Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2020 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Nakazení spolužiaci či uzavretá škola: Ako vysvetliť dieťaťu, že musí ísť na test

Druhá vlna pandémie zatvorila brány skoro 50 škôl a 500 tried. Okrem výučby na diaľku musia deti zvládnuť nie práve príjemné testovanie na COVID-19.

1. Ako by mal učiteľ povedať v triede, že spolužiak má COVID?

„U detí, ktoré boli testované na COVID-19 a vyšiel im pozitívny test, je riziko, že budú vyčlenené z kolektívu a psychicky šikanované,“ hovorí detská psychiatrička Veronika Marcinčáková Husárová. „Tomuto by sme sa mali snažiť zabrániť tým, že ostatným deťom poskytneme dostatok informácií o priebehu a vyliečení sa z ochorenia a uistením, že po návrate do školy sa už od pozitívneho dieťaťa nemôžu nakaziť,“ upozorňuje. Pedagóg by mal tiež poskytnúť žiakom dostatok informácií a uistiť ich, že po návrate do školy bude ich spolužiak úplne zdravý. Treba im vysvetliť, že neurobil nič zlého a že sa to môže stať každému z nich.

 

2. Ako dieťaťu vysvetliť, že sa ochorenia nemá príliš báť?

Podľa detskej psychologičky je potrebné nájsť zlatú strednú cestu, čo nie je jednoduché. „V žiadnom prípade ich nevystrašiť na smrť, ale ani to nezľahčovať. Podľa toho, akú povahu má dieťa a ako zvláda takéto záťažové situácie. Niektorým stačí povedať, že si musia stále umývať ruky, no niektorým to nepomôže, takže treba pritlačiť,“ uviedla Gabriela Herényiová.

 

3. Ako môžu rodič a učiteľ zabrániť, aby nebolo dieťa po návrate do školy pre COVID vyčlenené z kolektívu?

Podľa detskej psychiatričky Veroniky Marcinčákovej Husárovej by si mali učitelia všímať už akýkoľvek náznak vyčlenenia z kolektívu. „Vyčleňovaniu takéhoto dieťaťa by sa dalo predísť aj tak, že by mu bol napríklad v školskom klube venovaný priestor na to, aby v spoločnom kruhu detí porozprávalo o tom, ako sa doma cítilo, čo robilo a čo by iným deťom odporučilo, ak by sa to stalo aj im. Pozitivitu testu tak postavíme do pozície skúsenosti, a nie odlišnosti, ktorej sa treba báť a strániť,“ radí Husárová.

 

4. Sú testovaní všetci spolužiaci nakazeného?

O tom, kto bude testovaný, rozhodnú hygienici. Najmä u detí do 7 rokov môže byť nariadená iba izolácia. Test sa urobí až pri príznakoch, alebo ak ho bude rodič žiadať.

 

5. Ako dieťaťu vysvetliť, v čom spočíva test?

To, ako test prebieha, už pravdepodobne každé dieťa videlo v televízii, prípadne mu to rodič môže ukázať na obrázku. „Vysvetliť, že to prebieha podobne ako u lekárky. Že test sa robí paličkou do nosa a do úst a urobí sa ster. Hlavne ho nesmieme vystrašiť,“ odporúča Herényiová.

 

6. Čo môže uľahčiť zvládnutie testu?

Rodičia by mali poznať svoje dieťa a vedieť, na čo reaguje. Je to podobné, ako keď rodič dieťa potrebuje prinútiť k tomu, aby išlo a pristúpilo na nejakú nepríjemnú aktivitu, ako napríklad návštevu zubára. Nemôžeme dieťaťu klamať, že to nič nebude, že to nebude bolieť, pretože to nie je v tomto prípade pravda. Pomôcť môže aj prísľub. „Motivácia odmenou, niečo nepríjemné a za tým niečo pozitívne,“ odporúča Zlatica Bartíková. Detská psychiatrička odporúča, aby atmosféra okolo vyšetrenia nebola príliš úzkostná a vážna. „Naopak, rodičia by sa mali zamerať na odľahčenie a humor,“ radí Bartíková.

 

7. Môže pri testovaní dôjsť k poškodeniu sliznice dieťaťa?

Podľa hlavnej odborníčky pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej sa pri PCR teste podráždi sliznica. „Vírus žije vo vnútri buniek sliznice nosohltana. Preto ak chceme tento vírus vo výtere identifikovať, je potrebné sliznicu podráždiť. Ak by sa výter nevykonal správne, neodobral by sa vírus, výsledok PCR testu by mohol byť falošne negatívný,“ uviedla Propoková.

 

Počet pozitívne testovaných detí

1 až 4 roky : 151

5 až 9 rokov : 338

10 až 14 rokov: 445

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí