Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Prezidentka NIE RAKOVINE o situácii po pandémii: Onkologickí pacienti volajú o pomoc!

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa upriamila pozornosť najmä na testovanie na COVID-19. Nikto nespochybňuje, že ide o závažné ochorenie a treba mu venovať adekvátnu pozornosť. Otázne je, či to má byť na úkor ľudí trpiacich inými chorobami.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková totiž upozorňuje, že dlhodobá epidemiologická onkologická situácia na Slovensku je oveľa vážnejšia ako situácia okolo ochorenia COVID-19. Dopad rakoviny na ľudí je podľa nej na Slovensku alarmujúci a pandémia ho ešte zhoršila.

Čo si máme predstaviť pod informáciou, že počas pandémie koronavírusu sa zhorší dopad rakoviny na pacientov? Máte na mysli, že onkopacienti boli odsunutí na druhú koľaj?

Už 13. marca sme tlmočili stanovisko za našu organizáciu NIE RAKOVINE a Európskeho pacientskeho fóra a upozorňovali, že tu nie je len korona, ale je tu veľa onkologických a iných chronických pacientov. Keď sme videli, ako odborný svet, médiá i my žijeme len novým vírusom, upozorňovali sme, že sú tu aj iní pacienti, majú svoje práva, zdravotné a sociálne potreby. Úrady zriadili infolinky pre lekárov, pre ľudí s podozrením na COVID, ale smutné bolo, že nikto neponúkol infolinku pacientovi s rakovinou. Len pacientske organizácie. Boli sme zavalení telefonátmi a mali sme hlásenia onkologických pacientov, ktorým sa priťažovalo a keď vraj volali sanitku, dostali odpoveď, že nemôžu prísť, lebo je epidémia. Vážime si, že veľké kliniky a onkológie poskytovali ďalej liečbu, ale boli aj také zariadenia, ktoré spustili mrežu. Pacienti nemali mesiac-dva chemoterapie. Ich potreby pre náš zdravotnícky systém prestali byť dôležité, boli jednoducho odsúdení aj odignorovaní s tým, že je korona, musia teda vyčkať. Máme niečo cez 30 úmrtí na Covid-19, zatiaľ však stále na Slovensku pribúda asi 100 nových prípadov rakoviny denne a 38 ľudí zomrie. Takto predsa korona nezabíja! Máme o štvrtinu až pätinu väčšiu úmrtnosť na rakovinu ako je priemer úmrtnosti v Európe.

 

Ktorá časť Slovenska je na tom štatisticky najhoršie?

Naša medicína trpí aj tým, že nemáme kvalitné dáta, čísla. Máme Národné centrum zdravotníckych informácií – no nevieme sa dopátrať, koľko ľudí má aktuálne rakovinu prsníka, alebo koľko pacientov v čase odhalenia diagnózy má tretie, štvrté štádium, alebo či tá naša snaha robiť prevenciu a skríningy má dosah na odhaľovanie rakoviny vo včasných štádiách, na menej úmrtí. Takzvané onkologické registre sú dôležité, aby sme vedeli rozumne vyhodnotiť a aj požadovať to, čo je pre ľudí efektívne. Posledné dáta má Slovensko z roku 2011. Jeden z najdôležitejších nástrojov moderného zdravotníctva nemáme. Spojili sme viaceré onkologické pacientske organizácie – našu alianciu NIE RAKOVINE s Ligou proti rakovine, Lymfoma.sk, Amazonkami a komunikujeme s odborníkmi, so zákonodarcami, s poisťovňami. Aj na nekomunikácii viazne celkový stav onkológie – teda možnosti.

Pacientske organizácie teda suplujú štát?

Presne tak. S mojimi televíznymi kolegami sme založili OZ NIE RAKOVINE a pozvali sme na spoluprácu všetkých, ktorí majú vplyv na zmenu v našej onkológii. Naša pacientska organizácia, teda traja „televizáci“ - Herman, Pifflová, Ondrejková a kopec dobrovoľníkov z radov vyliečených pacientov, aj profesionálov, ktorí pre nás robia za „pánboh zaplať“ - učíme ľudí rozpoznať príznaky, presadzujeme onkologické skríningy, alebo sme za smiešne náklady vyrobili tzv. mapu pomoci. Na stránke www.nierakovine.sk si ľudia nájdu všetky gastroenterologické pracoviská. Máme infolinku, kam volajú pacienti. Napríklad - takmer každý týždeň priemerne dva - tri nové prípady karcinómu pankreasu, takto sme získali prehľad o troch najčastejších príznakoch u našich ľudí, o ktorých sme zasa informovali širokú verejnosť aj všeobecných lekárov. Vedieme ľudí, aby si vedeli nárokovať svoje práva, aby vedeli komunikovať. Poskytujeme im psychologickú pomoc. Už tretí rok robíme konferenciu Onkológia na Slovensku – realita verzus očakávania, kde sme zosumarizovali deficientné oblasti onkológie, požiadavky a potreby, s ktorými sa obraciame na pána ministra.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?