Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2020 19:18 | Správy | Domáce správy

Druhé kolo celoplošného testovania bude, výnimku však dostane 25 okresov

Druhé kolo celoplošného testovania bude.

Na tlačovom brífingu počas rokovania Ústredného krízového štábu to uviedol premiér Igor Matovič. Okresy, v ktorých percento pozitívnych bolo nižšie ako 0,7 percenta, však dostanú výnimku. Ide o 25 okresov, a to zväčša na juhu Slovenska, okrem Dunajskej Stredy. Výnimku dostanú aj mestá Košice a Bratislava.

Otvoriť galériu
Výsledky celoplošného testovania.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictva SR

Testovanie počas najbližšieho víkendu sa bude podľa premiéra týkať 54 % obyvateľov v porovnaní s predošlým kolom. "Ale riešime 77 % problému v prepočte, keď sme zvážili množstvo pozitívnych testov na počet obyvateľov," povedal. Minister obrany Jaroslav Naď doplnil, že zoznam okresov, v ktorých testovanie prebehne, bude zverejnený pravdepodobne v utorok ráno. Rezort obrany bude podľa jeho šéfa apelovať na starostov a primátorov miest, ktoré opäť prejdú testovaním, aby využili infraštruktúru, ktorú vybudovali už na prvé kolo celoplošného testovania. Snahou bude tiež ponechať tie isté tímy, ktoré boli počas prvého kola na jednotlivých odberových miestach.

Premiér tiež informoval, že Ústredný krízový štáb schválil zriadenie mobilných odberových miest vo všetkých okresných mestách. Fungovať by mali od nasledujúceho týždňa. Určené budú výhradne na testovania antigénovými testami. "Ktokoľvek, kto v tom danom okrese bude chcieť ísť z akéhokoľvek dôvodu na bezplatný antigénový test, bude mať v každom jednom okrese k dispozícii takéto mobilné odberové miesto," uviedol predseda vlády. Informoval tiež o tom, že všetci zdravotníci, ktorí pracujú v nemocniciach, budú dvakrát do mesiaca testovaní antigénovými testami a rovnako všetci pacienti, ktorí vstupujú do nemocnice. Týka sa to taktiež všetkých zariadení sociálnych služieb. Určená bude aj kritická infraštruktúra štátu, napríklad polícia, prokuratúra, vojsko alebo iné kriticky významné priemyselné podniky, ktoré budú mať rovnako k dispozícii antigénové testy na pravidelné testovanie v dvojtýždňovom intervale.

 

 

Zabezpečí sa tiež kontrola na hraniciach. Zníži sa počet hraničných priechodov, ktoré budú otvorené. "Obmedzí sa aj otváracia doba s cieľom, aby sme zabezpečili testovanie každého, kto cez hranice bude chcieť prejsť," vysvetlil Matovič. Týkať sa to bude podľa ministra obrany všetkých, ktorí budú prechádzať cez hranice, a teda nielen občanov Slovenska. Premiér predpokladá, že sa na hraniciach urobí vyše milióna testov týždenne. Považuje to za dostatočné množstvo testov na to, aby zostal počet pozitívnych prípadov pod kontrolou. "V okresoch, ktorých sa toto druhé kolo týkať nebude, budeme identifikovať obce, v ktorých by situácia podľa výsledku v prvom kole naznačovala, že tam vzniklo ohnisko nákazy," dodal premiér s tým, že testovať sa budú individuálne obce aj v zelených okresoch.

 

 

Náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko vyzval miestne samosprávy, aby zabezpečili plynulý nástup ľudí na testovanie. "Druhá vec, ktorú potrebujeme, je, aby ľudia využívali testovacie miesta tam, kde bývajú," povedal. Upozornil totiž na to, že testovanie prispieva k úbytku personálu aj u Ozbrojených síl SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí futbalisti po strelení gólu.
Reakcie hráčov i trénera: Čo povedali reprezentanti po zápase s futbalovým trpaslíkom?
(ilustračné foto)
Do pohrebného ústavu previezli mŕtvu babičku: Z toho, čo sa stalo na stole, behá mráz po chrbte
Pápež František
Pápež pripomína hrôzy druhej svetovej vojny: Slová, na ktoré by nemal nik zabudnúť
Keeley sa počas pôrodu zastavilo dvakrát srdce
Foto
Pôrod ako z hororu: Žena na sále DVAKRÁT zomrela! Chvíle po zástave srdca opísala do detailov
Tomáš Rigo po strelení premiérového gólu v reprezentačnom výbere
Žiadne prekvapenie: Slovensko zdolalo najhoršiu reprezentáciu na svete
Dym stúpa po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine 17. mája 2024.
Ukrajina sa odhodlala na to, čo im odsúhlasil Biden: Za toto bude Putin peniť!
In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.
Ľudia porušili zákon, malo to hrozivé následky: Osem ľudí zomrelo, ďalšie desiatky sú v nemocnici
Nigel Farage to schytal od jednej nespokojnej ženy.
Žena sa chcela pomstiť známemu politikovi: Za to, čo urobila, ju čaká súd
Happy couple having fun on bed under blanket - Young romantic lovers intimate moments - Intimacy and love relationship concept
Aký je ideálny vzhľad mužskej pýchy? TOTO by mali mať páni medzi nohami!
UNM podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice v Martine
Nová nemocnica v Martine! Zmluva so zhotoviteľom je podpísaná: Čo bude ďalej?
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Prezidentka to odobrila! Súvisí to s výskytom medveďov: Čo sa zmení?
Generálny tajomník OSN António Guterres
Šéf OSN bije na poplach, je to vážne: Rázna výzva pre všetky médiá