Štvrtok 2. 12.
Bibiana
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2020 15:00 | Správy | Domáce správy

Veľký test 43 medov skončil katastrofálne: Hanba, predávajú nám zriedené sladidlá!

Nie nadarmo býva med označovaný aj ako tekuté zlato. Posilňuje imunitný systém, lieči vírusové ochorenia, urýchľuje hojenie.

Realita v obchodoch je však úplne iná! Medové laboratórium Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmalo 43 vzoriek medu zo slovenských obchodov. Výsledky sú viac ako prekvapivé. Iba 7 z nich má potrebné antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú pre med charakteristické. Odborníci radia: Kupujte med od lokálnych včelárov, tí sú zárukou kvality! Med patrí medzi najčastejšie falšované produkty.

Výrobcovia ho často upravujú a zahrievajú, čím stráca svoju hodnotu. Pravý med totiž obsahuje živé zložky s antibakteriálnym účinkom. Tie sú výsledkom práce včiel. Vo falšovaných medoch ich nenájdeme a ak áno, sú nefunkčné. Vedci zo SAV vyvinuli vlastnú originálnu metódu testovania medu, ktorá skúma práve jeho antibakteriálnu aktivitu.

Autor výskumu Juraj Majtán ju predstaví na medzinárodnej online konferencii o falšovaní medu už tento víkend. Podľa Majtána výsledky analýzy ukázali, že si bežne kupujeme nefunkčnú potravinu, ktorá pre človeka z hľadiska zdravia nemá žiadnu pridanú hodnotu. Meranou vlastnosťou bola antibakteriálna účinnosť medu. Tá dokáže usmrcovať baktérie, pomáha pri liečbe chronických rán či herpesu.

 

„Podpriemerná antibakteriálna aktivita sa zaznamenala u 19 vzoriek testovaných medov. Zvyšných 17 medov vykazovalo aktivitu len na úrovni samotnej cukornatej zložky medu a možno ich tak považovať za mŕtve produkty,“ uvádza analýza. Juraj Majtán upozorňuje, že v obchode je takmer nemožné vyčítať z etikety, ktorý med je vhodný. Netreba sa spoliehať ani na pravidlo čím drahší – tým lepšia kvalita. O kvalite medu nehovorí ani krajina pôvodu. Zdanlivo kvalitný med vyrobený na Slovensku mal vo výsledku horšie laboratórne hodnoty než zmes medov z krajín Európskej únie.

Otvoriť galériu
close up of honey
Zdroj: Istockphoto

Falšovanie je bežná prax

Juraj Majtán, autor laboratórnej analýzy medov

- Všetko to dobré, čo robí med medom, bolo vo vzorkách mŕtve. Podiel antibakteriálnej aktivity nedosahoval potrebnú úroveň, a preto v tomto prípade nemožno hovoriť o mede ako o funkčnej a zdraviu prospešnej potravine.

V praxi to znamená, že takéto produkty by sme nemali označovať ako med. Súčasné legislatívne normy, ktoré definujú kvalitu medu na Slovensku, ale aj v Európe, sú nedostačujúce na odhalenie všetkých foriem falšovania alebo znehodnotenia kvality medu. Preto sme vyvinuli novú metódu hodnotenia kvality tohto včelieho produktu s ohľadom na jeho antibakteriálny účinok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


PR článok
Nakupujete online? Na týchto 5 podvodov si dajte pozor
PR článok
Keď ultrarýchlosť nie je nebezpečná – ale premyslená. Práve takú prináša foodpanda
PR článok
Príde k vám Mikuláš! Aj s vrecom plným prekvapení
V Poľsku prebiehala debata o úplnom zákaze potratov: Ľudia vyšli do ulíc
Obrovský nárast nakazených v JAR: Súvisí s novým variantom koronavírusu?
Na ženu mi nesiahajte! Aha, ako Messi zrušil organizátorov po zvláštnej požiadavke
Bieloruské aktivity nezostanú bez povšimnutia: EÚ sa rozhodla, aké tresty uvalí
Greif hrdinom Mallorcy: Vychytal postup, nulu aj penaltu!
Česko vyhostilo šéfa bieloruského futbalového zväzu: Takto reaguje Bielorusko
Mladý útočník z Michiganu je oficiálne obvinený: Vraždy boli vyslovene chladnokrvné, hovorí šerif
Chvíle napätia a hrôzy! 17-ročný bratislavský hokejista zostal nehybne ležať
Susedný štát na čele rebríčka: Treťou dávkou zaočkoval najviac ľudí v Európskej únii