Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2020 16:00 | Správy | Servis

Žiaci sa už mesiac učia doma: Ako pomôcť deťom v izolácii? Ak začnú robiť toto, zbystrite

Obdobie sociálnej izolácie, ktoré teraz prežívame, je pre väčšinu z nás novou situáciou a zrejme pre nikoho príjemnou. Pocity osamelosti najhoršie prežívajú deti a adolescenti. Mnohí z nich mali aspoň školu, ale aj z tých je už väčšina zatvorená. Ako pomôcť deťom, aby izoláciu bez kamarátov zvládli čo najlepšie?

Na každého z nás je už príliš veľa toho, že sa nikam nechodí, nikoho nestretávame a nikoho neobjímame. Oveľa citlivejšie na to reagujú mladí ľudia a deti. Učia sa doma, jediný kontakt s priateľmi je cez obrazovku počítača. Všetko, čo zvykli robiť za dverami bytu, je preč.

„Labilné povahy sa môžu určite dostať do depresívnych stavov,“ varuje detská psychologička Gabriela Herényiová. Mladí ľudia nevedia, ako túto situáciu spracovať, a tak hrozí, že sa psychická nepohoda prekloní do vážnych problémov. „Rodič by mal byť tým, ktorý ich uisťuje: ,bude to dobré, bude to lepšie‘,“ uvádza psychologička. Pre mladých ľudí je ich sociálny život veľmi dôležitý.

 

Potrebujú patriť do skupiny seberovných. Nechcú a nezaujímajú ich rady od starších. K tomu ich telo prechádza hormonálnymi zmenami a tak sú smutní, úzkostliví a plačliví či agresívni. Väčšina z nich sa už zamýšľa aj nad budúcnosťou a nevidia ju ružovo. Snažte sa nebrať príliš osobne ich výbuchy hnevu a buďte otvorenýí rozhovoru. Viete, ako pomôcť?

Čo môže urobiť rodič

1. Preberajte s nimi informácie

S dieťaťom treba neustále komunikovať, počúvať jeho otázky a odpovedať na ne primerane veku. „Každé pozeranie správ by som obmedzila na minimum,“ myslí si Gabriela Herényi­ová, detská psychologička, a navrhuje: „Deťom by som práve vtedy zapla rozprávku, niekde mimo miestnosti.“ Pokračuje, že správy o denných prírastkoch a o mŕtvych sú dosť hrozivé, mnohí mladí to môžu zobrať naozaj zle, môžu sa z toho zosypať.

2. Sledujte ich kontakty s priateľmi

Stredoškoláci by mali mať vycibrený vlastný kritický názor. Na komunikáciu so spolužiakmi majú teraz iba sociálne siete, je to hlavný zdroj kontaktov detí, a tie si potrebujú zdieľať veci. „Ale taktiež by bolo dobré porozprávať sa, či to nie sú nejaké hororové katastrofické veci, ktoré ich zneistia ešte viac,“ upozorňuje Herényiová.

3. Pomáhajte tráviť voľný čas

Psychológovia radia, že ak ste v situácii, ktorú nemôžete zmeniť, je lepšie odviesť pozornosť. Rodičia tak môžu svojím správaním deťom veľmi uľahčiť situáciu. „Spolužiakov nenahradia, ale treba vytvárať program, aby to deti bavilo,“ hovorí Herényiová. Aj u puberťákov sa dá vyvolať záujem nejakou rozumnou hrou či výzvou cez sociálne siete.

4. Snažte sa o ich socializáciu

„Je dobré snažiť sa aspoň o malú socializáciu, napríklad pri dome na ihrisku,“ radí Danijela Jerotijevič, sociálna antropologička, a vysvetľuje: „Ideálne je, aby sa stretávali aspoň do tej miery, do akej je to dovolené, pretože je to pre ne naozaj veľmi dôležité.“ Podľa odborníčky je komunikácia v rodine veľmi dôležitá, dieťaťu musíme dávať pozitívnu víziu budúcnosti, že aj táto situácia raz skončí. „Toto prejde a znova sa budete stretávať, znova sa budete vídať.“ Deti môžu byť zdesené z toho, že počujú, ako sa všetko zmenilo.

Čo si treba všímať?

U mladších detí

Zmeny správania: Deti sa začnú správať tak, ako sa doteraz vôbec nesprávali, začnú robiť „voloviny“ alebo sa naopak utiahnu do seba, začnú na seba upozorňovať.

Nespavosť - alebo aj strach zo samoty, z tmy: Vtedy je dobré, aby rodič vzal dieťa k sebe do postele.

U stredoškolákov

Neistota: Nastáva, pretože sa deti boja o svoju budúcnosť, najmä maturanti. V extrémnych prípadoch sa môže prejavovať stratou koncentrácie (začnú im vypadávať predmety z rúk) alebo sa o seba prestanú starať (prestanú sa umývať), vtedy rodič musí spozornieť.

Izolácia ohrozuje introvertov aj extrovertov

Gabriela Herényiová, detská psychologička

- Izolácia môže spôsobiť najmä introvertným deťom psychickú traumu. U každého sa to prejavuje individuálne, buď sa ešte viac uzavrie do seba alebo sa odmieta hrať s kamarátmi, alebo má strach z cudzích ľudí. Aj extroverti môžu týmto veľmi trpieť, lebo nemajú s kým zdieľať svoje radosti, strasti, vtipy. Nemajú to komu povedať. Introverti sa môžu viac uzavrieť do seba u extrovertov sa môžu objaviť aj psychické problémy z toho, že nemajú možnosť vyžiť sa v spoločnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?