Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2020 13:09 | Správy | Zahraničné správy
Foto

V Bielorusku opäť štrajkujú tisíce ľudí, Lukašenko sa vyjadril jasne: Nové voľby nebudú!

Demonštranti sa v pondelok zhromaždili pred továrňou na výrobu ťahačov MZKT v bieloruskom hlavnom meste Minsk i pred tamojším sídlom štátnej televízie.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k pondelkovým protestom došlo po výzve opozície na generálny štrajk. Opoziční demonštranti pred závodom MZKT, ktorý v pondelok navštívil prezident Alexander Lukašenko, mávali červeno-bielou - niekdajšou štátnou - vlajkou, aká sa teraz používa na vyjadrenie odporu voči súčasnému režimu.

AFP informovala, že do štrajku v pondelok vstúpilo aj niekoľko tisíc zamestnancov inej fabriky, závodu na výrobu traktorov MTZ. Bieloruský spravodajský portál TUT.by zverejnil videozáznam, na ktorom je vidno zamestnancov i ďalších továrni pochodujúcich na protest pred závodom MZKT. Demonštranti, ktorí sa tam zišli, skandovali heslá "Odíď!" či "Nezabudneme a neodpustíme!".

 

K protestom sa pridala aj Maryja Kalesnikavová, jedna z hlavných predstaviteliek opozície a spolupracovníčka hlavnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Demonštrantov vyzvala, aby sa presunuli pred budovu štátnej televízie. "Ideme do televízie, aby sme podporili našich kolegov v odboji," povedala.

Samotný Lukašenko sa v továrni MZKT stretol s robotníkmi a protesty bagatelizoval, pričom povedal, že továrne vo všeobecnosti fungujú. "Ak niekto nechce pracovať a chce odísť... tak prosím, tam sú dvere," povedal podľa agentúry Belta. Zároveň opäť raz odmietol výzvu opozície na odstúpenie.

"Nedožijete sa dňa, keď niečo spravím pod tlakom. Nebudú žiadne opakované voľby," povedal Lukašenko a dodal, že ak by k voľbám došlo, všetko vrátane tovární, ktorých zamestnanci vstúpili do štrajkov, "by bolo do polroka zničené". Lukašenko podľa správy agentúry Belta tiež povedal, že je ochotný deliť sa o moc a aj zmeniť ústavu, nie však pod tlakom demonštrantov. V tejto súvislosti tiež dodal, že na možných zmenách ústavy, ktoré by mohli viesť k prerozdeleniu moci, sa už pracuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Neuveriteľná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod
Nemocnica
Perfektná novinka v Prešove! Rakovinu pľúc odhalia novou metódou
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Maroš Žilinka o atentáte na premiéra: Odmietam vyšetrovanie v priamom prenose
Flag of Israel on the tank
Izrael útočí! Vystupňované napätie si vyžiadalo svoju daň: K zasiahnutým miestam mieria sanitky
Z Kennedyho vesmírneho centra v americkom štáte Florida vo štvrtok ráno úspešne odštartovala raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX,
Vesmírne preteky Číny a USA: Turistické lety do kozmu začnú už v tento rok! Z ceny za letenku odpadnete