Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2020 11:45 | Prominenti | Domáci Prominenti

Loj a Trojan hrali v Šarlatánovi milencov, slávna režisérka si pochvaľuje: Bola medzi nimi chémia

Herci Juraj Loj a Ivan Trojan zahviezdili vo filme Šarlatán Agnieszky Holland.

Do hlavnej úlohy liečiteľa Jana Mikoláška poľská režisérka bez váhania obsadila práve Ivana Trojana. „Ivan je veľmi univerzálny herec, ale zároveň má takú veľkú introvertnosť, ktorú tá postava potrebovala. My by sme nemali do konca vedieť, čo urobí, čo vlastne cíti a čoho je schopný... Zdalo sa mi, že mi to nikto iný tak dobre nezahrá...,“ skonštatovala Holland v rozhovore pre agentúru SITA.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Ústrednú postavu v mladom veku si v snímke, z veľkej časti postavenej na prelínaní prítomnosti s minulosťou, zahral napokon Trojanov syn Josef. „To bol taký dar od boha! Môj mentor a priateľ Andrzej Wajda vždy hovoril, že dobrého režiséra spoznáte podľa toho, či má šťastie na počasie. Ja si myslím, že musím byť veľmi dobrá režisérka, keď som mala také šťastie s castingom, že môj hlavný herec, ktorého som vo filme potrebovala aj ako dvadsaťročného, má 19-ročného syna, ktorý sa naňho tak podobá a ktorý je taký charizmatický a talentovaný! Myslím, že mladého Mikoláška zahral skvelo,“ uznala režisérka.

„Hercov sme zároveň začali obsadzovať už pred štyrmi rokmi, vtedy mal Josef len 14, ešte bol "miminko" a nemohol by to uhrať. Medzitým sme však mali s Ivanom každý nejaké záväzky a neboli pokope všetky peniaze, tak sa produkcia odložila a Josef medzičasom vyrástol, rozhodol sa, že chce byť hercom, prišiel do castingovej agentúry, kde povedal, že by si rád niečo skúsil a oni ho hneď nasmerovali na Šarlatána. A ukázalo sa, že to funguje. Považujem to za zázrak,“ vyjadrila sa Holland, ktorá sama o sebe nie je veľkou fanúšičkou retrospektív. „Šarlatán bol ale veľmi šikovne napísaný. Tie flashbacky neboli také popisné, ale pridávali tomu filmu práve to, čo je do veľkej miery jeho srdcom – teda ten milostný vzťah,“ naznačila.

 

Romanca sa v snímke odvíja celkom netradične, a to medzi hlavnou postavou a jeho mladým asistentom, ktorého stvárnil Juraj Loj. „Sú to dvaja muži, ktorí sú veľmi rôzni a dlho nevieme, čo ten mladý cíti. Spočiatku sa môže zdať, že len potrebuje prácu, tak niečo predstiera a v skutočnosti mu je to nepríjemné, no postupne vidíme, že ide skutočne o niečo hlbšie, že je to láska a je tam hlavne veľká neha a úcta, pretože on vie lepšie ako všetci ostatní, čo ten Mikolášek dokáže a koľko životov zachránil,“ ozrejmila Holland.

Ivan Trojan a Juraj Loj si podľa režisérky už na prvej skúške veľmi sadli. „Bola medzi nimi taká chémia a dôvera. Myslím, že pre Ivana bolo veľmi ťažké predstaviť si, že bude hrať homosexuála... Nikdy v živote to nerobil a už má päťdesiat. A s Jurajom zrazu cítil, že to bude jednoduché. Vedel, že Juraj to berie celé športovo a dotýkali sa úplne prirodzene, vzniklo medzi nimi niečo ako fyzická dôvera. A mňa uchvátila celá Jurajova duša, ten úsmev a to, ako na vás pozerá... Skutočne má v sebe takú pozornosť a nehu,“ uzavrela režisérka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka