou. Deň pred demonštráciou na Hviezdoslavovom námestí zorganizovali študenti manifestáciu s požiadavkami, čo vyústilo do toho, že sa vytvoril koordinačný výbor, názov VPN,“ rozpráva výtvarník. V tom čase učil ako externista na scénografii na VŠMU maľbu a kresbu. „Nemohol som byť zamestnaný, lebo som nebol v strane. Mimochodom, logo VPN navrhol môj žiak Slavomír Fondrk,“ podotkne.

Kým sa v priestoroch VŠMU pripravovala dramaturgia ďalších novembrových vystúpení, vonku boli komunisti v strehu. „Boľševici nevedeli iné, len ako to zdržovať alebo to zrušiť. Mal som na starosti nevpustiť do miestnosti, kde sa rokovalo, nikoho podozrivého. Takže som si urobil určitý „filter“ a nie každého som púšťal. Mal som nos na eštebákov. Lenže asi som tam videl až príliš veľa eštebákov. Jano Budaj mi povedal, že som to prehnal a vyhodil ma. Hoci dnes vraví, že to tak nebolo,“ usmeje sa, no potom s vážnosťou dodá:

„Už sme si to vydiskutovali, Jano je najlepší minister životného prostredia, akého sme si mohli vymyslieť!“ Peter Horváth po revolúcii ďalej učil na VŠMU, neskôr sa prihlásil na miesto šéfa katedry na Pedagogickej fakulte v Nitre. Konkurz vyhral. „Vo svojej naivite som si myslel, že sa dá niečo zmeniť. Nič sa nedalo,“ konštatuje.

Na ulici

Keď sa spýtame, či je spokojný s tým, čo si ľudia v novembri 1989 vyštrngali, zvážnie. „Svet sa zmenil, za tých tridsať rokov je úplne inde. Dospeli sme do situácie, že každý môže mať názor, najlepšie na sociálnej sieti. Žijeme dobu, keď falošné správy sú rovnocenné správy. Ale môj život je skvelý!“ vyhlási a potom vysvetlí, ako sa dostal na ulicu.

„Vyčerpaný z tých všetkých šialenstiev okolo seba som si pred dvanástimi rokmi povedal, že dosť a išiel som maľovať na ulicu. Na začiatku si všetci mysleli, že som sa zbláznil. Vôbec nepochopili, prečo som to urobil. Šiel som tam cielene s tým, že idem robiť tzv. najnižšie umenie – uličné. Maľoval som na bratislavskom Hlavnom námestí, za priestor som si platil na magistráte a odvádzal dane,“ opisuje svoj nový život.

Žil z toho, čo nakreslil. Kreslil portréty a mesto. Na začiatku to bolo ťažké, kým sám seba presvedčil a mentálne spracoval, že predáva originály za takú smiešnu sumu. „Turisti si kupovali moje obrazy, 80 percent tvorili Američania, takže som sa zdokonaľoval v angličtine. Teraz počas korony nemôžem byť v meste, som totiž riziková skupina 65 plus,“ zasmeje sa a prezradí niečo zo svojich plánov:

„Rád by som dostal na ulicu sprejované alebo šablonované umenie. Pripravujem 24 obrazov veľkosti 100 krát 100, ktoré by boli umiestnené v priestore bratislavských ulíc. Mám to koncepčne vymyslené. Rozhodne sa nenudím,“ dodáva spokojne.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť