Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Výtvarník Peter Horváth bol pri zrode Nežnej revolúcie: Na ulici som skončil dobrovoľne!

Pred 31 rokmi, v novembri 1989, padol komunistický režim v Európe, ústavou garantované vedúce postavenie komunistickej strany bolo zrušené.

Rebel

Na Vysokú školu výtvarných umení sa dostal až na druhý pokus. „Najprv som bol na maľbe u Jána Želibského, a potom som skončil úžitkovú grafiku a kreslený film u Jozefa Chovana. Tam som prestúpil kvôli tomu, že som sa dozvedel, že budeme ako diplomovku robiť oslobodenie Československa sovietskou armádou. Odmietol som to maľovať. Z tej predstavy mi bolo, s prepáčením, na vracanie.

Tak som radšej prestúpil na grafiku, kde sa z toho dalo vykľučkovať napríklad aj tak, že som na diplomovku k téme oslobodenia vytvoril plagát s prestreleným straníckym preukazom a dolu som malými písmenkami napísal: Jeden z tisícov, ktorí padli za slobodu,“ usmieva sa pri spomienke na obdobie mladíckeho rebelantstva.

„V 70. rokoch sme spolu s fotografom Pavlom Breierom a historikom umenia Radislavom Matuštíkom vytvorili zoskupenie BAHAMA. Naša spoločná tvorba konceptuálne reagovala na politickú klímu v časoch normalizácie a bola tvrdo protirežimová. Učil som v ľudovej škole umenia a okrem toho som robil maľby, kresby, zalamoval som časopisy,“ vymenúva.

Nežná

Keď hovoríme o novembrových udalostiach roku 1989, pokrúti hlavou: „Neviem, prečo sa všetko začína 17. novembrom, ako keby predtým nič nebolo. To je také absurdné! Veď v Čechách už mali Chartu 77, chartisti predznamenali rozpad komunistického režimu. Slovensko bolo v tomto smere zvláštne. Mali sme, obrazne povedané, 5 a pol chartistov, Bratislavskú päťku, významnú sviečkovú demonštráciu, podzemnú cirkev.

Otvoriť galériu

Dovolím si tvrdiť, že aj mnohí z tých, ktorí v 89-tom prišli do Umeleckej besedy nevedia, prečo tam vlastne prišli,“ myslí si Peter Horváth, ktorý na známom stretnutí prečítal z improvizovaného pódia výzvu, podporujúcu zmeny v spoločnosti. „Treba si uvedomiť, že predgenézou Nežnej bol predsa pád Berlínskeho múru. Lebo keby nebol padol Berlínsky múr, tak tu nie je nič,“ myslí si.

„Vtedy už bolo jasné, že sa to nedá zastaviť. Jeden domček z karát padol a bol som presvedčený, že je to nezvratný proces. Pamätám sa, ako som 7. novembra, na moje narodeniny, išiel s kamarátom, sochárom Petrom Strassnerom, z Devína do Devínskej Novej Vsi a tam naše auto zastavili pohraničníci s vlčiakom. Spýtal som sa, či majú nožnice, že kedy budú strihať drôty. Nechápali, o čom hovorím. Hádam ani nevedeli, čo sa deje v Nemecku! Vtedy nebol internet a správy sa k ľuďom dostávali oneskorene. V tom čase sa však už ľudia bicyklovali na Berlínskom múre,“ opisuje zážitok z novembrových dní. 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!