Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2020 17:04 | Správy | Zahraničné správy

Vypätá situácia v Bielorusku: Litva chce od Minska reakciu na svoj plán, svoje povedal aj Pompeo

Slovinský premiér Janez Jana vyzval vo štvrtok na nové prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré by sa konali v prítomnosti medzinárodných pozorovateľov. Janša to označil za jediné riešenie súčasnej situácie v Bielorusku.

Tento prístup podporil aj minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo, ktorý vo štvrtok zavítal do Slovinska. Informovala o tom agentúra STA. Janša vysvetlil, že ak by bieloruský prezident Alexandr Lukašenko súhlasil s týmto návrhom, "mohol by vyriešiť" krízu vo svojej krajine. Janša dodal, že Slovinsko už podniká kroky na vytvorenie tlaku na uskutočnenie nových, transparentných volieb v Bielorusku. Podľa Janšovho názoru v EÚ vládne zhoda v názore na riešenie krízy v Bielorusku. Poznamenal, že "rovnaký prístup vidíme aj v USA".

Pompeo na spoločnej tlačovej konferencii tlmočil svoje presvedčenie, že "EÚ aj USA majú rovnaké obavy z toho, čo sa stalo a čo sa odohráva v Bielorusku." Vyjadril nádej, že spoločným úsilím sa podarí dosiahnuť výsledok, ktorý bude pre bieloruský ľud čo najlepší.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pavel Jablonski vo štvrtok v rozhovore pre britský televízny kanál Sky News vyhlásil, že situáciu v Bielorusku nemožno vyriešiť bez účasti Ruska.

"Uvedomujeme si, že túto krízu nie je možné vyriešiť ignorovaním Ruska, pretože Rusko ukazuje, že má záujmy v susedných krajinách, a preto to každé reálne riešenie musí zohľadňovať," uviedol poľský diplomat. Dodal, že najdôležitejšie je poskytnúť Bielorusom možnosť "robiť vlastné rozhodnutia".

 

Udalosti, ktoré sa teraz odohrávajú v Bielorusku, označil Jablonski za "najzávažnejšiu krízu v blízkosti hraníc EÚ za posledné roky". Upozornil, že tieto udalosti nemožno "ignorovať, je to veľká skúška pre EÚ, či dokážeme prevziať iniciatívu, vyriešiť ju (kríza), pomôcť Bielorusom vyriešiť ju."

Členské štáty EÚ - Litva, Lotyšsko a Poľsko - predložili v stredu plán na vyriešenie krízy vyvolanej v Bielorusku protestmi proti výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta. Na stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácií z Bieloruska to vo štvrtok potvrdil litovský prezident Gitanas Nauséda.

"Chceli by sme dostať reakciu na návrh v záujme čo najskoršieho vyriešenia situácie," uviedla Nausédova poradkyňa pre zahraničnú politiku Asta Skaisgirité. Pripomenula, že ak Minsk na ponuku nebude reagovať, Vilnius "podnikne ďalšie kroky a použije iné nástroje" - medzi iným sa spomínalo aj uvalenie sankcií na osoby zodpovedné za brutálne zásahy proti demonštrantom alebo za manipuláciu s výsledkami volieb.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na brífingu uviedla, že "Moskva upozorňuje na bezprecedentný tlak zo strany zahraničia na bieloruské úrady". Cieľom tohto zasahovania je "rozdelenie spoločnosti a destabilizácia situácie v krajine," vyhlásila Zacharovová podľa agentúry Interfax. Moskva je podľa nej súčasne znepokojená protestmi, ktoré v Bielorusku vypukli po prezidentských voľbách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok
Ben Affleck a Jennifer Lopez
Koniec najzamilovanejšieho páru šoubiznisu? ROZVOD má byť na spadnutie! TOTO je dôvod
Nemocnica
Perfektná novinka v Prešove! Rakovinu pľúc odhalia novou metódou
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Izraelská reakcia na obvinenia z genocídy: Opakovanie klamstva z neho pravdu nespraví
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Maroš Žilinka o atentáte na premiéra: Odmietam vyšetrovanie v priamom prenose
Flag of Israel on the tank
Izrael útočí! Vystupňované napätie si vyžiadalo svoju daň: K zasiahnutým miestam mieria sanitky