Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Vyššia spotrebná daň na tabakové výrobky sa výrazne dotkne cigariet

Vyššia spotrebná daň na tabakové výrobky sa výrazne dotkne cigariet. Na bezdymových štát zarába málo.

Od 1. februára 2021 si užívatelia tabakových výrobkov priplatia. Rezort financií pripravuje novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Tabakové spoločnosti nutnosť týchto opatrení chápu, no upozorňujú, že skokový nárast je riskantný a chcú, aby sa v rovnakej miere využil potenciál zdanenia pri cigaretách aj pri bezdymových tabakových výrobkoch, akými sú napríklad elektronické cigarety, zariadenia na zahrievanie tabaku, rezaný tabak či orálne nikotínové výrobky.

Dane sa majú zvýšiť v troch krokoch. V roku 2021 sa daň meniť nebude, zvýši sa na plánovaných 74,60 eura na tisíc kusov cigariet. V roku 2022 sa sadzby pôvodne nemali meniť, ale štát po novom žiada 79,60 eura na tisíc kusov cigariet. V ďalšom roku 84,60 eura na tisíc kusov cigariet. Za tri roky tak daň stúpne celkovo o 20,50 eura namiesto pôvodných 15,50 eura na tisíc kusov. Fajčiari klasických cigariet si oproti pôvodnému návrhu priplatia viac, užívatelia bezdymových tabakových výrobkov menej. Namiesto sadzby 207,20 eura za kilogram tabaku budú náplne do elektronickej cigarety zdaňované v roku 2023 sadzbou 187,80 eura. Ich výrobcovia tak, naopak, ušetria až 19,40 eura na kilogram tabaku.

Ako ďalej s cigaretami?

„Cigarety už dnes podliehajú celkovej dani vo výške 77 % z ceny uvedenej na škatuľke (poznámka: 61 % je spotrebná daň a 17 % je daň z pridanej hodnoty), takže výrobcovia nemajú priestor nepreniesť vyššiu sadzbu dane priamo do ceny pre konečného spotrebiteľa. Za predpokladu tohto plného prenesenia dane sa potom cena cigariet zvýši o 32 % za tri roky. Toto skokové zvýšenie dane, a teda aj cien cigariet, bude nepochybne spojené s množstvom zmien v spotrebiteľskom správaní.“

Očakáva sa preto podobný nárast trhu s nelegálnymi tabakovými výrobkami, ako v rokoch 2012 – 2014 v Poľsku. Už dnes máme na východe Slovenska problém s čiernym trhom. Fajčiari cigariet skôr prejdú na menej zdanený rezaný či bezdymový tabak alebo na elektronické cigarety. Odkedy v Maďarsku v rokoch 2012 – 2014 skokovo zvýšili spotrebnú daň z cigariet, predáva sa tam viac rezaného tabaku ako cigariet. Rizikom je aj nárast legálneho cezhraničného nákupu v Maďarsku a Poľsku.

Pesimistický scenár počíta aj s dopadom na štátny rozpočet. Skutočný výnos zo spotrebnej dane cigariet môže skončiť hlboko pod očakávaniami. Vylúčený nie je ani celkový pokles výberu dane z tabakových výrobkov ako v Nemecku po prudkom zvýšení spotrebných daní rokoch 2001 – 2005. Výnosy zo spotrebnej dane sa tam podarilo stabilizovať až v roku 2010, aj to len za cenu pravidelného a postupného zvyšovania sadzieb.

„V kontexte vyššie uvedeného sa domnievame, že z hľadiska obmedzenia možných negatívnych dopadov skokového zvýšenia spotrebnej dane by bolo vhodné rozložiť celkový nárast sadzieb medzi rokmi 2021 – 2023 na nie viac ako 10 % v prvom roku a ďalej potom 6 % v každom nasledujúcom roku (tzn. celkový rast sadzieb by tak zodpovedal navrhovaným 24 % v porovnaní so stavom v roku 2020, zvyšovanie by však bolo viac-menej rovnomerné s menším skokom v prvom roku),“ navrhuje Petr Mestančík z British American Tobacco.

Bez dymu príde štát o milióny

Dorazili k nám v roku 2017 a ich predaj rastie každý rok až dvojnásobne. Dnes je už každý desiaty predaný tabakový výrobok bezdymový. Väčšina spotrebiteľov naň prechádza z tradičných cigariet, čo spôsobuje veľké výpadky príjmov zo spotrebných daní. Za bezdymový tabak sa totiž platí až o 77 % nižšia daň ako za cigarety. Minulý rok takto štát prišiel o 45 miliónov eur, tento rok mohol vybrať na daniach o 65 miliónov a v budúcom roku dokonca až o 85 miliónov eur viac.

Daňové zvýhodnenie bezdymového tabaku oproti cigaretám je nelogické a argumentom nemôže byť ani údajná nižšia rizikovosť bezdymového tabaku. „Aj keď prvé poznatky naznačujú, že bezdymový tabak môže byť oproti cigaretám menej rizikový a aj naša spoločnosť je o tomto pevne presvedčená, jeho potenciálne nižšiu rizikovosť bude možné preukázať len ďalším skúmaním,“ hovorí Petr Mestančík z British American Tobacco. Potvrdzujú to aj renomované inštitúcie (napríklad Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá vo svojej správe z marca tohto roku uvádza, že v súčasnej dobe neexistuje dostatočná evidencia, ktorá by dokazovala nižšiu rizikovosť bezdymového tabaku oproti cigaretám, alebo americký Úrad pre kontrolu liečiv, ktorý síce certifikoval bezdymový tabak ako výrobok s nižšou expozíciou škodlivín, ale nie ako menej rizikový výrobok).

„Návrh postupného zníženia daňového zvýhodnenia pri bezdymových tabakových výrobkov z 23 % z dane z cigariet v roku 2020 na 51 % z dane z cigariet v roku 2023 považujeme v tomto kontexte za hospodárny a účelný,“ hovorí Petr Mestančík z British American Tobacco. Slovensko by tak nasledovalo napríklad Japonsko a Južnú Kóreu. Tieto dva najväčšie trhy s bezdymovým tabakom na svete už tiež obmedzili jeho zvýhodnenie a po novom sa tam za bezdymový tabak platí už len asi o 20 % nižšia daň ako za cigarety.

„Tempo znižovania daňového zvýhodnenia pri bezdymovom tabaku by mohlo byť ešte podstatne vyššie ako je navrhované, a to až na 50 % dane z cigariet už v roku 2021, a potom ďalej na 55 % v roku 2022 a 60 % v roku 2023, a to bez nezamýšľaných negatívnych dopadov na spotrebiteľa či trh legálnych tabakových výrobkov,“ navrhuje Petr Mestančík z British American Tobacco.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay spravil zmenu v zostave, Grman vynechal tréning: Čaká nás ťažký víkend, odkázal Pardavý
Harry a William zúria ako nikdy predtým.
DRZOSŤ Harryho a Meghan nemá hraníc: Je toto normálne? Chorý kráľ ZÚRI ako nikdy!
Neznámy páchateľ ukradol 6 holiacich strojčekov.
Foto
Padne vám sánka, čo v bratislavskej drogérii vyviedol muž na FOTO! Vážne TOTO potreboval?
Päťposchodová budova v juhoafrickom meste George sa zrútila 6. mája.
Foto
Tragické správy: Pád budovy pripravil o život 33 ľudí: Neuveriteľné, ako dlho trvala záchranná operácia
Trnavskí dopravní policajti vyšetrujú okolnosti dvoch dopravných nehôd pri obci Trakovice v okrese Hlohovec.
Foto
Dve HRÔZOSTRAŠNÉ nehody pri Trnave: Nešťastná križovatka? Z FOTO z miesta mrazí
Oblaky sformovali nad Petržalkou holubicu mieru.
FotoVáš Tip
Slovensko zažíva napätú situáciu, z neba prišlo znamenie: Neuveriteľné, čo sa zjavilo nad hlavami Bratislavčanov!
(ilustračná foto)
Hanba na sto rokov: Trojicu Slovákov ZADRŽALI v zahraničí! Tí sa teda pekne vyznamenali
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Aktualizované
Novinky o atentátnikovi, ktorý postrelil premiéra Fica: Prokurátor vyslovil jasný návrh
Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve v Číne.
Foto
FOTO Putin s kyticou červených ruží: Kam mal namierené? Znepokojujúce prísľuby hlavy štátu
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Šimečkovi, jeho dcére a partnerke sa mali vyhrážať smrťou: Šéf PS bol vypovedať na NAKA
(ilustračné foto)
Nadregionálna epidémia na Slovensku: Podarilo sa stabilizovať situáciu?
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Výška minimálnej mzdy porastie: Kedy a o KOĽKO by sa mala zvýšiť?!