Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2020 13:28 | Správy | Zahraničné správy

Americký minister zahraničia si vzal na mušku Čínu: Kritika za potláčanie náboženských slobôd

Čína je najhoršou krajinou sveta, pokiaľ ide o prenasledovanie náboženských menšín, uviedol v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo podľa agentúry DPA.

"Nikde sa na náboženskú slobodu neútočí viac ako v Číne," uviedol Pompeo vo svojom prejave na konferencii, ktorú usporiadalo americké veľvyslanectvo pri Svätej stolici. Pompeo v ňom obvinil čínsku komunistickú stranu, že "vo dne v noci" pracuje na tom, aby potlačila "slobodu, najmä náboženskú".

Šéf americkej diplomacie to povedal pred rokovaniami s predstaviteľmi Svätej stolice vo Vatikáne, na ktorých sa očakáva, že Pompeo vznesie požiadavku, aby Vatikán nepredĺžil platnosť dočasnej dohody s Čínou o vymenúvaní tamojších biskupov. Podľa agentúry AFP Pompeo v stredu opäť vyzval Vatikán, aby sa postavil proti Číne. "Vyzývam každého duchovného vodcu, aby našiel odvahu postaviť sa proti náboženskému prenasledovaniu svojej vlastnej komunity i (príslušníkov) iných vierovyznaní," uviedol Pompeo.

Šéf Štátneho departmentu tak opäť nastolil tému náboženskej slobody použitú v predvolebnej kampani prezidenta USA Donalda Trumpa. So svojou výzvou prišiel len niekoľko dní po tom, ako vyzval pápeža Františka vypovedať dohodu Svätej stolice s Čínou. Ako informovala vatikánska tlačová agentúra Vatican News, táto provizórna dohoda bola na dva roky podpísaná 22. septembra 2018, a to medzi Svätou stolicou a Čínskou ľudovou republikou a týkala sa vymenúvania biskupov v Číne. Nadobudla platnosť mesiac po podpise, takže vyprší 22. októbra. Dovtedy musí byť definitívne potvrdená, alebo musí byť prijaté iné rozhodnutie.

 

Podľa Vatican News vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin nedávno vysvetlil, že úmyslom Svätej stolice je navrhnúť čínskemu vedeniu predĺženie platnosti dohody s aplikovaním jej provizórnej formy. Pápež František v septembri roku 2018 v Posolstve čínskym katolíkom a univerzálnej cirkvi pripomenul, že v posledných desaťročiach katolícku cirkev polarizovala predovšetkým otázka "biskupa ako ochrancu pravosti viery a garanta cirkevnej jednoty".

Zasahovania politických štruktúr do vnútorného života katolíckych spoločenstiev mali podľa pápeža za následok "zrod fenoménu tzv. podzemných komunít". Agentúra Vatican News pripomenula, že počas dvoch rokov platnosti dohody došlo k novým biskupským vymenovaniam so súhlasom Ríma a zo strany vlády v Pekingu boli oficiálne uznaní niektorí biskupi.

Vatikán považuje výsledky, ktoré dohoda umožnila dosiahnuť, za pozitívne, a preto sa domnieva, že dohoda by sa mala aplikovať aj v ďalšom období, uviedla VNA. Vatikán bol za podpísanie dohody o vymenúvaní čínskych biskupov kritizovaný konzervatívnym krídlom vo vnútri cirkvi, pričom hongkonský arcibiskup na dôchodku kardinál Joseph Zen tvrdí, že čínska vláda napriek dohode pokračuje v prenasledovaní veriacich podzemnej cirkvi v Číne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!